2014. április 30., szerda

Spenótleves kemény tojással



A zsenge spenót számomra a tavasz egyik fénypontja. Tudom, a szárazgatás kicsit unalmas, de szerintem nagyon megéri, és kárpótlásul onnantól kezdve pár perc alatt elkészül.  Próbáljátok ki sokféle ételben, egyszerűen fokhagymával párolva is tökéletes köret, de levesnek, felfújtnak, currysen, rakottnak is kiváló. Ez a leves egy meleg tavaszi napon ideális nyitánya lehet az étkezésnek.

Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 2 személyre:
1 csomó újhagyma, zöld részével együtt felkarikázva
1 ek. vaj (vagy egyéb zsiradék, akár olíva olaj)
20 dkg friss zsenge spenót, leszárazva, apróra vagdosva
só, frissen őrölt bors
¼ tk. őrölt kurkuma
egy-két reszelésnyi friss szerecsendió
2 db kemény tojás, hámozva, hosszában félbe vágva

 
Az újhagymát megfuttatjuk a vajon, hozzáadjuk a spenótot. Két-három percig pároljuk. Sóval, borssal, kurkumával, szerecsendióval ízesítjük. Fél liter vízzel felöntjük (ha véletlenül van otthon maradék húsleves, akkor azzal), összeforraljuk és a tojás betéttel tálaljuk.

 

2014. április 28., hétfő

Fűszeres csirke édesburgonyával és zsenge spenóttal


Nagyon szeretem a spenótot, és ilyenkor meg pláne, újhagymával pirítva-párolva. Tökéletes köret sok mindenhez. Próbáljátok ki egy kis kapor hozzáadásával, úgy is különleges. Egyébként pedig só, bors és egy kis vaj, hmm...

Hozzávalók két személyre:
35 dkg csirkemell filé, szeletelve
só, bors
őrölt szerecsendió (én mindig frissen reszelem)
kevés őrölt fahéj
1/2 tk. római kömény
1 ek. kókuszzsír
1 édesburgonya, darabolva
30 dkg leszárazott spenót
1 csomó újhagyma
vaj (vagy egyéb zsiradék)

A kókuszsírt egy nagy serpenyőben felhevítjük a húst és az édesburgonyát sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és megpirítjuk. A spenótot és az újhagymát vajon megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük és a csirke mellé tálaljuk. Nálam szinte mindig ott virít valami saláta is, mert nagyon jól esik a főtt étel mellé a nyers, roppanós kiegészítő.

2014. április 20., vasárnap

Húsvéti gyümölcskenyér és sonka



Az időjárás szeszélyessége miatt úgy döntöttünk, hogy inkább holnap sonkázunk és ma kirándulunk, mivel jelenleg hét ágra süt a nap, viszont holnapra ismét borús, esős idő várható. Szóval a szép mangalica sonkánk már ázik, este fogjuk megfőzni, és holnap délelőtt megenni. Nagyon jó illata van, remélem, finom is lesz.

Tegnap este megsütöttem az idei húsvéti süteményt, hogy ma reggel az várjon minket a reggeliző asztalnál. Betyár finom lett, máskor is el fog készülni, nem kell hozzá Húsvét :-)

Mindenkinek nagyon szép ünnepet, finom falatokat, meghitt együttlétet, jó pihenést kívánok!

Hozzávalók egy kb. 25x10 cm-es hosszúkás formához:
6 tojás
1 érett banán
egy csipet só
egy tk. sütőpor
5 dkg xilit
3 dkg eritrit (vagy csak az egyik)
3 ek. Paleolaj
10 dkg félig olajtalanított mandulaliszt (Paleocentrum)
10 dkg apróra vágott étcsokoládé
20 dkg apróra vágott kénezetlen aszalt barack

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a pépesített banánt, a sót, a sütőport, az édesítőt és az olajat. Az egészet simára keverjük. Tiszta habverővel felverjük a fehérjét kemény habnak. A hab felét a sárgájához adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, belekeverjük az étcsokoládét és a barackot, majd hozzáadjuk a maradék fehérjehabot. Vékonyan kiolajozott szilikon formába öntjük (ha csak fém formánk van, akkor sütőpapírral kibéleljük), és kb. 150 fokon 70 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e, ha nem, akkor alufóliával letakarva még tovább sütjük. Ha sütés közben túl gyorsan pirul a teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. A formából óvatosan kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.

2014. április 18., péntek

Bárány kotlett ízletes kucsmagombával, zöldspárgával és buggyantott tojással



Három év után végre úgy alakult, hogy öcsémékkel tudjuk tölteni a Húsvétot. Nagy élmény egy országot olyanokkal felfedezni, akik már belülről is jól ismerik a terepet. A tegnapi napon egy olyan helyen kirándultunk, ami talán életem egyik legszebb élménye volt (Rigi).

Első este ezzel a vacsorával kedveskedtek nekünk. A bárány isteni volt, és a köret is igazán méltó társa volt a tányéron. Az ízletes kucsmagomba nem véletlenül kaphatta ezt a nevet, mert tényleg fantasztikusan finom. Friss szedés volt.

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet bárány kotlett
vaj és olíva olaj a sütéshez
só, frissen őrölt bors
ízletes kucsmagomba (tavaszi gomba, a piacokon ilyenkor kapható)
1 csomó újhagyma, szeletekre vágva
50 dkg zöldspárga
friss, vágott petrezselyem
4 tojás

A bárány kotletteket először mindkét oldalukon serpenyőben megpirítjuk, majd 180 fokos sütőben még kb. 10 percig sütjük. Tálalás előtt pár percig állni hagyjuk, hogy a hús rostjai elernyedjenek. A spárgák szárvégeit letördeljük, a többit feldaraboljuk, a fejeket külön félretesszük. A gombát megmossuk, félbevágjuk.Vajon átforgatjuk az újhagymát és a gombát, majd öt perc után hozzáadjuk a spárgát és további 3 percig pirítjuk. A legvégén kerülnek bele a spárgafejek és a petrezselyem. Ezután már csak egy perc kell neki. A buggyantott tojáshoz egy kisebb lábasban 1 liter vizet forralunk, kb. 1 ek. ecetet teszünk hozzá, megkeverjük a folyadékot, és mikor már szép örvény alakult ki, beleejtjük a tojást. Mikor a fehérje már fehér, szűrőkanállal óvatosan kiemeljük. A zöldségekkel és a báránnyal tálaljuk.

2014. április 14., hétfő

Szivárvány saláta


Egy jó saláta megunhatatlan és verhetetlen étek. Ilyenkor tavasszal meg különösen akaródzik már salátát enni főételnek. Nagyon szeretem a színek kavalkádját a tányéron. Sok-sok íz és textúra vegyül itt szépen egymással, minden falat egy élmény.

Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg csirkemell filé, felkockázva
1 ek. kókuszzsír
só, bors
csili
oregánó
8 dkg vegyes zöldsaláta keverék
2 ek. retekcsíra
10-12 db koktélparadicsom
5 dkg csípős paprikával eltett fekete olajbogyó
1-2 ek. extra szűz olíva olaj
1 ek. fitPaleo gránátalma balzsamecet

A csirkemell kockákat sóval, borssal, csilivel, oregánóval fűszerezzük és a kókuszzsíron megpirítjuk. A salátaalapra szórjuk a csírát, a paradicsomot, az olajbogyót, és meghintjük az olajjal és ecettel. A csirkével a tetején tálaljuk.

2014. április 13., vasárnap

Pisztráng és fagylalt



Vannak napok, amikor se vásárolni, se hosszasan főzni nincs kedvünk, ilyenkor jön a mélyhűtő meg a kamra feltúrása alapanyagok után. Ez történt itt is, amikor is a mélyhűtőben találtam egy pisztrángot. Volt itthon egy csomó maradék endívia és egy szem édesburgonya is lapult a hűtő fiókjában. Lett belőle gyors és finom vacsora.

2 személyre:
1 egész pisztráng
2-3 szelet bacon
só, bors
extra szűz olíva olaj vagy kókuszzsír
2 fej endívia, negyedekre vágva
1 édesburgonya, vékonyan felkarikázva

A halat sózzuk, borsozzuk, kizsírozott tűzálló tálba helyezzük, ráfektetjük a bacon szeleteket, és a zöldségeket. Meghintjük egy kis olajjal, a zöldségeket is picit megsózzuk és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Desszertnek a Baross cukrászdában vásárolt fagyikat ettük. Azt hiszem, erről a cukrászdáról egy kicsit méltatlanul kevés szó esik, pedig régóta következetesen paleo készítményeket árusítanak. Most már szinte az összes süteményt eritrittel édesítik. A fagylaltnál ez nem működik, így ez xilittel készül. Sokféle ízt kínálnak, mi csokit, bodzát, meggyet és fahéjas aszalt szilvát kóstoltunk. Nagyon kellemes, könnyű fagylalt, és a kókusztej egyikben sem dominálja túl az ízt. A meleg nyári hónapokban rendszeres látogatók leszünk, az tuti.

1085 Bp. Baross utca 48. Minden nap nyitva vannak!

Link itt:
https://www.facebook.com/barosscukraszda


2014. április 7., hétfő

Két finomság pár nap alatt


Sokszor elgondolkodtam már, hogy annak ellenére, hogy kiváló magyar alapanyagokkal rendelkezünk, miért nem készít senki szárított sonkát itthon? Olaszországban és Spanyolországban nagy hagyománya van ennek, fantasztikus szárított sonka kultúra van, és én imádom is ezeket a hosszan érlelt finomságokat. Nem tudom, ismeritek-e "A Sonkás" nevű üzletet (A Fény utcai piacon illetve Gödöllőn található)? Szombaton rendhagyó módon betévedtem a gödöllői boltba és a kedves eladó úriember ajánlotta, hogy kóstoljak meg egy hazai készítésű szárított, hosszan érlelt sonkát. Nagyon finom volt, úgyhogy vettem is belőle, és persze kifaggattam, hogy ki készíti és hol. Hát kiderült, hogy a tulajdonos saját műve, azt hiszem, Sonkák sonkája vagy a Sonkás sonkája? a neve. Másfél évig érlelődik, és bár a fajsúlyosabb olasz vagy spanyol sonkákhoz képest még így is nagyon fiatalnak tűnik az íze, így is nagyon-nagyon ízletes.

A cégről bővebb információ itt:
www.sonka.hu




A másik kellemes élmény a Paleo Kamrában ért, ahol elég gyakran megfordulok. A tulajdonos édesanyja ajánlotta, hogy kóstoljam meg az islert, ami őszerinte nagyon finom. (Nem vagyok nagy isleres amúgy, de ezt ki kellett próbálni.) Hű, de pozitív meglepetés volt! Semmi szárazság, semmi nyögvenyelősség, omlós, kellemes tészta, kiváló lekvár (natúr szilva), jó arányok, finom a bevonó csoki. Szóval röviden szólva mindenkinek ajánlom kipróbálásra, ha eddig még nem történt meg :-)

A Paleo Sütőműhely terméke.

Link itt:

http://www.paleosutomuhely.com/isler.html

2014. április 3., csütörtök

Alaszkai vadlazac sült zellerrel és snidlinges majonézzel



Hű, ez de finom volt! A zellerhasábokat sütőben sütöttem meg, egy kevés kókuszzsírral és sóval. Az alaszkai vadlazacot fagyasztva árulják a METRO áruházban, egy kilós kiszerelésben. A zsírsavösszetétele jobb, mint a tenyésztett lazacénak és a húsa sokkal kevésbé zsíros, így valamilyen szósszal tálalva a legfinomabb. Az ára is mérsékeltebb, mint a friss lazacé: 3000 Ft alatt van egy kiló, ami lazacnál nagyon jónak számít. Egyszerűen serpenyőben szoktam kisütni a kiolvasztott szeletet.

A majonézt két tojássárgával és egy ek. mustárral kezdem, és folyamatos verés közben ehhez adagolom fokozatosan az olajat (én Paleolajjal szoktam készíteni). Utána citromlével, sóval, borssal, eritrittel ízesítem, és egy kis kókusztejjel fellazítom a végén, hogy ne legyen annyira tömör az állaga. Kb. másfél deci olaj biztosan belemegy, mire megfelelő lesz a sűrűsége. Így tavasz táján a végén belekerül egy marék aprított snidling. Jó étvágyat hozzá! (Ha épp nincs a környéken lazac, csirkemellel is készülhet!)