2016. április 14., csütörtök

Zöldség röszti avokádó krémmel és füstölt lazaccal


Aki ismer, tudja, hogy mennyire igénylem az étkezésben a változatosságot. Ez az egyik oka annak, hogy folyton kísérletezek, gyakran ad hoc főzök, és nagyon szívesen próbálok ki BÁRMI újat. Van azonban néhány olyan dolog, ami számomra is a "megunhatatlan" kategóriába esik. Ilyen a lazac minden formában és az avokádó. Ezt a rösztit hétvégén reggelinek is szoktam készíteni, de bármikor lecsúszik, ha éppen van hozzá itthon alapanyag...


Hozzávalók 2 adaghoz:
12 dkg gyökérzöldség, vegyesen (lehet sárgarépa, fehérrépa, zeller), hámozva, reszelve
1 tojás
libazsír vagy kókuszzsír a sütéshez
1 nagyobb, érett avokádó
1 ek. lilahagyma, apróra vágva
1-2 ek. citromlé
só, bors, pici csili
füstölt lazac szeletek

A reszelt zöldségeket tálba tesszük, a tojással és ízlés szerint sóval összekeverjük. A zsiradékot egy vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk, és a zöldségmasszát négyfelé osztva, egy-egy korongot formázunk belőle. Mindkét oldalukat pirosra sütjük. Az avokádó húsát összetörjük, a lilahagymával, a citromlével, sóval, borssal és csilivel kikeverjük. A rösztik tetejére halmozunk belőle, és füstölt lazaccal tálaljuk.