2016. május 31., kedd

Spárga-karalábé leves



Ilyenkor boldog vagyok, mert zöldet zölddel ehetek. A legújabb kedvencem ez a leves, amit az elmúlt hetekben már többször elkészítettem. Fontos, hogy jó sok petrezselyem kerüljön bele, de csak a legvégén. Lehet dúsítani pirított húsos szalonnakockákkal, vagy buggyantott tojással, de betét nélkül is tökéletes. A spárgát alaposan mossátok meg, hogy ne ropogjon a fogatok alatt a homok :-)

1 ek. kókuszzsír vagy ghí
1 csomó újhagyma, vékonyan karikázva (zöld része is!)
1 nagy fej karalábé, hámozva, kockázva
50 dkg zöld spárga, szárvégek letördelve
2 csokor petrezselyem, aprítva
só, kevés eritrit
2 nagy ek. totu krém extra
2 házi tojás sárgája
1/2 citrom

A letördelt spárgavégeket feltesszük főni annyi vízben, hogy bőven ellepje. A vízbe 1 tk. sót, 1-2 tk. eritritet teszünk. Kb. 20 percnyi forralás után leszűrjük, csak a levét fogjuk felhasználni, a főtt szárvégeket kidobjuk. A zsíron megfuttatjuk az újhagymát, rádobjuk a karalábét és néhány percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt spárga szárakat (a fejeket én külön félreteszem, mert kevesebb ideig kell őket főzni), és a spárga főzőlevében félpuhára főzzük. A végén beletesszük a spárgafejeket, további 3-4 percig forraljuk. A tojások sárgáját jól kikeverjük a totu krém extrával, 1-2 kanál citromlével, a levesből egy keveset kimerünk, azzal simára keverjük, majd az egészet belekavarjuk a levesbe. Nem kell már felforralni, csak menjen bele a petrezselyem és már lehet is tálalni. Langyosan is isteni! Érdemes a végén megkóstolni, és az ízeket kicsit igazítani. Én akkor szeretem, ha kicsit édeskés, megfelelően sós és egy picit savanykás is.

2016. május 11., szerda

Fűszeres zellerpüré karfiolmorzsával és fürjtojással


Yotam Ottolenghi az én szememben a zöldségkészítés koronázatlan királya. Végtelen, szárnyaló fantáziája és fantasztikus alapanyag használata teszi számomra verhetetlenné. Ez a költemény is megér egy misét. Nyilván nem a "hétköznap gyorsan összedobom" kategória, de egy ünnepi étkezésre biztosan hálás feladat elkészíteni. Az eredeti receptben a citromhéj helyett 2 evőkanál "preserved lemon skin" szerepel, ezt helyettesítettem az egyszerűség kedvéért reszelt citromhéjjal. Ebben a blogban van egy ras el hanout fűszerkeverék, amit otthon is össze lehet állítani, ha valaki vonzódik az egzotikus fűszerekhez. Próbáljátok ki!

6 adaghoz
A zellerpüréhez:
60 ml olíva olaj
1 nagy vöröshagyma, felkockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 babérlevél
1 nagy fej zeller, hámozva, felkockázva (kb. 60 dkg)
½ l alaplé
2 ek. tahini paszta (szezámkrém)
2 ek. citromlé
½ tk. őrölt római kömény, koriander és füstölt paprika
só és bors
A fűszeres karfiolhoz:
2 ek. olíva olaj
1 nagy fej vöröshagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
2 tk. ras el hanout fűszerkeverék
1 közepes fej karfiol, durvára reszelve
1 tk.-1 ek. biocitrom héj, reszelve (attól függ, mennyire szeretnéd intenzívre)
9 dkg egész mandula, pirítva, darabolva
2 csokor petrezselyem, aprítva
füstölt paprika, 6 db hámozott, főtt fürjtojás

Hevítsük fel a 60ml olíva olajat és pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a babérlevelet, majd kb. 1 perc után a zellert is. Pirítsuk 10 percig, folyamatosan kevergetve. Adjuk hozzá az alaplevet, és főzzük puhára a zellert. Távolítsuk el a babérlevelet és a zellert pürésítsük. Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevet, és a fűszereket.

Tegyük a 2 kanál olajat egy nagy serpenyőbe és hevítsük fel. Adjuk hozzá a vöröshagymát és 5 percig pirítsuk. Tegyük bele a fokhagymát, majd a ras el hanout fűszerkeveréket és pirítsuk 1 percig. Öntsünk hozzá 1 dl vizet, további 1 percig főzzük, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a karfiolt, a citromhéjat, a mandulát, a petrezselyem felét és 1 tk. sót.


A zellerpürét osszuk el a tányérokon, hintsük meg egy leheletnyi olíva olajjal, tegyünk a tetejére a karfiolos keverékből, és végül szórjuk meg a petrezselyem másik felével, és némi füstölt paprikával. A fürjtojásokat vágjuk félbe és helyezzük az étel tetejére.

2016. május 1., vasárnap

Bárányborda indiai fűszerekkel


Öcsémék családjában az a szokás, hogy a többiek főznek egy 3-4 fogásos díszvacsorát egymás születésnapjára. Legutóbb a sógornőm volt az ünnepelt, és ez volt az egyik fogás az ünnepi vacsorán. Kár, hogy nem lehettem ott...


4 adaghoz:
60 ml extra szűz olíva olaj
2 ek. friss zöldcitromlé
1 ek. zúzott fokhagyma
½ tk. só
1-1   tk. őrölt római kömény és koriander
fél-fél tk. őrölt gyömbér és fekete bors
16 bárányborda szelet

Keverjük össze a páchoz a húson kívül az összes összetevőt. A hússzeleteket fektessük egy tálcára és öntözzük meg a páccal. Takarjuk le és a hűtőszekrényben érleljük 2 órát. Forró serpenyőben süssük mindkét oldalon 5-6 percig. A gránátalmás fejes saláta nagyon finom köret hozzá.