2016. október 31., hétfő

Őzragu édesburgonya krokettel


A hűvösebb napok óta többször főzök vadakat, mert nálam ezek az erőteljesen fűszerezhető, testesebb húsok a hidegebb idő tartozékai. Csodálatos lila pereszke gombát vettem a piacon, és abból készült rántotta és a raguhoz is adtam belőle egy keveset. A kroketteket magában is lehet enni salátával, nagyon finomak.

4 személyre
Az őzraguhoz:
1 ek. marhazsír
1 vöröshagyma, aprítva
őzpörkölt hús, kockázva )pl. lapocka)
1,5 dl testes, száraz vörösbor
3 dl csontleves
3 babérlevél
1/2 kk. őrölt kömény
majoránna, kakukkfű, rozmaring
só, bors
A kroketthez:
60 dkg hámozott, főtt édesburgonya
2 nagy tojás
2 nagy ek. manióka liszt

zsír a sütéshez

A zsíron megfuttatjuk a hagymát és a húst. Hozzáadjuk a bort és a csontlevest, a fűszereket, sót, borsot. Fedő alatt főzzük 2-3 órát. Akkor jó, amikor a hús már vajpuha és a leve jól besűrűsödik.

A kroketthez az édesburgonyát a tojásokkal, a liszttel és ízlés szerint sóval összeturmixoljuk, és 12 db korongot sütünk belőle. Én kókuszzsírt használtam a sütésükhöz, de lehet bármilyen más zsírt is.



2016. október 20., csütörtök

Lazacfasírt céklasalátával



Felváltva kívánom a halat és a májat, így ezek gyakran vannak terítéken mostanában. A lazacfasírtból rengeteget tudnék megenni egy ültő helyemben, de visszafogtam magam, hogy jusson a férjemnek is ebéd... A lenti mennyiségből 9 darab lett, amint a képen is láthatjátok. Ez két embernek elegendő (szerintem). Persze ha előételként tálalod, akkor nyilván kevesebb is elég egy főre. Isteni volt, most egy darabig minden héten készülni fog. Ha nem akarsz lisztet használni, akkor keverj bele főtt édesburgonyát.

A lazacfasírthoz:
3 szelet bőrös lazac, megsütve
2 tojás
só és bors
friss petrezselyem, bazsalikom
1 ek. kapribogyó
3 csapott ek. manióka liszt

A sült lazac bőrét és a szálkákat eltávolítjuk, és a húsát egy tálba morzsoljuk. Beleütünk két tojást, a fűszerekkel ízesítjük, és a manióka liszttel az egészet jól kikeverjük. Egy serpenyőben olíva olajat vagy kókuszzsírt hevítünk és a halkeverékből kis pogácsákat formázunk. Mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk.

A céklasalátához két közepes céklát megfőzünk, a héját lehúzzuk és eldobjuk, a céklát felkockázzuk. Olíva olajjal, balzsamecettel, friss vágott zöld fűszerrel (koriander, petrezselyem, menta, kapor, amit szeretsz) és lila hagymával ízesítjük.

2016. október 14., péntek

Csirkegombócos leves


Ezeken a hűvösebb estéken annyira jólesik egy meleg leves! Ez az étel olyan, amit kb. minden nap meg tudnék enni (ami nálam nagyon ritka!). Könnyű, fűszeres, ízletes, és a gombócok miatt tartalmas is. Próbáljátok ki!

Hozzávalók 4 adaghoz:
1,1 liter csirke- vagy zöldség alaplé
4 szelet friss gyömbér
3 kaffir lime levél (ázsiai boltokban kapható, nálam a mélyhűtő állandó lakója)
1 csilipaprika
5 szál friss koriander, aprítva
5 nagy kínai kellevél, csíkokra vágva
A gombócokhoz:
25 dkg csirkemell filé
1 tojás
só, bors
3 dkg manióka liszt

Az alaplevet feltesszük főni a gyömbérrel, a kaffir lime levéllel, és a csilivel. Közben elkészítjük a gombócot: a csirkemell filét felkockázzuk és a tojással, sóval, borssal és a manióka liszttel konyhai aprítógépbe tesszük. Mikor a massza már egynemű, a gépet kihúzzuk a konnektorból és a masszából kisméretű golyókat formázunk. A forró levesbe tesszük őket és lefedve hagyjuk főni kb. 10 percig. Hozzáadjuk a csíkozott kínai kelt és a koriandert, további 3 percig főzzük, és forrón tálaljuk.