2015. január 31., szombat

Paleo klub 2015. február 17.




Kedves Budapesti-Paleoklub Társak!

Következő klubnapunk 2015. február 17-én lesz, Budapest, 8.ker. Baross utca 3.alatt, 12-es kapucsengő, 17-19 óra.

Vendégünk: Szendi Gábor

Kérünk, hogy mindenképpen regisztrálj, ha jönni szeretnél, itt: gszabok@gmail.com

Üdvözlettel, Elmira és Klára



2015. január 24., szombat

Sütőtök leves sok korianderrel




Bár még van hátra pár hét, lassan a vége felé közeledik a sütőtök szezon, szóval ilyenkor igyekszem maximálisan kihasználni eme szuper zöldséget. Az előbb megmakacsolta magát a blogger, és nem volt hajlandó feltölteni a saját képemet, így végül kettő lett belőle, a felső kép nem saját. Mint már több receptemből is tudjátok, imádom a koriander zöldjét, de ha Ti nem szeretitek, más zöld fűszert is választhattok hozzá. Annyiféle képpen el lehet készíteni, hogy megszámlálni se tudom, az én kedvencem, amikor erőteljesen van fűszerezve, és kicsit csípős is. Tegnap este meghívást kaptam egy étterembe, ahol például sárga cékladarabokkal tálalták, ami nagyon érdekes és különleges levesbetét volt.

Hozzávalók 4 személyre:
1 ek. kókuszzsír
2 közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 nagy gerezd fokhagyma, aprítva
60 dkg sütőtökhús, felkockázva
só, frissen őrölt bors, őrölt gyömbér, ízlés szerint
1,2 liter csontleves (állandó lakója a hűtőszekrénynek)
két marék apró brokkoli rózsa (mert éppen volt itthon és mert imádok mindent, ami zöld)
2 csomó koriander zöld, aprítva

A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a sütőtököt, sót, borsot, gyömbért és felöntjük a csontlevessel (vagy vízzel). Puhára főzzük, turmixoljuk, beletesszük az apró brokkoli rózsákat, pár percig főzzük, majd a koriander zöldjével alaposan megszórva tálaljuk. Lehet bele morzsolni egy kis szárított csípős fűszerpaprikát is, akkor még jobban melegít.

2015. január 13., kedd

Zöldbanánlisztes mákos palacsinta

 
Jó sokat vártunk az afrikai zöldbanánliszt szállítmányra, de végre megérkezett! A Paleocentrumban kapható. Szénhidráttartalmának jó része rezisztens, nem felszívódó típus. Egyébként is egyre inkább azt tapasztalom, hogy rendkívül kevés liszttel kiadós édességek készíthetők. Ebből 8 palacsinta lett (a palacsintasütőm kb. 19 cm átmérőjű). Bőven elég volt kettőnknek reggelire, még meg is maradt egy darab. A palacsinták vékonyak, könnyűek, levegősek voltak, semmi "kő van a gyomromban" érzés nincs utánuk.
 
Hozzávalók 8 darabhoz:
3 nagyméretű tojás
másfél deci víz
egy csipet só
5 dkg zöldbanán liszt 
a sütéshez kókuszzsír
 
A töltelék tetszőleges, nálunk mákkrém volt, amihez darált mákot és kevés édesítőt annyi forró vízzel kevertem össze, hogy kenhető, de nem folyós krém legyen.
 
A tojásokat a vízzel és a sóval elektromos kézi habverővel felhabosítottam, belekevertem a lisztet és a palacsintákat felforrósított serpenyőben, egy-egy darabka kókuszzsírt felolvasztva kisütöttem. Könnyen, szépen meg lehetett fordítani őket, egyáltalán nem szakadozott.