2013. április 28., vasárnap

Epres rebarbara kompót


Tegnap este volt a 30 éves érettségi találkozóm, így későn értem haza, és a szokásosnál jóval később kerültem ágyba. Szerencse, hogy a mai nap részben a lustaságé. Két napja érik a hűtőben ez a csodálatosan üde, könnyű desszert, amit ma reggelire fogyasztottam. Pont ideális volt: hűsítő, édes-pikáns finomság. Próbáljátok ki amíg van rebarbara!

Hozzávalók 6 adaghoz:
40 dkg rebarbara (tisztított súly)
25 dkg friss eper
kb. másfél ek. Xukor zéró 4x
1,5 dl kókusztejszín
6 db kis mentalevél

A rebarbarát feldaraboljuk, és annyi vízben, amennyi épphogy ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az édesítőt, és pár perc főzés után  elzárjuk a lángot. A rebarbara főtt állapotban szinte teljesen szétesik. Kihűtjük és belekeverjük a kis kockákra vágott epret. Hűtőszekrénybe tesszük és jól lehűtjük. Szép talpas poharakban, egy kevés kókusztejszínnel és mentalevéllel díszítve tálaljuk.




2013. április 24., szerda

Epres-mandulás pite eperszósszal



Kaptam egy csodás receptet Kamarás Adrienntől, aki nemrég kezdte el a paleo életformát, és ez az első sütemény kreációja! Hűha, képzeljétek, milyen lesz a többi :-) Köszönjük, ki fogjuk próbálni! Úgyis mindjárt dúlni fog az eperszezon.

Hozzávalók:
2 tojás
3 ek. xilit
vanília
3 ek. kókuszliszt
3 ek. mandulaliszt
10 szem friss eper
kb. dkg szeletelt mandula
Az eperszószhoz:
10 szem eper
2 ek. xilit
2 ek víz


2 tojást kettéválasztottam, a fehérjét kemény habbá, a sárgáját pedig 3 evőkanál Xilittel, pár csepp vanília aromával szintén felvertem. (nem mértem le semmit, csak kanalat használtam, mint mértékegység - nálam pedig inkább éttermi, kerekebb és kisebb fejű evőkanál van otthon). A sárgájába kevertem még 3-3 kanál kókusz és mandulalisztet, óvatosan belekevertem a tojáshabot és 8-10 szem epret (nem fagyasztottat!) apróra vágva szintén belekevertem. Egy őzgerinc formát használtam (szilikon anyagút) aminek az alját teljesen teleszórtam szeletelt mandulával. Erre rákanalaztam a sűrű eperdarabos krémet, és 180-200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem (kb. 30-40 perc) A formából a végén kiöntöttem, így lett a teteje mandulás.
Az eperszószhoz: 8-10 szem epret szintén feldaraboltam, 2 evőkanál Xilittel és 2 evőkanál vízzel egyszer felforraltam, majd botmixerrel összepépesítettem. (A szószt nyersen is lehet készíteni.)

2013. április 14., vasárnap

Az első villásreggeli a szabadban

 
 
Nagyon szeretek kint enni! Az év első szabadban elköltött késői reggelije: előző estéről maradt néhány szem kelbimbót félbevágtam és egy kanálnyi ghín megsütöttem. Ráütöttem néhány felvert tojást és beleszórtam pár kis kockányi füstölt kecskesajtot. Friss uborkával tökéletesen finom volt. (A férjem kedvenc zöldsége a kelbimbó, ő különösen elégedett volt az eredménnyel.) A kávéhoz apró narancsos csokikocka darabokat és almát ettünk, ez volt a második fogás :-) Süt a nap, jó könyvem van, nem rohanunk sehova, kell ennél több?

2013. április 13., szombat

Bárány kofta


Hát ez valami elképesztően finom volt! Ha szeretitek a bárányt, akkor nagyon ajánlom ezt a két üzletet, mert mindkettőben kiváló minőségű bárányhúshoz juthattok:

Ádel Kft.- Szír élelmiszerbolt - Budapest XI.Karinty Frigyes út 27.

Sezgin-Török ételkülönlegesség - Budapest IX. Ferenc Körút 39.

Persze másféle darálthúsból is készíthetitek. Én imádom a bárányhús ízét.

Szóval volt fél kiló darált bárányhúsom az Ádeltől. Ebbe belekevertem a következő masszát:

1 aprított lilahagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
kb. 1/2 dl olívaolaj (lehet, hogy kicsit többet is felvesz)
1 tk. só, némi bors
1 ek. édesítő
1 ek. balzsamecet
1 tk. pirospaprika
1 tk. őrölt kurkuma


Az összes hozzávalót pépesre turmixoljuk és a bárányhúshoz keverjük, a tojás és egy jó nagy marék aprított medvehagyma és petrezselyem társaságában. A masszát rányomkodjuk bambusz pálcikákra, tepsire fektetjük, a zeller és sárgarépa hasábokkal együtt. Az egészet 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

kell még hozzá:
1 tojás
1 kis csokor medvehagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 zeller gumó
3 sárgarépa




2013. április 6., szombat

Kriszta és Ancsa sajtos-szezámos ropogósa


Ezt a finomságot két nagyon kedves paleós ismerősömtől kaptam és megkértem, hogy közzé tehessem a receptjét. Íme:

3 tojás
6 ek. szezámmag
só, bors
1/2 tk. fűszerpaprika
1/2 tk. kurkuma
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
1 hosszú szál póréhagyma, vékonyan felkarikázva
2 maréknyi reszelt kemény sajt

A szezámmagot összekeverjük a fűszerekkel. A tojásokat habosra verjük, összekeverjük a fűszeres szezámmaggal és a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe terítjük. Megszórjuk a póréhagymával és a sajttal, 165 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni. Lepénykenyérként is használhatjuk. Lehet hozzáadni aprított sonkát, kolbászt, és a fűszerkeverékhez köménymagot.