2014. augusztus 30., szombat

Mediterrán zöldségek rozmaringos vinaigrette mártással


Mivel közben elmúlt a spárgaszezon, a zöldspárga helyett hosszában szeletelt cukkinit süthetünk hozzá. Nagyon finom előétel vagy köretként is tökéletes.


Hozzávalók 2 személyre:
2 db kápia paprika
6 fej csiperke gomba
6 szál újhagyma
25 dkg cukkini
2 ek. kókuszzsír a sütéshez
A vinaigrettehez:
2 ek. extra szűz olíva olaj
1 ek. balzsamecet
1 nagy gerezd áttört fokhagyma
1 kk. apróra vágott friss rozmaring
1 kk. dijoni mustár
½ kk. eritrit
só, frissen őrölt bors

 
A kápia paprikákat 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg fekete foltok nem jelennek meg a héján. A gombát vastag szeletekre vágjuk és egy nagy serpenyőben, felforrósított kókuszzsíron mindkét felükön aranybarnára sütjük. Az újhagymát, ha vastagabb, akkor hosszában kettévágjuk, és úgy sütjük meg mindkét oldalát, ha kicsik, akkor egyben. A cukkini szeleteket is megsütjük. A zöldségeket tálra rendezzük és a vinaigrette-tel meghintve tálaljuk.

A vinaigrette mártáshoz alaposan kikeverjük az olíva olajat a balzsamecettel, a fokhagymával, a rozmaringgal, a mustárral, az eritrittel, és sóval, borssal ízesítjük.

2014. augusztus 20., szerda

Fűszeres krémsajt


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon élvezem az új To-tus termékeket (To-tu krém és To-tu krém extra). Az előbbiből szuper krémsajtot lehet készíteni, és mártogatni bele friss zöldségeket. Próbáltátok már? Ha nem, akkor mindenképp megér egy próbát!

20 dkg To-tu krém
1 gerezd zúzott fokhagyma (a gerezd mérete attól függ, mennyire szereted a fokhagymát)
1 tk. aprított snidling
1 tk. aprított bazsalikom
1 tk. aprított petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1 ek. friss citromlé

Mindent alaposan összekeverünk és tetszés szerinti zöldségekkel tálaljuk. Egy kis kenyérke is príma is hozzá, ha éppen arra van gusztusod.


2014. augusztus 8., péntek

Citromkrémes piskóta rolád

 
Jaj, hát ez a kísérlet nagyon dühítő volt, mert egy pillanatig azt hittem, hogy feltaláltam a spanyol viaszkot (amit persze nagyon nehéz feltalálni, de mégis), aztán kiderült, hogy egyáltalán nem, sőt... A tészta nagyon jól működik, azt mindenképpen ajánlom, és most már a tölteléken is változtattam úgy, hogy jó legyen. Az első (akkor még reményteljes) verziónál egy kis konjak lisztet adtam a kókusztejszínhez, hiszen - gondoltam - mennyire szuper lenne egy főzés nélküli, igazán gyors krém. Először tökéletes is volt az állaga, de további állás után elkezdett egyre nyálkásabb, csúszósabb állagot ölteni, ide-oda szánkázott a szájban, majd másnapra olyan lett, mintha olvadt sajt lenne a töltelékben: szabályos fonalat képezett az ember szája és a falat között. Na, szóval, dióhéjban, ez a kísérlet abszolút kudarcot vallott, viszont azóta született egy sokkal egyszerűbb, jobb és még gyorsabb töltelék megoldás!
 
A piskótához:
6 nagy vagy 7 kisebb tojás
7 dkg eritrit
5 dkg félig olajtalanított mandulaliszt
3 dkg kókuszliszt
2 dkg tápióka keményítő
A krémhez:
2,5 dl hűtött Cocomas
2 ek. eritrit
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1-2 ek. citrom leve
 
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük az eritrittel, a fehérjét felverjük kemény habnak és a lisztekkel felváltva, apránként a sárgája keverékhez adagoljuk. Óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a tojásba belevert levegő buborékokat ne nagyon törjük össze. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy szilikon sütőfóliával, belekanalazzuk a tésztát és szép egyenletes rétegben elosztjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 13 percig sütjük. Kivesszük, a papírt óvatosan lehúzzuk és egy nedves konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
 
A krémhez habverővel addig verjük a hűtött Cocomast és az eritritet, ameddig kemény hab nem lesz belőle. Mikor már elég tömör az állaga, hozzákeverjük a citrom héját és a levét. A piskótalapra kenjük, újra feltekerjük, és szeletekre vágva tálaljuk.