2014. november 30., vasárnap

Sütőtökkrémes torta



Ezt apukám születésnapjára sütöttem, de fűszerezésénél fogva tökéletesen alkalmas lehet karácsonyi desszertnek is, ha valaki esetleg nem bejgli fan, vagy a bejgli mellé :-) Természetesen már előre gondolkodom, tehát mostantól kezdve olyan recepteket fogok feltenni, amit az ünnepi menübe is be lehet építeni. Ezt a süteményt nagyon szeretem, mindenkinek melegen ajánlom, hogy próbálja ki, mert különlegesen finom!


Sütőtökös piskóta

A tésztához:

12 dkg őrölt mandula
1 dkg kókuszliszt
½ tkk. szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szerecsendió
½ tk. őrölt szegfűbors
egy csipet só
8 dkg eritrit
15 dkg feldarabolt, sült vagy párolt sütőtökhús
6 tojás
2 ek. Paleolaj

A töltelékhez:

10 dkg pirított dió
20 dkg kókuszzsír
10 dkg kókusztejszín
15 dkg párolt sütőtökhús
1 ek. reszelt narancshéj
6-8 dkg xilit vagy eritrit

 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Keverjük össze a mandulát a kókuszliszttel, a szódabikarbónával, az összes fűszerrel, a sóval és az édesítővel. Adjuk hozzá a sütőtök felét, a tojásokat, és az olajat. Alaposan keverjük ki, és simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük kb. 15 percig, majd hűtsük ki. A töltelékhez turmixoljuk össze a pirított, héjától ledörzsölt diót, a kókuszzsírt, a kókusztejszínt, a narancshéjat, a sütőtök másik felét, és az édesítőt. Fontos, hogy egynemű legyen a végeredmény. A tésztalapot vágjuk három egyenlő részre, a lapokat kenjük meg a töltelékkel, majd vonjuk be a krémmel. Szépen szeletelhető. Ebből a mennyiségből 10 szelet lesz.


2014. november 19., szerda

Csirke curry


Kitört nálunk a leves- meg a ragukorszak. Hűvösebb időben jó kis pocakmelegítő ételek ezek, nagyon szeretjük őket. A minap vacsorára kaptam ezt a finom csirke curryt. A többiek hagyományosan ették rizzsel, én meg gyorsan készítettem magamnak hozzá egy vegyes zöldségköretet sárgarépából, lilahagymából és édesköményből. Aztán jó vastagon megszórtam korianderrel, mert olthatatlanul imádom az ízét. Ha Te nem tartozol a koriander imádók közé, nyugodtan használj petrezselyemzöldet vagy bazsalikomot. Az Ázsia boltban thai bazsalikom is kapható, aminek más aromája van, mint a mediterrán bazsalikomnak, érdemes azt is kipróbálni egyszer.

A curryhez 4 személyre:
2 ek. kókuszzsír
1 vöröshagyma, apróra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
4 db egész csirkecomb, kettévágva
1 kis mellehúsa, darabolva (szárnyat is lehet beletenni, ha szereted)
1-1 tk. őrölt kurkuma, koriander, római kömény, gyömbér
3 db zöld kardamom mag
2 dl kókusztej
só, bors

A zsíron megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a csirkedarabokat és pár percig azt is pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, sóval, borssal, ráöntjük a kókusztejet és fedő alatt puhára pároljuk. Tetszés szerint lehet hozzáadni egy kis csípős csilit is.

2014. november 13., csütörtök

Zürichi paleo előadás



 
 
Nagy örömömre meghívtak Zürichbe előadni a paleóról! A közönség kb. kétharmada orvos és egyéb egészségügyi dolgozó volt. Ötven ember közül kettő volt gyakorló paleós (a szervezők), a többi érdeklődő! Ez elég elképesztően jó dolog, ha belegondolunk. Az előadás hatására most többen is nekilátnak kipróbálni a paleo életmódot. Elég combos előadás volt, jó másfél óra, de érdeklődéssel végigülték, még gyerekek is voltak! Utána sokat kérdeztek, végül pedig vendégül láttak mindenkit egy paleo állófogadásra, ahol többek között az én receptjeimből készült süteményeket, finom hideg húsokat és nyers zöldségrudakat kínáltak. Nagyon jó hangulatú rendezvény volt, sok magyar is volt a közönség soraiban, és persze sok svájci, de akadt mexikói és finn is. Szeretem a nemzetközi csoportokat, régen sok olyan tanfolyamot tartottam, ahol szinte minden résztvevő más-más nemzetiségű volt. Magyarország sokat taníthat Európa többi részének, hiszen Gábor jóvoltából élenjárunk paleóban.

2014. november 4., kedd

Paleo klub - november 14.





Kedves Budapesti Paleoklub Társak!

Legközelebbi klubtalálkozónk 2014. november 14-én 17-19 órakor lesz a Budapest 3.ker. Baross utca 3. alatt, 12-es csengő.


Sáfrán Mihály paleo szemléletű kenu Európa bajnok, VB érmes, többszörös magyar bajnok beszél a paleo életmód táplálkozást kiegészítő aspektusairól, most megjelenő könyve 'A paleón túl' kapcsán. Gyertek és kérdezzetek tőle!

Jelentkezést kérünk: gszabok@gmail.com-ra.