2014. június 27., péntek

Banános répatorta egy kis extrával

 
A répatortát nagyon szeretem, de banánosan még nem próbáltam. Viszont jól illenek egymáshoz, így hát miért ne próbáljam ki? Gyorsan összeállítható, illatos-fűszeres sütemény, és a tetejére ez a kis extra Chocolla...meg a gyümölcs, hát, nagyon finom volt!
25 dkg érett banán
7 tojás
1 csipet szódabikarbóna
1-1 kk. őrölt fahéj, őrölt szegfűbors és kardamom
10 dkg finomra reszelt sárgarépa
7 dkg puha kókuszzsír
7 dkg eritrit
3 dkg kókuszreszelék
4 dkg kókuszliszt
a tetejére pár ek. Chocolla (opcionális)
friss gyümölcs
 
A banánokat villával szétnyomkodjuk, kikeverjük a tojásokkal, a szódabikarbónával, a fűszerekkel, a sárgarépával, a kókuszzsírral és az eritrittel. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 25x28 cm) öntjük és 30 perc alatt megsütjük. Mikor kihűlt, akkor megkenjük a tetejét és gyümölccsel díszítve tálaljuk.
 

Balaton Ízlelő



Nagyon gusztusos kis új boltot fedeztem fel az V. Királyi Pál utca 10.-ben. A nevét onnan kapta, hogy a balatoni térségben készült minőségi, kézműves finomságokat kínálja. Sok minden van, ami ínycsiklandozó, de a cukortartalom miatt nem paleo, viszont mélyrehatóbb szemlélődés után találtam pár dolgot, ami mégis csak felkeltette az érdeklődésemet. Pl. a steviával készült levendula szörp vagy a marinált fokhagyma. Vettem egy kis kóstolót egy 9 hónapos tehénsajtból (sajnos ez számít Magyarországon nagyon öreg sajtnak), ami finom volt. Háztáji kolbászok és szalámik is vannak, a kínálat egyre bővülni fog. Érdemes ellátogatni, mert nagyon kellemes hangulatú kis üzlet.


https://www.facebook.com/BalatonIzlelo

2014. június 22., vasárnap

Padlizsánkrémes palacsinta


Ma egy összejövetelre mentem, ahol kb. tízen voltak. Erre az alkalomra készültek nálam a fenti palacsinták. A tésztához egy vadi új lisztet is használtam, ami még nincs kereskedelmi forgalomban, de csak idő kérdése, és lesz :-) (Kb. augusztusban ér ide a szállítmány) Zöldbanán lisz! Nagyon jó alapanyag, majd meglátjátok. Száll, mint a liszt, mert nem olajos. A szénhidráttartalma magas, viszont a glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel. Én gesztenyeliszttel kevertem, de önállóan is jól működik. Addig is minden további nélkül lehet palacsintát gyártani az eddig megszokott lisztekből.

12 palacsintához:
5 nagy tojás
kb. 4 dl víz
összesen 6 ek. liszt
csomómentesre keverve
a sütéshez kókuszzsír
A töltelékhez:
kb. 1 dl olíva olaj
3 padlizsán, apró kockákra vágva
3 fokhagyma gerezd, apróra vágva
só, bors
aprított vagy szárított rozmaring
szárított vagy friss bazsalikom

Az olajon megdinszteljük-pirítjuk a padlizsánokat, hozzáadjuk a fokhagymát, a sót és a borsot, illetve a fűszereket. Alaposan megpuhítjuk, (én fedő alatt is pároltam, és aztán még lepirítottam). Nincs szörnyebb dolog, mint a félig nyers padlizsán! A végére szinte krémszerű lesz, nem is kell turmixolni. A palacsintákat megkenjük vele, feltekerjük és tálaljuk. Ha valaki eszik sajtot, nem árt neki egy parmezán szórás sem!


2014. június 18., szerda

Ártalmatlan Finomságok fagyi



Hmmm.....mák, rumos dió, somlói és vanília fagyi. Érdekes, hogy paleo előtt nem nagyon szerettem a fagyit, mostanában meg mennyire megszerettem. Hazajövök, fáradt vagyok, melegem van, leülök és olyan jól esik! Szuper dolog, hogy egyre több helyen árulnak paleo fagyit, mert évekig egyáltalán nem volt még egy nyamvadt cukormentes opció sem. Soha nem értettem, hogy miért nem gondol senki arra a rengeteg cukorbetegre, vagy egyszerűen egészségtudatosabb rétegre, ne adj Isten fogyókúrázóra, aki szeretné a cukrot elkerülni. Ezek a nagy rejtélyek. De a paleo mozgalom terjedése erre a hiányra is választ ad!

Az Ártalmatlan Finomságok nevű paleo boltot a III. kerületben találod, a Bécsi út 57.-61. szám alatt.

2014. június 17., kedd

Húsos napok :-)





Hmmm... az a borskéregbe forgatott érlelt bélszín nagyon finom volt. Pár perc alatt ki lehet sütni és omlós, mint a vaj. Steak-shop, Vásárcsarnok, alagsor

A szarvaskolbászt a szülinapomra kaptam (ismernek a barátaim, hogy minek örülök :-)). A készítője Telkiben lakik, a címkéről le lehet olvasni. Nagyon finom volt!

2014. június 11., szerda

Tojáspalacsinta Chocollával és friss gyümölccsel


Hű, de nagyon élveztem a hosszú hétvége alatt a jó időt! Egész nap kint lenni a levegőn, kint enni, imádom ezt az életet. Ez a reggeli percek alatt összeüthető, és igen finom. Mivel a Chocolla nekem túl édes (vásik tőle a fogam), friss gyümölccsel kiegészítve éppen jó. Ezek a palacsinták gyorsan, szakadás nélkül készíthetők.

2-3 személyre:
(6 palacsintához)
5 nagyobb tojás
1 nagy ek. tápióka keményítő
kb. 80 ml kókusztej
egy csipet só
1 üveg Chocolla (a képen darabos, mert a hűtőben volt)
a gyümölcs málna és őszibarack volt

Ezt mind alaposan kikeverjük, és 6 részre osztva, tetszés szerinti zsiradékon (én kókuszzsírral készítettem) mindkét oldalukon megsütjük. Kevés Chocollával megtöltjük, feltekerjük és a gyümölccsel fogyasztjuk. Igazi nyári reggeli.

2014. június 6., péntek

Házi kolbásszal töltött csirkemell tekercs


Nagyon ízes, finom hús kerekedett belőle, és az elkészítése minimális erőfeszítést igényel. Próbáljátok ki!
 

Hozzávalók 2 személyre:

4 csirkemell filé, kettévágva, vékonyra klopfolva

friss zsályalevél, apróra vágva (szárított is jó)

só, frissen őrölt bors

2-3 ek. mustár (cukor nélküli változatot keressünk)

1 szál házi kolbász, héj nélkül, feldarabolva

1-2 ek. kókuszzsír (vagy egyéb zsír)
 

A csirkemell darabokat vékonyra kiklopfoljuk, zsályával, sóval, borssal fűszerezzük, mustárral bekenjük. Mindegyik szeletre egy-egy kolbász darabot helyezünk, feltekerjük, és kizsírozott tűzálló tálban egymás mellé helyezzük. A tekercsek tetején is megkenjük zsírral és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Köretnek egy ropogós, friss saláta kiváló választás hozzá.