2013. június 30., vasárnap

Búcsú a spárgától


A spárga kétség kívül az egyik kedvenc zöldségem, különösen a zöld, amit ilyenkor már nagyon nehéz találni. Fehér spárga még van, amit sajnos meg kell hámozni ahhoz, hogy ehető legyen. De üsse kő, inkább bevállaltam a hámozást, csak még élvezhessük az utolsó spárgavacsorákat, így, a szezon végén. Isteni lett, ajánlom, hogy próbáljátok ki. Mi előételnek ettük, de jól el tudom képzelni valamilyen sült csirke vagy hal köreteként is!

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg fehér spárga
egy nagyon nagy csokor petrezselyem
1 ek. ghí

2 ek. kókusztejszín

A spárgák végeit letördeljük (ahol eltörik, onnantól fás az alsó vége). A fej felőli részt hámozókéssel körben meghámozzuk, és forró, sós vízben néhány perc alatt megfőzzük. Leszűrjük. Egy serpenyőben megolvasztjuk a ghít, beleforgatjuk a spárgát, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, még egy kicsit sózzuk, és belekeverjük a kókusztejszínt. Frissen tálaljuk.

2013. június 27., csütörtök

Görög saláta báránygerinccel

 
A május végi ünnepi vacsoráink egyikén ez volt az előétel, és nagyon ízlett mindenkinek. Ha többet készítünk belőle, akkor könnyű főétel is lehet. A báránygerincet a Vásárcsarnok alagsorában lévő Steak shop nevű hentesnél vettem. A húst lefejtették a csontról, amit azóta őrzök a mélyhűtőben, mert egyszer csodálatos alaplé fog készülni belőle.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kígyóuborka, felkockázva
3 nagyobb, érett paradicsom, felkockázva
1 kis lilahagyma, vékonyan felszeletelve
12 szem fekete és zöld olíva bogyó
10 dkg paleo túró
2 ek. olíva olaj
1 ek. citromlé
só, frissen őrölt bors
40 dkg kicsontozott báránygerinc
2 gerezd zúzott fokhagyma
egy kis csili
rozmaring és kakukkfű
1 ek. zsír

A húst körben bedörzsöljük a fokhagymával, a csilivel, az apróra vágott rozmaringgal és kakukkfűvel. Hagyjuk érni legalább két órát.

Az uborkát összekeverjük a paradicsommal, a lilahagymával, és a darabolt olívával. Ha az olíva nagyon sós, akkor nem is kell külön megsózni a salátát. Frissen őrölt borssal ízesítjük. A paleo túrót picit savanyítjuk (összekeverjük egy kevés citromlével).

Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, és a húst körben szép pirosra sütjük. Vékonyan felszeleteljük, és a salátát olíva olajjal megöntözzük, és néhány morzsa paleo túróval megszórva, pár szelet báránnyal tálaljuk. Nagyon finom nyári előétel!

2013. június 25., kedd

Főúri reggeli



Imádom a kiadós reggeliket, és az alábbi finomságot egy egyórás, kemény edzés után fogyasztottuk el, amikor amúgy is nagyon jól esik enni-inni. Tudom, hogy mások máshogy vannak ezzel, de én éhgyomorra szeretek edzeni, nem is tudok enni előtte, és nem tűnt fel, hogy ez csökkentené a teljesítőképessségemet. Azok a napok külön ajándéknak számítanak, amikor a férjemmel együtt megyünk az edzőterembe, és ez egy ilyen volt. Egyszer a fiammal is lementem kondizni, de a frász kitört azoknak a súlyoknak a látványától, amiket a feje fölött emelgetett, így erről azóta letettem. Hamarosan sok-sok olcsó cukkini lesz a piacokon, ez tehát egy kiváló nyári reggeli/edéd/vacsora tipp.

Hozzávalók 2 személyre:

6 tojás
1 közepes cukkini, reszelve
1 ek. mandulaliszt
1 ek. makadámdióliszt (ezt nem muszáj, lehet az egész mandula)
3 nagy fej gomba, szeletelve
2-3 gerezd aprított fokhagyma
1 kis csokor vágott petrezselyem
só, bors
zsiradék

A reszelt cukkinit összekeverjük két tojással és a maglisztekkel, sóval, borssal ízesítjük. Négy pogácsát formázunk belőle és tetszőleges zsiradékban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A serpenyőbe még egy kevés zsírt teszünk, és most a szeletelt gombát pirítjuk meg, a fokhagyma, majd a legvégén a petrezselyem hozzáadásával. Mikor ez is elkészült, akkor a maradék 4 tojásból rántottát sütünk, és két tányérra elosztva tálaljuk.


2013. június 24., hétfő

Csokoládé mousse torta fagylalttal és friss eperrel


Anyukám igencsak rákapott erre az isteni paleo csokitortára. (Nem csodálom.) A képet sajnos szemüveg nélkül készítettem, az összes közül ez volt a legélesebb... Azért a lényeg remélem látszik!


Hozzávalók a tortához:
20 dkg paleo étcsokoládé (én eritriteset használtam)
1,5 dl kókusztej
12 dkg puha ghí (nem gond ebben az időben)
10 dkg eritrit
6 db szalmonella ellen kezelt tojás
6 dkg makadámdió liszt
friss eper és fagylalt a tálaláshoz

 A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek  tortaformát. Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét a kókusztejjel. Keverjük ki a ghít az eritrittel, és a tojások sárgájával. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd keverjük bele a makadámdió lisztet. Több részletben, óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérje habot. Öntsük a tortaformába és süssük kb. 25 percig. Akkor jó, ha a közepe még lágy. (Ha a formát gyengéden megrázogatjuk, a közepe még ringatózik.) Vegyük ki, és teljesen hagyjuk kihűlni. Friss eperrel és fagyival tálaljuk. 
A rózsaszín fagylalt eper-bodza, a világos színű vanília volt. Fagylaltgépben készült, turmixolt friss eperből és bodza szirupból (eritrittel, egy-két karika citrommal, bodzavirágokkal). A vaníliához összesen  4 dl kókusz- és mandulatejszínt kikevertem három tojássárgájával, és lassú tűzön, kevergetve felmelegítettem egy vanília rúddal és némi eritrittel. A gépbe csak teljesen lehűtve kerüljön. Akinek nincs kedve fagylaltot készíteni, és budapesti, az vehet készen a Baross cukrászdában vagy a Gelarto Rosa-ban a Bazilikánál, illetve már a Vári cukrászda is készít paleo fagyikat.


2013. június 14., péntek

Nyári gyümölcstorta

 
Idén ezzel a tortával kedveskedtem magamnak a születésnapomon. Rögtön kettő készült, hogy a vendégeknek is jusson :-) Nagyon ajánlom melegebb nyári napokra, mert könnyű és finom desszert.
 

 
Hozzávalók 1 tortához:
A piskótához:
3 tojás
10 dkg őrölt mandula
2 ek. eritrit
1/2 kk. vaníliaőrlemény
A krémhez:
30 dkg To-tu (készen vett vagy házilag készített paleo túró)
2 dl kókusztej
kb. 8 dkg eritrit
40 dkg eper
1 1/2 ek. zselatinpor
a tetejére vegyes bogyós gyümölcs
 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a sárgáját kikeverjük az eritrittel és a vaníliával, és felváltva hozzáadjuk a mandulát és a habot. Egy kerek tortaformába simítjuk és megsütjük.
A krémhez botmixerrel kikeverjük a To-tut a kókusztejjel, a turmixolt eperrel, az eritrittel és a kevés vízben feloldott, felmelegített zselatinnal. A kihűlt piskóta alapra öntjük (a tortaformában), és a hűtőszekrényben legalább 2-3 órát dermesztjük. Mikor már kellően megdermedt, késsel óvatosan körben elválasztjuk a forma peremétől, és a tetejét tetszés szerint gyümölccsel díszítjük. Hidegen tálaljuk.


2013. június 12., szerda

Csokis golyók



Idén előrehozottan ünnepeltem a születésnapomat, hogy még a lányomék is részt tudjanak venni a bulin. (Ma visszautaztak :-( ). Együtt készítettük ezeket a golyókat és olyan finom lett, hogy mindenki repetázott belőle rendesen. Maradék piskótaszélek, kiszáradt darabok kiváló alapot képeznek hozzá. De akár egy friss piskótát is érdemes sütni hozzá. Pontos mennyiségeket nem tudok írni, érzésre, látványra készüljön.

Aprítógépben összemorzsoltunk egy csomó piskótaszélet (volt vagy másfél-két kiló). Ehhez adtunk hozzá:

20 dkg olvasztott paleo csokit
mandula és kókusztejszínt
xilites erdei gyümölcs lekvárt
rumaromát
2 ek. kakaóport
vaníliát

A masszából golyókat formáztunk, és a felét megforgattuk kókuszreszelékben, a másik felét meg megszórtuk szárított, morzsolt rózsaszirommal. A képen látható mennyiség kb. csak a fele annak, ami lett belőle. Gyorsan fogyott, nem mondom. Nyilván hétköznapi mennyiségnél nem kell ilyen ipari méretekben készíteni.


"Csülöksaláta" és egyéb finomságok



Végre itt a kinti sütögetés ideje! Hétvégén ilyen finomságok kerültek az asztalra, még mindig a születésnapom jegyében. A fenti képen látható étel elkészítése egy szép nagy füstölt csülök vajpuhára főzésével kezdődik, azután kerül bele a többi alapanyag. Mindenkinél tetszést aratott, jól passzolt hozzá a saláta és az egyéb kiegészítők. A kolbászkákat a már korábban említett szír hentes készítette (Karinthy Frigyes út), isteniek voltak!

Hozzávalók:
1 füstölt csülök
2-3 babérlevél
10 szem bors
2 ág kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1/2 zellergumó (lehet apró karfiolrózsákat is beletenni)
1 nagy csokor vágott petrezselyem
Az öntethez:
Paleolaj
mustár
almaecet

A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük és friss vízben puhára főzzük. (A főzővízhez adunk 2-3 babérlevelet, kb. 10 szem borsot, 2 ág kakukkfüvet, és a fokhagymát). Mikor a csülök már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a sárgarépát, és még pár percig főzzük. Kicsontozzuk, bőrét lehántjuk, és a puha húst apró darabokra tépkedjük. Hozzáadjuk a feldarabolt répát és a mini kockákra vágott zellert. Az olajból, ecetből és mustárból könnyű öntetet készítünk és ezzel meglocsoljuk a húst. Belekeverjük a petrezselymet és tálaljuk.

2013. június 7., péntek

Serfőző Márta süteményei II.





 
Mikor Márta meglátta a képet, amit a tortáiról feltettem, sürgősen küldött nekem néhány jobb minőségű felvételt. Ezeken valóban jobban látszik, hogy mennyire szépek és gusztusosak a süteményei.

2013. június 1., szombat

Lazacfilé vegyes tavaszi zöldségekkel és aiolival


Tegnap ünnepeltük anyukám születésnapját és a fenti finomság volt a főétel. Nagyon szezonális, sokféle friss zöldséggel, és az aioli istenien egészítette ki a halat. A Vámház körúti Vásárcsarnokban vásároltuk a hozzávalókat, minden harsogott a frissességtől. Öröm főzni ilyen alapanyagokból. Az egyik kedvencem a sárga és zöldszínű, gömbölyű cukkini volt, amit az egyik zöldségesnél találtunk.

Hozzávalók 6 személyre:

6-7 szép vastag, bőr nélküli lazacfilé
só, bors, citromlé, olíva olaj
1 kg zöldspárga
1-1 sárga és zöld cukkini
2 csomó zsenge sárgarépa
2 db édesburgonya
2 fej édeskömény
30 dkg koktélparadicsom
Az aiolihoz:
3 tojás sárgája
kb. 2,5 dl paleo olaj
só, bors
1/2 citrom leve
1 ek. dijoni mustár
fokhagyma
1 csipet eritrit

A lazacfiléket tepsire helyezzük, sóval, borssal ízesítjük, citromlével és olívaolajjal meghintjük és 10 percre 220 fokos sütőbe tesszük, majd a sütőt eloltjuk, és a halat még 15 percig bent hagyjuk. Ezalatt még sülni fog, de belül lágy és omlós marad.

A spárga végeit letördeljük, és a megtisztított, hosszában félbevágott sárgarépával együtt, 3 percig forró, sós vízben főzzük, vagy egy serpenyőben, kevés zsiradékon átsütjük. A cukkinit felszeleteljük, az édesburgonyát kis kockákra vágjuk, és ezeket is átsütjük. A koktélparadicsomot a sütőben megsütjük (mehet a hallal együtt, de külön tepsiben.) Az édesköményt hajszálvékony szeletekre vágjuk és sóval, borssal, olívaolajjal, kevés citromlével átforgatva állni hagyjuk. A végén az összes zöldséget óvatosan összeforgatjuk, és a lazaccal tálaljuk.

Az aiolihoz a szokásos módon majonézt készítünk, citromlével, mustárral ízesítjük, és a végén belekeverjük az ízlés szerinti mennyiségű zúzott fokhagymát. Mi két fej sült fokhagyma gerezdjeit adtuk hozzá, így nyilván sokkal több fokhagymát elbír, mintha nyersen kerül bele,

Serfőző Márta süteményei


 
A Gourmet Fesztiválon botlottam bele Serfőző Márta apró standjába, ahol nagyon természetes küllemű, szép sütemények mosolyogtam rám 0% glutén, 0% cukor, 0% laktóz felirattal. Mivel még mindig nagyon kicsi a kínálat valóban egészséges, minőségi édességben, lányommal persze rögtön megálltunk, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a dolgot. Márta nemrég kezdte vállalkozását, pillanatnyilag a Fény utcai paleo üzletnek már szállít, de szeretné bővíteni a kört a többi paleo bolttal is. A képen elöl látható sütemény egy "sajttorta", kesudióból és friss gyümölcsből készült, nyers mézzel van enyhén édesítve. A málnás tetejűnek csokoládés-datolyás alapja van, és nincs hozzáadott édesítés, és volt még egy harmadik, mangós-zöldcitromos torta is, amit szintén csak a gyümölcs édesít. Az is nagyon kellemes, üde ízű volt, és nagyon szép. Apró, friss áfonyával töltött kókuszgolyókat is árul, azt is kóstoltuk, kiváló! Hajrá Márta, csak így tovább, nagyon kellenek a minőségben gondolkozó készítők!