2015. március 31., kedd

Narancsos répatorta


Az egyik kedvenc süteményem a répatorta. Ez egy máz nélküli, egyszerű, nem túl édes verzió, ami kávé-tea mellé kiváló uzsonna vagy akár rendhagyó reggeli is lehet.

40 dkg finomra reszelt sárgarépa
4 db L-es tojás
1 csipet só
1 nagy csipet, citromlében felfuttatott szódabikarbóna
3-4 dkg 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
1 tk. őrölt fahéj
½ kk. vanília őrlemény
80 ml híg kókuszolaj
1 bio narancs reszelt héja
18 dkg őrölt mandula vagy fele-fele dióval

A reszelt sárgarépából kicsit kinyomkodjuk a levet, de ne legyen csontszáraz. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval felverjük kemény habnak. A sárgákat kikeverjük a szódabikarbónával, az édesítővel, a fahéjjal, a vaníliával, az olajjal, a reszelt répával és a narancshéjjal. A mandula (és dió) egy részét belekeverjük, majd hozzáadunk egy kanál fehérjehabot. Felváltva kevergetjük bele a mandulát és a habot, ügyelve arra, hogy a keverék könnyű maradjon. Kerek, kizsírozott csatos tortaformába öntjük és megsütjük. (170 fokon kb. 35 percig). Kihűtjük és szeletekre vágva tálaljuk.

  

2015. március 15., vasárnap

Tejszínes-zöldséges metélt


Azt hiszem, én abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy paleo előtti életemben sem ettem sok tésztát vagy krumplit, így ezek nem hiányoznak. Nem úgy a kenyér...na mindegy, ezt hagyjuk, aki ismer, tudja, mi lesz a sírfeliratom... A férjem viszont sok tésztát evett paleo előtt és mindig nagyon örül, ha beiktatok egy-egy tésztaételt a menübe. Ez nálunk kb. kéthavonta egyszer történik. Ha kicsi gyerekeim lennének, akkor biztos gyakrabban kerülne terítékre, de így nekünk pont megfelel.

Hozzávalók 2 személyre:
12-15 dkg paleo metélt tészta
A mártáshoz:
1 ek. kókuszzsír
1 vöröshagyma vagy póréhagyma, felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, aprítva
1/2 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
3 nagy fej gomba, szeletelve
1 brokkoliszár, vékony hasábokra vágva
2 marék bébispenót
4-5 ek. paradicsomszósz
2 ek. Totu krém extra
só, bors
friss bazsalikom, extra szűz olíva olaj

A tésztát a csomagoláson javasolt mód szerint kifőzzük. A szószhoz a hagymát megpirítjuk a zsíron, hozzáadjuk a többi zöldséget (a spenóton kívül) és pár perc alatt megpirítjuk őket. Most belekeverjük a spenótot, a paradicsomszószt és a totu krém extrát. Sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint ízesítjük. A kifőtt tésztára halmozva, forrón tálaljuk. Mivel én nagyon szeretem a jó olíva olajat, a végén meg szoktam az ételt csepegtetni egy kevés igazán jó minőségű olíva olajjal. A zöldségek összetételét persze lehet változtatni, nyáron cukkinival is isteni lehet.

2015. március 1., vasárnap

Gesztenyekehely


Somogyi Anita fotója

Nagyon szeretem a gesztenyés desszerteket és ez a verzió különösen finom és egyszerű! A habhoz előre be kell hűteni a kókusztejszínt, és ha nincs habszifon, akkor csak egyszerűen felverni. A gyümölcsöket mindig lehet variálni idény szerint, ez januárban készült, így mandarin díszítést kapott.


2 adaghoz:

10 dkg hámozott, főtt gesztenye (fóliás csomagban készen kapható)
1 dl kókusztej
1 ek. natúr kakaó
1 tk. 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
pár csepp rumaroma (elhagyható)
¼ kk. vanília őrlemény
1,5 dl kókusztejszín
kb. 2 kocka étcsokoládé
gyümölcs a tetejére (lehetnek bogyósok, kivi, mandarin, amit szeretünk)

A főtt gesztenyét simára turmixoljuk a kókusztejjel, a kakaóval, az édesítővel, a rumaromával (ha használunk), és a vaníliával. A krémet elosztjuk két pohárban, a tetejére nyomunk/teszünk kb. 2 evőkanálnyi Cocomast, ráreszelünk egy kevés étcsokoládét, és tetszés szerinti színes gyümölccsel díszítve, hidegen tálaljuk.