2014. szeptember 30., kedd

Sütőtökkrémes tojáspalacsinta


Na, ez egy olyan ritka reggel volt, amikor inkább valami édeset kívántam, mint sósat. Egyébként szinte minden nap tojásrántottát, lágytojást, zöldséget, bacont, kolbászt eszünk. (Illetve én maradék főtt ételt is szívesen eszem reggel.) Tegnap sütöttem egy csomó sütőtököt, tehát adott volt az egyik alapanyag. Várakozáson felül finom lett. Én kicsit több citromlevet is elbírtam volna benne, de a férjem nem barátja a savanyú ízeknek, úgyhogy inkább az ő ízléséhez igazítottam a tölteléket. Nem utoljára készült nálunk ez a recept, az biztos!

6 darab palacsintához:
4 nagy tojás
1/2 dl kókusztejszín
1 dkg nyílgyökér liszt
kókuszzsír a sütéshez
A töltelékhez:
10 dkg To-tu krém
1/2 kk. vanília őrlemény
6 g Xukor zéró 4x
pár csepp zöldcitrom lé
1 zöldcitrom reszelt héja
20 dkg sült sütőtökhús
2 ek. kókusztejszín

A palacsintákhoz csomómentesre keverjük a tojásokat a kókusztejszínnel és a nyílgyökérliszttel. Egy kevés kókuszsíron hat palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez tálba tesszük a To-tu krémet, a vaníliával, édesítővel, zöldcitrom lével és héjjal, sütőtökkel és kókusztejszínnel simára keverjük és a kész palacsintákba töltjük.

2014. szeptember 21., vasárnap

Thai zöldségleves



Ezt még nyáron csináltam Gödöllőn, és nagyon ízlett. Gyors és egyszerű, ám rendkívül ízgazdag leves. A hűvösebb napokon is jó szolgálatot fog tenni. A szakácskönyvírás finishében vagyok, ilyenkor már minden perc számít és eléggé telítődve vagyok a különféle finomságokkal. Éppen megfelelő étek most nekem egy nagy lábasnyi leves, amit pár napig eszegethetek. Csodálatos új recepteket alkottam az új könyvhöz, nagyon izgalmas, szép project volt. Egy-egy ilyen időszak után gyakrabban helyet kapnak a konyhámban az egyszerű ételek.

1 ek. kókuszzsír
1 csomó újhagyma vagy 1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kk. kurkuma
1/2 kk. őrölt koriander
1 kk. gyömbér
1 kk. curry por
1 piros csili

1 zöldcitrom
1 dl kókusztej

A kókuszzsíron megpirítjuk a felkarikázott újhagymát, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a darabolt répákat, az összes fűszert és a sót. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük. A csilit kihalásszuk belőle, kevés zöldcitrom lével és kókusztejjel tálaljuk.

2014. szeptember 16., kedd

Domi's Bake Shop - egy újabb paleo süti lelőhely


A rengeteg hagyományos édesség között megbújva minden nap találtok valamilyen finom paleo sütit is a VI. Weiner Leó utca 16.-ban: https://www.facebook.com/domisbakeshop

2014. szeptember 6., szombat

Születésnapi reggelim


A születésnapom már rég elmúlt, de most találtam meg ezt a képet, amit aznap reggel kattintottam mielőtt nekiláttunk volna elpusztítani a finomságokat. A kávéról sajnos le kellett állnom, pedig imádom, így mostanában teázom, és az is többnyire nem fekete, hanem vörös tea (Rooibos). Előző nap sütöttem pár áfonyás muffint, hogy legyen valami édes is. Mi általában nagyon komplett reggelit eszünk, az ebéd gyakran kimarad, és a következő étkezés már a vacsora. Az elmúlt időszakban drasztikusan csökkentenem kellett a magliszt evést, de a születésnapomon nem hagyhattam ki egy zsömlét. Készen vásárolt példány volt, a Paleonasi cég terméke, és szerintem a legjobb a most piacon lévő dolgok között. A mangalica kolbász még a tavalyi szentesi küldeményekből maradt, szép lassan eszegetjük. Sajnos idén már nem lesz lehetőség rendelni, csak ha az ember lemegy Szentesre és részt vesz a vágásban. Viszont kedvező áron lehet így hozzájutni a húshoz és egyéb hústermékekhez.

Hozzávalók 6 db muffinhoz:
2-3 tojás (mérettől függően)
egy csipet szódabikarbóna
5 ek. finomra reszelt alma
3 ek. eritrit
pici fahéj és vanília
3 ek. őrölt mandula
3 ek. gesztenyeliszt
a tetejére pár szem áfonya

A tojásokat kikeverjük a szódabikarbónával, az almapürével, az eritrittel, és a fűszerekkel. Hozzáadjuk a mandulát és gesztenyelisztet. A muffinformába öntjük, a tetejére szórunk pár szem áfonyát, és 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Áfonya helyett persze nyugodtan lehet más gyümölcsöt tenni a tetejére.