2013. február 28., csütörtök

Ajándék


Tegnap kaptam ezeket a csodálatos finomságokat. Annyira örülök, hogy egyre többféle termék jelenik meg a piacon a paleo égisze alatt. A webáruházak pedig igencsak megkönnyítik a beszerzést, országosan szinte bárhová kiszállítanak, egy-két napos határidővel. Köszönöm mindenkinek, aki vállalkozik, hogy mi egyre könnyebben tudjuk betartani ezt az étrendet, és egyre több egészséges finomság kerülhessen az asztalunkra.

Sült cikória pulykamellel


Imádom ezt a zöldséget! A világon nincs egyszerűbben elkészíthető étel és az íze-állaga valami fenséges: édeskés-kesernyés, roppanós-selymes, szóval nagyon jó! Öt perc alatt lehet belőle köretet varázsolni.

2 adaghoz:
3 fej cikória, hosszában kettévágva
1 ek. libazsír
40 dkg vékonyan szeletelt pulykamell
só, bors
pirospaprika
kurkuma
oregánó
zúzott fokhagyma

A húst bedörzsöljük a fűszerekkel, és serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. A cikóriát először a vágott felével lefelé a forró serpenyőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a felülete megkaramellizálódik. Megforítjuk, a másik felét is megsütjük és már tálaljuk is!

2013. február 24., vasárnap

Gourmeolit lakásétterem

 
Érdekes véletlen egybeesés, hogy az új paleo lakásétterem, a Gourmeolit, ugyanabban a házban van, mint ahol a Primus étterem működött. Tegnap Kecskeméten és Szegeden dedikáltunk Gáborral, de utána még mindenképpen szerettünk volna ellátogatni az első Gourmeolit vacsorára. Nem bántuk meg! A menü a következő ínycsiklandozó fogásokból állt össze:
 
sültpaprika-krém paleo-ropogóssal
tojáspástétom zöldség-hasábokkal
 
erőleves fürjtojással
 
párolt póréhagyma házi füstöltsonka-kockákkal
 
illatos-fűszeres fehérpecsenye párolt sütőtökkel
vitamin-saláta (sárgarépa, lila hagyma, lila káposzta frissen facsart citromlével, zöldfűszerekkel)

almás máktorta kókuszkrémmel
mandula-csók

Vörösbor: Gere Attila - Villányi portugieser 2011
házi limonádé mentával

Köszönjük a házigazdáknak a kedves fogadtatást és a nagyszerű vacsorát és sok sikert kívánunk a további rendezvényekhez!



2013. február 22., péntek

Sholto féle aranydurbincs


A minap a Tescoban mászkálva meglepetten álltam meg a halpult előtt, mert szoktalanul tele volt, ráadásul jóval nagyobb választékkal, mint általában. A megszokott kép, hogy ott árválkodik egy-két afrikai harcsa, meg egy csomó filé, és esetleg pár darab lazacszelet, de nem a vonzóbbik fajtából. Most viszont legalább tízféle hal volt, köztük az eddig még sosem látott tengeri vagy aranydurbincs. Erről eszembe jutott, hogy még tavaly télen kitűztem Sholtonak (ő egy ír származású, londoni séf) egy paleo feladatot, és ő ezt a halételt kreálta, ami állítólag olyan finom volt, hogy mindenki a tíz ujját megnyalta utána. Azóta várom a receptet hiába, szóval csak találgatni lehet, hogy mi volt benne. Vérnarancs, csili, fekete szezámmag, gyömbér biztos. A filéket serpenyőben megsütötte, és valami zöld leveles zöldségágyra a szósszal megöntözve tálalta. Szerintem lehetne hozzá csíkokra vágott kínai kelt és újhagymát használni.

2013. február 20., szerda

Tavaszi salátatál buggyantott tojással


A Paleolit receptek hétköznapokra 43.-ik oldalán lévő recepthez ez a kép tartozik. Már nagyon várom a tavaszt! Még pár nap hóesés, és jön a melegedés! Ezzel a szuper egytálétellel köszönthetjük az első napsugarakat.

2013. február 12., kedd

Karottás paleo vagdalt sült céklával

 
A sárvári paleo hétvége recept versenyének egyik győztesét Dr. Zádor Imre küldte be. A képen nem ez a recept látható, hanem egy másik egybensült fasírt, mert még nem volt szerencsém elkészíteni, de ami késik, nem múlik! Biztosan kipróbálom, mert nagyon tetszik. Ha egy férfi egyszer nekiáll...
 
 
60 dkg darált hús,

1 nagy fej hagyma,

1 kisebb cukkini (fiatal)

2 sárgarépa

2 ek zsír (liba- vagy kókusz),

2 tojás,

1 kk mustár,

só,

bors,

piros paprika

késhegynyi őrölt kömény,

pár szál friss koriander

1 csokor petrezselyem

 4-6 kisebb cékla
 
Az apróra vágott hagymát megpirítom 1 ek forró zsíron, amikor kezd üvegesedni, hozzáadom a meghámozott, apróra vágott cukkinit és az egyik sárgarépát lereszelve. Fűszerezem (só, bors, pirospaprika), rövid ideig együtt párolom, kicsit hagyom hűlni. A másik sárgarépát megtisztítom és egészben hagyom.  A párolt cukkinis, répás hagymát, 2 nyers tojást, a felaprított petrezselymet és koriandert, a fűszereket és a mustárt összekeverem a hússal. A fűszeres darált hús egy részét a sütőpapírral bélelt tepsibe téglalap alakúra kilapogatom, hosszában ráfektetem a megtisztított nyers sárgarépát. Beborítom a darált hús másik felével és formázom. A tetejét megkenem a maradék zsírral, és 180 fokos sütőben kb 1,5 óra alatt készre sütöm, a sütési idő első felében fóliával letakarva.

A céklákat megmosom, héjastul a fasírt alatt lévő rácsra vagy tepsire helyezem. Amíg sül a fasírt, a cékla is puha és különlegesen zamatos lesz.

A fasírtot melegen vagy hidegen, szeletekre vágva tálalom. A „héjában sült” céklát meghámozom, szeletekre vagy hasábokra vágom, és köretként tálalom.

A cékla helyett adhatunk mellé párolt zöldséget, friss salátát, de lehet főzelékre feltét is. Tehetjük két szelet paleo kenyér közé szendvicsnek, lehet vinni iskolába, kirándulásra.

Ha valaki nem jut friss korianderhez vagy nem szereti jellegzetes ízét, bátran elhagyhatja, úgy is finom lesz. Én szeretem különféle húsokból készíteni (2/3 rész sertés, 1/3 rész marha, esetleg bárány vagy pulyka is kerülhet bele), de egyféléből is sikert szokott aratni.

 

 

 

 

 

 
 

 

 


2013. február 6., szerda

Új paleo bolt

Örvendjetek pestiek! Új paleo bolt nyílik február 18-án a XIII. kerület Pozsonyi út 19-ben, a Pozsonyi út és a Raoul Wallenberg utca sarkán. Tulajdonosa abszolút elkötelezett a paleo életformának, és régi vágya teljesül ezzel.

2013. február 3., vasárnap

Sepenyőben sült libamáj "tejszínes" karfiolpürével


Ma főztem magamnak jutalomebédet, mert a tegnapi előadás az IBS-en nagyon jól sikerült, és utána szerettem volna kicsit ünnepelni a férjemmel, úgyhogy elmentünk vacsorázni. Az étterem első osztályú, és általában kedveljük, bár a konyha közel sem tökéletes, de eddig pár kellemes estét töltöttünk ott. A tegnapi sajnos kivétel volt, több okból is.
Tőlünk balra egy francia házaspár ült, a férfi szarvasgombás rizottót rendelt. A férjem ugyanezt kérte főételnek, és a mellettünk jobbra ülő olasz házaspár nőtagja is. Mivel ebben az étteremben a séf olasz, előtte kedélyesen elcsevegett az olaszokkal, majd kihozták a három rizottót: a franciáén és a férjemén középen egy vékony szelet szarvasgombával, az olasz nőén legalább öt-hat szelet szarvasgombával. Ez akár vicces is lehetne, hiszen mindenkinek a saját nációja felé húz a szíve, de én úgy gondolom, hogy egy ilyen kategóriájú étteremben ez nem megengedhető, főleg nem akkor, amikor három közeli asztalnál egy időben rendelik ugyanazt a fogást.
Az én Tengeri süllőm citrommártással és spárgával egy nagyon halvány minőségű tányér volt, a hal ízetlen és szálkás(!), a citrommártás minden karakter nélküli (kivéve néhány szál elviselhetetlenül keserű citromhéj darabot), a spárgák közül kettőnek pedig ehetetlenül szálas volt a vége, amit rajtahagytak. Szóval most főztem magamnak egy finom ebédet, mert megérdemlem, és mert a tegnapi vacsora minden volt, csak ünnepi nem L


2 fő részére:
35 dkg hízott libamáj
libazsír
kakukkfű
1 fej karfiol
5 dkg ghí
3 ek. kókusztekszín
őrölt szerecsendió
1 sárgarépa
1 lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma

 
A libamájat felszeleteljük és a felhevített libazsíron mindkét oldalán pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfűvel ízesítjük. A karfiolt puhára pároljuk, majd a ghível, sóval, borssal, szerecsendióval és a kókusztejszínnel simára turmixoljuk. A sárgarépát, a lilahagymát és a fokhagymát aprítjuk és a maradék zsíron megpirítjuk. Köretként tálaljuk.

 
 

Supermokka péntek délelőtt


Péntek délelőtt a Supermokkában beszéltem a paleo táplálkozásról, link itt:
http://supertv2.hu/musoraink/2053_supermokka_02.01._egeszseges-e_a_paleolit_taplalkozas_a_gyerekeknek.html