2014. december 20., szombat

Karácsonyi kacsa szilvamártással


Úgy néz ki, eldőlt, hogy mi lesz a karácsonyi asztalon a főételünk: sült kacsamell fűszeres szilvamártással. Köretnek én mindenképpen karfiol-zeller pürét készítek hozzá, úgy, hogy beleturmixolok jó pár sült fokhagyma gerezdet is. A fenti kép nem a sajátom, hanem a BBC Goodfoodról való, mert a tényleges étel csak 24.-én fog elkészülni. Addig csak elképzelésem van róla.

Hozzávalók 4 személyre:

4 fél kacsamell
só, bors
2 dl testes vörösbor
20 dkg mirelit szilva
1 kis rúd fahéj
1 csillagánizs
1-2 szem szegfűszeg

A kacsamellek bőrös felét éles késsel beirdaljuk, és felforrósított serpenyőbe tesszük bőrös felével lefelé. A húsos részét sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk, hogy a hő hatására kiengedje a zsírját, majd megfordítjuk, és a másik felét is pirosra sütjük. (Ebben a zsírban süssük majd meg a püréhez használt fokhagymát). 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20 percre. Míg a kacsa a sütőben sül, a bort, a szilvát és a fűszereket feltesszük főni. Mikor már szétfőtt a gyümölcs, a lángot eloltjuk. Megkóstoljuk és ízlés szerint édesítjük. (Nem muszáj.) A kacsamelleket szeletelés előtt néhány percig pihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése