2015. június 30., kedd

Kókuszkrém pohárban faeperrel



Akkora mázlim van, hogy éppen két eperfa is roskadozik a kertben. Az egyiken nagy, dundi, halványabb színű eprek, a másikon apró, egész sötétlila eprek érnek. Egyfolytában potyognak is lefele, egy-egy eső után faeperszőnyeg van a földön. Az érett gyümölcs mézédes, és nagyon finom. Ha be tudtok valahonnan szerezni, tegyétek meg. Nálunk Zuglóban például az utcákon is van egy-egy eperfa, ahonnan bárki szüretelhet gyümölcsöt. Ezt a gyors pohárkrémet 5 perc alatt lehet összehozni, jó választás nyári desszertnek. Az én habevő kapacitásom szerint ez a mennyiség négy adagra elég, de lehet belőle 3, sőt 2 nagy adagot is gyártani. Amerikai palacsintán is remekül működik belőle egy-egy kanálnyi...

4 kis adaghoz:
2 dl Aroy-D kókusztej
3/4 csomag expressz zselatin fix (egy csomag 20g)
1 kk. vanília kivonat
1 ek. eritrit, vagy ízlés szerint
a tálaláshoz pirított mandula forgács
friss gyümölcs (itt nektarin és faeper)

A kókusztejet egy mélyebb keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zselatint és elektromos kézi habverővel verni kezdjük. Néhány perc alatt szépen besűrűsödik. Hozzákeverjük a vaníliát és az eritritet, megszórjuk a mandulával és a gyümölccsel feldíszítjük. Hidegen tálaljuk.

2015. június 17., szerda

Gyors tészta ebéd


A paleo első évében még nagyon kevés segítségem volt, mindent itthon, saját ötletből kellett elkészíteni. Ez persze sok kreativitást eredményezett, én mégis sokkal jobban örülök, hogy mostanra annyi kolléga, annyi termék, annyi ötlet forog közkézen, hogy abból mindannyian profitálhatunk. Nem mindent ugyanannak a maroknyi embernek kell kitalálnia, mert egyre többen fejlesztenek, gondolkodnak, alkotnak. Tegnap például nagyon éhes voltam ebédidőben, és kifejezetten valami tésztaételre vágytam, de nem volt itthon semmi ilyesféle. Akkor eszembe jutott Szafi zseniális low-carb tésztareceptje, amit egyszer már kipróbáltam és nagyon jónak találtam, de elhatároztam, hogy legközelebb nem kókusztejjel, hanem vízzel fogom készíteni, hogy ne legyen kókusz íze.

Az eredeti receptet itt találjátok: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2015/03/szenhidratmentes-teszta-keszitese.html

Az én vizes verziómhoz kevesebb só is elég, nem szükséges a teljes 3 grammot hozzáadni.

A következő szószt készítettem hozzá:
6 dkg bacont apróra vágtam és megpirítottam, rádobtam két nagyobb, apróra vágott gombát, pár szem kettévágott koktélparadicsomot, szárított bazsalikommal fűszereztem, és belekevertem két kanálnyi totu krém extrát. Szuper finom és laktató ebéd lett belőle és az egész kb. 16 perc alatt készen volt!

2015. június 14., vasárnap

Datolyás kókuszos keksz


Mindig annyira jólesik, mikor nem paleo barátoknál vendégségben készülnek valami finomsággal külön nekünk. Ez történt egy kedves baráti házaspárnál, akik ezzel a finom keksszel vártak bennünket egy hosszú út után. A recept egy angolszász receptből lett lefordítva.


2,5 dl űrtartalmú bögrényi hámozott mandula  (8 órát áztatta előtte)
½ bögrényi kókuszreszelék 
1 ek. őrölt gyömbér   
1 ek. őrölt fahéj  
1 tk. őrölt szegfűbors 
15 db puha datolya, magozva 
1,2 dl kókusztej 
2 ek. kókuszolaj 
2 tojás

A mandulát és a kókuszreszeléket daráljuk finomra. Öntsük át egy tálba. Tegyük a kókusztejet, a datolyát, a kókuszolajat, a tojást és a fűszereket a mixerbe és keverjük simára.   
Adjuk hozzá a mandulához és a kókuszhoz. Az állagnak elég ragadósnak kell Lennie ahhoz, hogy összeálljon a massza. Ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még kókusztejet.  
   
Béleljünk ki egy lapos tepsit sütőpapírral. Kanállal adagoljuk ki a masszát és lapítsuk le. Szórjuk meg egy kevés extra kókuszreszelékkel. Süssük 160 fokon kb. 15 percig.




2015. június 9., kedd

Totukrém desszert


Igazi nyári finomság ez a sütés nélkül készíthető desszert. Imádom ezeket a bogyós gyümölcsöket és sokkal jobban is tolerálom őket, mint a téli gyümölcsöket. Pohárkrémként is lehet tálalni, akkor eleve szét kell osztani egyszemélyes adagokra és poharakban lehűteni. Ez az adag legalább 8 embernek elég.

20 dkg totu krém
4 dl sűrű kókusztej
8 dkg eritrit (vagy ízlés szerint)
1/2 tk. vanília őrlemény
2 ek. citromlé
1 tk. reszelt citromhéj

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, tálba tesszük, behűtjük. A tetejét gyümölccsel díszítjük és tálaljuk.


2015. június 1., hétfő

Egészségpont paleo és gluténmentes szaküzlet Zuglóban

Jó hír a Zuglóiaknak! Eddig ez a környék meglehetősen rosszul ellátott volt paleo élelmiszerek tekintetében. Nemrég azonban új üzlet nyílt a Nagy Lajos király útján, az Erzsébet királyné úti kereszteződéshez közel. Látogassatok el oda, kedves kiszolgálás és széles termékpaletta vár benneteket,

A pontos cím:
Egészségpont   
XIV. Nagy Lajos király útja 210.