2016. március 29., kedd

Hagyma-édesburgonya bhaji


Nem titok, hogy imádom az indiai konyhát! A világ egyik legfantasztikusabb ízvilágának tartom az indiai ételeket, a maguk erőteljes fűszerességében. Jó hír, hogy az interneten rendelhető helyi termesztésű, bio batáta, mégpedig háromféle színben. Az ára is szuper: 550 Ft/kg. A legegzotikusabb a sötétlila fajta, ebből készült most a bhaji. A lila hagymával párosítva elég elképesztő színeket hoznak. Magában is, köretnek is isteni.

Hozzávalók 12-14 darabhoz:
15 dkg batáta, durvára reszelve
15 dkg hagyma, aprítva
2 nagy tojás
2 dkg amaránt liszt
1 dkg kókuszliszt
1 csipet csili por
1 ek. curry por
1 kk. őrölt gyömbér
kókuszzsír a sütéshez

A batátát a hagymával tálba tesszük, megsózzuk, a tojással és a lisztekkel összekeverjük, fűszerezzük. Egy nagy serpenyőben ujjnyi kókuszzsírt hevítünk, és kanálnyi mennyiségeket teszünk bele. Mindkét oldalát pirosra sütjük, és konyhai papírtörlőre tesszük. Tálalásig a sütőben melegen lehet tartani.


2016. március 25., péntek

Palacsinta narancsos túrókrémmel


Ezek a kisméretű, vastag palacsinták nagyon jól sikerültek és egész minimális szénhidrátot tartalmaznak. A rostokon kívül egy kevés kókuszliszt van csak a keverékben, tehát azok is fogyaszthatják, akik amúgy kerülik a dióféléket. A tészta sűrű, nem palacsintatészta állagú. Kanállal lehet adagolni és a serpenyőben lenyomkodni a kívánt vastagságra. Sütés közben ne nagyon érjenek egymáshoz, mert hajlamosak a széleiknél összetapadni. Azóta kipróbáltam füstölt szalonnából kiolvasztott zsíron megsütve, tükörtojással, ropogós szalonnával és hónapos retekkel, és hát egyszerűen frenetikusan finom volt!
Nagyon szép, békés húsvétot kívánok nektek!

Hozzávalók 8-10 kis palacsintához:
3 dkg NoCarb rost sütőmix
1 dkg bambuszrost
1 ek. útifű maghéj liszt
5 dkg kókuszliszt
3 tojás
egy csipet só
kb. 3 dl víz
a sütéshez kókuszzsír

A tetejére:
25 dkg ToTu
½ citrom leve
½ narancs leve
1 bionarancs reszelt héja
3-4 ek. nagyon zsíros kókusztej
édesítés, ízlés szerint

A palacsinta összetevőit alaposan kikeverjük. Egy nagy serpenyőben kókuszzsírt olvasztunk, és evőkanálnyi mennyiségeket teszünk bele a tésztából. Laposra nyomkodjuk és mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Egyszerre nem fog beleférni ez a mennyiség, tehát két részletben sütjük meg őket. Közben összeturmixoljuk a túrókrém hozzávalóit és a kisült palacsintákat ezzel tálaljuk.

2016. március 13., vasárnap

Csirkelepényke


Hozzávalók 22-24 darabhoz:
1/2 póréhagyma, apróra vágva 
1 piros színű paprika, apróra vágva 
1 sárgarépa, nagy lyukú reszelőn lereszelve 
2 gerezd fokhagyma, áttörve 
70 dkg darált csirkemell
1 tojás, felverve
1 tk. őrölt koriander
1 tk. őrölt gyömbér

frissen őrölt fekete bors
kókuszzsír a sütéshez
zöld citrom a tálaláshoz

A póréhagymát, a paprikát, a sárgarépát, és a fokhagymát kevés kókuszzsíron 10 perc alatt megpároljuk, hűlni hagyjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Serpenyőben púpos evőkanálnyi adagokat szétterítünk és oldalanként 2-3 percig sütjük. A tálalásnál ízlés szerint meg lehet csepegtetni egy kevés zöld citrom lével. Karfiolpürével vagy sült zellerrel kínálhatjuk, de hamburgerzsemlében is nagyon finom lehet.