2013. szeptember 27., péntek

Lazacburger


Egyre másra nyílnak a halbisztrók Budapesten, már három(!) van. (Nemo, Lövőház utca, Halkakas, Veres Pálné utca, BigFish, Andrássy út) A minap a férjemmel beültünk a BigFishbe az Andrássy úton. Nagyon kellemes élmény volt. Előételnek mindketten borban párolt feketekagylót ettünk, amit imádunk. Főételnek lazacburgert választottunk, és kértem, hogy nekünk ne hozzák ki a hozzá járó sült krumplit. Jellemző, hogy már annyira paleósodott a gondolkodásom, hogy arra nem is számítottam, hogy ugyan krumpli nélkül, de hamburgerzsemlével érkezik majd a lazacburger. Sebaj, a zsömle ottmaradt a tányéron, viszont finom vegyes zöldsaláta annál több fogyott hozzá. Egy pohár isteni Dúzsi rozét is ittunk mellé, fennséges volt! A halburgerszerű képződményekben az a jó, hogy viszonylag kevesebb halból is jól lehet lakni.

Hozzávalók 4 burgerhez:

kb. 20 dkg lazac
1 tojás
friss petrezselyem és snidling vagy kapor
1 ek. útifűmaghéj
1 ek. mandulaliszt
só, bors
kókuszzsír a sütéshez

Én egy konyhai robotgépbe tettem az össze hozzávalót és egy pillanat alatt összeturmixoltam, megformáztam és kisütöttem őket. Nyami. Nagyon.

2013. szeptember 21., szombat

Gyors fűszeres csirke vegyes salátával


Ma olyan napom van, hogy szinte egész nap a gépnél ülök és szakszövegeket fordítok. Tegnap este vendégeim voltak, a négy legrégebbi barátnőmnek főztem vacsorát (kacsasült volt, sütőben sült gyökérzöldségek és egy csokis desszert). Szóval a mai nap nem a főzésé... Estefelé azonban mégis megéhezik az ember, ezért összedobtam egy gyors, könnyű vacsorát.  Nálam soha nincsenek nagy készletek, a mélyhűtőm is mindig félig üres. Szeretek gyakrabban vásárolni frisset. A saláta a hűtőben lévő maradék zöldségekből készült.

Hozzávalók 2 személyre:

2 csirkemell filé
só, őrölt bors
1 tk. fűszerpaprika
1/2 mk. őrölt kömény
1/2 mk. szárított bazsalikom
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek. Paleolaj
tetszőleges zsiradék a sütéshez
A salátához:
2 db főtt cékla, felkockázva
1 sárgarépa, hosszában kettévágva, felszeletelve
3 paradicsom, felkockázva
1 kaliforniai paprika, felkockázva
kb. 2 levél maradék saláta a tegnapiból
1 ek. friss, vágott kapor
1 ek. olíva olaj
pár csepp citromlé


A csirkemellet kisebb és vékonyabb szeletekre vágjuk, sóval, borssal ízesítjük. Az olajban elkeverjük a fűszereket, és ezzel is bedörzsöljük a húst. 15 percig állni hagjuk, majd serpenyőben felforrósított zsiradékon mindkét oldalát kisütjük.

A salátához összekeverjük a zöldségeket az olajjal, kaporral, citromlével és pici sóval.





2013. szeptember 15., vasárnap

Következő paleo klub 2013. szeptember 25.

Kedves Paleoklub Társaim!

Az ősz beálltával újból indul a paleoklub. Megismerkedhettek néhány új érdekes paleo vállalkozással, valamint szót kerítünk az első országos paleo fesztiválról is!

2013. szeptember 25-én (szerdán) Budapest. VIII.ker. Baross u. 3. I. em. 12. (12-es csengő ) 17-19 órakor. 

Kérlek Benneteket, hogy aki hoz valami ételt, az csak 100%-os paleo legyen. 
 
Házi papucsot hozzatok vagy használhatjátok a helyben levőket.

Üdvözlettel,
a házigazdák, Elmira és Klára

2013. szeptember 14., szombat

Zöldségtallér


Mindig örülök, amikor valami jó zöldséges újdonságot tudok kikísérletezni, és ez egy ilyen recept. Nagyon jól működik szószos húsok köreteként, de akár magában, salátával egy könnyebb vacsorának is kiváló. Mi csípős paprikakrémmel megkenve ettük a minap. Serpenyőben is lehet sütni, de sütőben egyszerűbb, nem kell mellette állni és zsiradékot sem igényel. A fenti kép a google images-ről származik, de az általam készített darabok is kb. ugyanígy néznek ki. Fontos a munkafolyamatot pontosan betartani, mert a massza állaga könnyű, kicsit habos, jól kanalazható kell, hogy legyen. Készülhet brokkoliból, zellerből, egyéb zöldség kombinációból is.


Hozzávalók köretként 4 adaghoz, főételnek 2-3 adaghoz:
50 dkg karfiol
10 dkg sárgarépa
1 csomó újhagyma
1 ek. kókuszzsír
só, bors
2 csipet őrölt szerecsendió
3 tojás
2 ek. útifűmaghéj
sütőpapír a tepsihez

 
A karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk. A zöldségeket vízgőzben megpároljuk. Az újhagymát felaprítjuk, és a kókuszzsíron megdinszteljük. A zöldségeket, az újhagymát, a sót, borsot, szerecsendiót, tojást, útifűmaghéjat konyhai robotgépbe tesszük és alaposan turmixoljuk. Hagyjuk állni kb. 10 percig, majd sütőpapírral kibélelt tepsire kanállal kis halmokat szaggatunk belőle és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ha az alsó fele jobban pirul, akkor megfordítjuk, és a másik oldalát és megsütjük.


2013. szeptember 12., csütörtök

I. Országos Paleolit Rendezvény és Vásár

 
Nagy öröm számomra, hogy megszületett az első kezdeményezés egy Országos Paleolit Rendezvényre, ahol orvosok, szakértők, bloggerek, gyakorlott és kezdő paleósok, érdeklődők találkozhatnak egymással. A rendezvény házigazdája Dr. Leitem Ágnes doktornő, aki a szervezésben is oroszlánrészt vállalt, karöltve a helyi paleo közösséggel. Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne hasznos előadásokat hallgatni, finom paleo ételeket enni, sokféle termékből válogatni, ismerkedni, beszélgetni, konzultálni.

2013. szeptember 8., vasárnap

Vaslapon sült pácolt csirkemell

 
Tegnap nyárbúcsúztató ünnepet ültünk, barátokkal, családdal, finom napsütéses délutánon. Azt hiszem, jó hétvégét választottunk, mert ahogy az időjárás előrejelzést elnézem, valóban ez volt az utolsó nyárias hétvége. Házi készítésű hamburgert és ezt a pácolt csirkét sütöttük vaslapon, és persze jó sok saláta, sült zöldség is járt mellé. A pác összetevőit rugalmasan lehet varálni, ez egy javaslat a részemről, amit persze lehet alakítani. Legjobb, ha egész éjszakára hagyjuk a hűtőben érni, de sütés előtt minimum két órát.
 
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
1 kg csirkemell filé, vékony szeletekre vágva
A páchoz:
1 ej. csípős darált paprikakrém (nem túl erős)
2-3 ek. dijoni mustár
2 ek. gránátalma szirup (török élelmiszerboltokban kapható, édesítetlen, savanykás szirup)
1 ek. balzsamecet
1 ek. paradicsompüré
2-3 gerezd áttört fokhagyma
ízlés szerint cukvia (vagy más édesítőszer)
1 tk. őrölt kurkuma
min. 1 tk. só
 
A pác alapanyagait összekeverjük, és a csirkemell szeleteket alaposan átforgatjuk benne. Letakarjuk, a hűtőszekrényben néhány órát érleljük, majd forró vaslapon vagy grillen mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Természetesen serpenyőben is készíthető, tetszőleges zsiradékon kisütve.

2013. szeptember 5., csütörtök

Petrezselymes-karfiolos bolognai tál

 
A múltkor maradt kb. két adag bolognai ragu, amit eltettem. Hétvégén ebbe a finom egytálételbe került bele és nagyon jól működött így együtt. A karfiolt szeretem, de valami miatt ritkábban veszem, mint más zöldséget, pedig sokrétűen használható, nem drága és finom is. Más zöldséggel is készülhet hasonló étel, bátran használjátok, amit ti szerettek.

Hozzávalók 2 adaghoz:
1 csomó újhagyma
1 tk. libazsír
5 szelet apróra vágott bacon
fél kis karfiol
1 nagy, érett paradicsom
kb. két adag bolognai ragu
1 közepes cukkini
1 csokor aprított petrezselyem
reszelt sajt a tetejére (opcionális)


Az aprított újhagymát megfuttatjuk a zsíron, hozzáadjuk a bacont és együtt pirítjuk két percig. A karfiolt rózsáira szedjük és hozzáadjuk. Ezzel is átforgatjuk, és lefedve pároljuk pár percig, hogy egy kicsit puholjon. Ha szükséges, pár csepp vizet alá lehet önteni. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a ragut. Főzzük még öt percig. Végül rátesszük a felszeletelt cukkinit, aminek a főzési ideje rövid. Addig főzzük együtt, amíg a cukkini kicsit megpuhul. Petrezselyemmel (és esetleg sajttal) megszórva tálaljuk.