2015. november 21., szombat

Bárány kolbász sült édesburgonyával


Ma éppen arra jártam és betértem a frissen felújított, gyönyörű Klauzál Csarnokba, az Akácfa utcában. A belső tér szemet gyönyörködtető, és a figyelő szem megakad egy-két nagyon ígéretes üzleten. Van ott például egy Prémium Sonkás nevű hentes/felvágottas, nagyon szép kínálattal. Szemben vele vaddisznókolbász és egyéb szárazkolbász ínyencségek. Középen jóféle zöldségek, és sült sütőtök illatozik. Jó volt ott lenni. Nyilván nem tudtam otthagyni azokat a guszta kis báránykolbászokat, amik ott mosolyogtak ennél a Prémium Sonkás hentesnél. Kicsit abban reménykedtem, hogy Merguez stílusúak lesznek (fűszeres, észak-afrikai berber hagyomány szerint készül, római köménnyel, csípős csilivel, édesköménnyel, fokhagymával). Nem így lett, de finomak voltak. Paprikás, egyszerű íz, nem csípős, nem egzotikus, tehát aki szereti a magyarosabb ízvilágot, annak pont jó. Koftahúst is árul: darált bárány befűszerezve.

Hozzávalók 2 személyre:
45 dkg sütnivaló báránykolbász
1 kiskanál kókuszzsír
1 édesburgonya, vékonyan felkarikázva
4 marék galambbegy illetve egyéb salátalevél
1 fél gránátalma
1 ek. balzsamecet
1 ek. extra szűz olíva olaj

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a kókuszzsírt és beletesszük sülni a kolbászokat. Ahogy sülnek, szépen eresztik kifelé a saját zsírjukat. Mikor a kolbászoknak már mindkét fele szép pirosra sült, akkor kivesszük őket, és a zsírjukban megsütjük az édesburgonya karikákat. Amíg ez sül, elkészítjük a salátát. A leveleket a gránátalma kikapart magjaival és levével összekeverjük, picit sózzuk, balzsamecettel, olíva olajjal meghintjük. Mi még isteni házi ecetes tormát is ettünk hozzá, elég pazar vacsora volt.


2015. november 10., kedd

Fish cakes avagy halpogácsa


Az ilyesfajta halpogácsák Angliában egészen gyakori éteknek számítanak, de a burgonya és a zsemlemorzsa jelenléte miatt sajnos tabuvá váltak számomra. A minap eszembe jutott, hogy mennyire szerettem őket anno és hogy miért ne lehetne paleo verzióban is elkészíteni? Ha van maradék sült hal, akkor a legideálisabb maradékfelhasználó étel. Nálunk éppen volt lazac előző napról. Nagyon finom lehet még friss kaporral, illetve egy kanálnyi kapribogyót hozzáadva. Próbáljátok ki, megéri! Talán még a halat nem kedvelő gyerek is meg fogja kóstolni. Apropó gyerek: a képen látható remekbe szabott alátétet a 10 éves unokahúgom készítette...

4 személyre:
60 dkg párolt paszternák és zeller vegyesen
40 dkg sült, szálkamentes lazac
2 tk. mustár
1 tk. reszelt bio citromhéj és ugyanannyi lé
1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
2 tojás
só, bors
Cassava dara vagy Paleolit Éléskamra ropogós panírmorzsa

A párolt zöldségeket összetörjük és belekeverjük a lazacot, a mustárt, a citromhéjat és levet, a petrezselymet, a tojásokat és sóval, borssal ízesítjük. Kisebb méretű pogácsákat formázunk a masszából, meghempergetjük cassava darában vagy a ropogós panírmorzsában és forró kókuszzsírban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük. Friss zöldsalátával kínáljuk.