2014. január 30., csütörtök

Elmira kedvence

 
Azt hiszem, ha egy kedvenc főételt kéne megneveznem, akkor valószínűleg a kacsasült lenne az, finom sült zöldségekkel és egy jó nagy adag salátával. Ezt minden héten meg tudnám enni, anélkül, hogy megunnám, ami nálam nagy szó. (Amikor a monotonitástűrő képességet osztogatták, nagyon hátul állhattam a sorban, és nekem már nem maradt belőle sok) A birsalma meg egyszerűen fenséges hozzá. Általában azért veszek pár darabot, hogy hetekig ott illatozzzon a konyhában. Parfümnek se lenne utolsó!
 
 
Hozzávalók 2 személyre:
a tepsi kikenéséhez egy pici zsír
2-4 kacsacomb (méret és étvágy szerint)
só, frissen őrölt bors
majoránna
kakukkfű
csili
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 cékla
1 lilahagyma
1 nagy birsalma
zöldsaláta
 
A kacsacombokat besózzuk és a fűszerekkel bedörzsöljük. Egy vékonyan kizsírozott tepsibe helyezzük, és alufóliával letakarva, kb. 45 percig sütjük (légkeverésen 180 fokon). A fóliát levesszük, köré rakjuk a hasábokra vágott zöldséget, vastagra karikázott hagymát, és a szeletelt birsalmát. Addig sütjük, amíg a hús teljesen meg nem puhul, és a zöldségek szép aranybarnára sülnek. Friss zöldsalátával tálaljuk.


Rendezvény a Nomilk paleo üzletben

Továbbítom a levelüket:
 
Kedves Vásárlóink,

folytatjuk a megszokott kis rendezvény sorozatunkat:

2014. február 6. 18.oo órai kezdettel a boltunkban kapható olajakról, balzsamecetről lesz szó.
Helyszín : Rózsadomb Center
Törökvész út 89-91. 1/130
Nomilk bolt előtér

A zsírsavak szerepe a táplálkozásban.
Hogyan működik olajozottan a szív és érrendszer? Zsírok és olajok használata a konyhában, egészségesen, finomat!
Előadó:Szennai Katalin

Majd Endrődi Miklós az általa forgalmazott olíva olajakról és balzsamecetekről mond pár szót és természetesen az előadások után a megszokott kóstoló!!!

A kóstoló alkalmával EHETEMM új sütöde is bemutatkozik, akik február közepétől kenyeret és süteményeket fognak szállítani a NOMILK-be. Igen, ezt mindenki eheti. Termékek gluténmentes alapanyagokkal, tejtermék, szója felhasználása nélkül készülnek.

Visszajelzésedre feltétlen számítunk!!
Nomilk csapata
 
 

2014. január 27., hétfő

Szűzpecsenye zsályával és fokhagymával

 
Legújabb szenvedélyem a sertés szűzpecsenye. Amúgy nem feltétlenül imádom eme állatka húsát, de ezt most nagyon megszerettem. Sokadszor készítek belőle mindenfélét, és egyik jobb, mint a másik. Ez egy nagyon gyors és egyszerű vacsora volt, párolt lilakáposztával. Yummy.
 
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 45 dkg szűzpecsenye szeletekre vágva
só, frissen őrölt bors
10 db zsályalevél
6 gerezd vastagra szeletelt fokhagyma
kókuszzsír a sütéshez
 
Egy nagy serpenyőben hevítsük fel a zsírt, tegyük bele a sóval, borssal ízesített hússzeleteket, dobjuk mellé a zsályát és a fokhagymát, és mindkét oldalon süssük szép pirosra.
 

2014. január 21., kedd

Paleo paella?


Hát, hogy ez hogy lett, azt ne kérdezzétek. Egyszer csak nekiálltam. A paella egyébként egy kiadós spanyol egytálétel, aminek rizs az alapja, paleósított változatában karfiolból készült rizzsel érdemes kiváltani. (Az én Paleolit receptek hétköznapokra c. szakácskönyvemben is van erre recept "Színes karfiolmorzsa" néven és Posta Reni Paleolit konyha hedonistáknak könyvében is szerepel egy karfiol rizs recept.) A paella igen rugalmas recept, tengeri herkentyűkkel, csirkével, hallal, kolbásszal, zöldségekkel egyaránt készíthető. Jellemző fűszere a sáfrány, amitől szép sárga színt is kap. Hagyma-fokhagyma-paradicsom alap legtöbbször szerepel benne, itt most a paradicsom kimaradt. Lehet csípős, ha azt kedvelitek. A képen az első fázis elemei láthatók, ehhez jött még hozzá felkockázott csirkemell és a karfiolrizs.

Hozzávalók 4 személyre:
2 ek. kókuszzsír
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
3 gerezd aprított fokhagyma
1 hegyes, csípős zöldpaprika, felkockázva
2 sárgarépa, apróra felkockázva
20 centis darab felkarikázott parasztkolbász (az enyém csípős volt)
30 dkg felkockázott csirkemell
só, bors,
2 csipet sáfrány
négy adag "karfiolrizs"

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt és megfuttatjuk rajta a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, és a répát. Hozzáadjuk a kolbászt és a csirkét, az egészet jól átforgatjuk és együtt pirítjuk tovább. Sózzuk, borsozzuk, a sáfránnyal ízesítjük, és egy cseppnyi vizet aláötve, fedő alatt pár percig még pároljuk. A karfiolrizzsel elkeverve, forrón tálaljuk.



2014. január 16., csütörtök

Kolbásszal sült zöldségtál


Mennyire jó érzés úgy hazamenni este, hogy friss vacsora vár! Ez egy ilyen nap volt, amikor felhívtam a férjemet, hogy készítsen valamit, mert nagyon éhes vagyok és mire hazaérek, késő lesz nekiállni főzni. Ez az istenien illatozó látvány fogadott. Egyszerű és nagyszerű. Ketten bepucoltuk az egészet, összesen két kelbimbó maradt, ami a másnap reggeli rántottában landolt. Nagyon jó kis hétköznapi vacsora.

pár szem kelbimbó
3 zsenge sárgarépa, hosszában félbevágva
1 kis cukkini, vastagon felkarikázva
1 fél cékla, felkockázva
1 nagy fej hagyma, szeletelve
6 nagy gerezd fokhagyma, darabolva
egy fél rövidebb szál parasztkolbász, felkarikázva (nálunk csípős)
zsiradék a tűzálló tál kikenéséhez


200 fokon lehet sütni, kb. szerintem 35 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.



2014. január 14., kedd

Ismét paleo hétvége Sárváron

 

Aki ott volt az elsőn, az tudja, hogy miről beszélek, amikor azt mondom, fergeteges hangulat volt. Maximális kényeztetésben volt részünk a szálloda részéről, és tudom, hogy most is így lesz! Nagyon várom a közös munkát Lakatos Péter "paleo edzővel". Gyertek, tanuljunk, mozogjunk, lazítsunk együtt!

Paleo hétvége

2014. február 7. - 2014. február 9.
    

Paleo hétvége - Danubius Health Spa Resort Sárvár

A csomag tartalma:
  • 2 éjszaka szállás paleo ellátással
  • pénteken este köszöntés, Lakatos Péter előadása az ősi mozgás erejéről, a Primal Move különleges mozgásrendszerről
    • szombaton délelőtt Mezei Elmira előadása: "Paleo haladóknak, avagy nem mindegy, hogyan paleózol" címmel és könyvvásár
    • szombaton délután paleolit főző bemutató, majd Lakatos Péter: Paleolit edzés a gyakorlatban
    • a szállodai fürdőrészleg és szauna világ korlátlan használata
    Árak: 
    Ft / fő / 2 éj 2014.02.07 - 09.
    Egyágyas szobában 40 000
    Kétágyas szobában 32 000
     
Foglalás: http://www.danubiushotels.hu/szallodak-sarvar/danubius-health-spa-resort-sarvar/ajanlatok/paleo-hetvege

2014. január 13., hétfő

Paleo klub 2014. január 24.

Kedves Budapesti Paleoklub Társak!
Idei első klubnapunk 2014. január 24-én lesz, Budapest, VIII. ker Baross u. 3. SUBUD 12-es csengő 17-19 óra között, közel a Kálvin térhez. 
Ne feledjétek a házi cipőt és  valami névkitűzőt. 
Vendégünk Kelemenné Pataki Márta lesz, alias BB, a www.paleovital.hu bloggerinája, az egyik legrégibb és legsokoldalúbb paleo weboldal, blog mondjuk így: "mindenese".
Előzetes bejelentkezés szükséges! Jelentkezéseiteket a gszabok@gmail.com címre küldjétek.
Üdv, Elmira és Klára

2014. január 11., szombat

Fokhagymás-fűszeres sült karfiolpüré


Valami egyszerű, de mégis különleges köretre vágytam a minap, és volt itthon egy kisebb fej karfiol, tehát ebből tudtam dolgozni. Férjemnél nagy sikert aratott a dolog, főleg, amikor a második etapban, a melegítésnél egy kis reszelt parmezán is került a tetejére. Bitang jó volt, tényleg.

60 dkg vízgőzben megpárolt karfiol
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
4 tojás
1 ek. vaj + a kenéshez
3 nagy gezerd fokhagyma, aprítva
a tetejére sok fűszer: csili, oregánó, szárított hagyma, fokhagyma, ami van és amit szerettek

A karfiolt a tojással, sóval, borssal, szerecsendióval robotgépbe tesszük és simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a vajon megfuttatott fokhagymát (a vajjal együtt). Egy tűzálló tálat kikenünk még egy kis vajjal, beleöntjük a masszát, a tetejét jól megfűszerezzük és 180 fokos sütőben szépen megpirítjuk. Bármilyen hús mellé nagyon finom, de önmagában is jó, salátával.

2014. január 8., szerda

Diós csokis puding


Az angolok karácsonykor karácsonyi pudingot esznek, ami egy nagyon gazdag sütemény, rengeteg aszalt gyümölccsel és alkohollal dúsítva. Én is imádom, a férjemről már nem is beszélve, aki ezzel az ünnepi desszerttel nőtt fel, tehát neki a gyerekkorát idézi. Az alábbi desszert ennek a típusú édességnek egy nagyon leegyszerűsített változata, ami nem gőzben főzve készül, mint az eredeti, hanem a sütőben sül. Újévre is jó lesz…. Ez a mennyiség hat adagra elegendő.

20 dkg darált dió
15 dkg apróra vágott datolya

½ kk. vanília őrlemény
10 dkg apróra vágott étcsokoládé

1 ek. Xukor zéró4x
4 tojás

Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük, a masszát egy tűzálló tálba öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. Mandula- vagy kókusztejszínnel tálaljuk.