2013. december 21., szombat

Karácsonyi lazac


Biztos már mindenki megtervezte a karácsonyi menüt. Nálunk általában nincs semmiféle nagy felhajtás, mert nem szeretem, ha annyi időt töltök a konyhában, hogy nem marad elég a családra. Mivel nekem több, egészen közeli hozzátartózom is külföldön él, így extra nagy becsben tartom azt a pár napot, amit közösen tölthetünk az ünnepek alatt. Mi gyakran pulykát vagy kacsát sütünk karácsonyra, idén azonban kifejezetten halra van gusztusom. A menü főszereplője biztosan egy fehér hal pürével töltött lazac lesz. Alább adok egy hozzávetőleges receptet, amit létszám és kedv szerint lehet variálni. Előnye a szárnyassütéssel szemben, hogy sokkal rövidebb idő alatt megvan.

4 személyre:
60 dkg lazacfilé
30 dkg harcsa vagy egyéb kedvenc halfilé (nálam most nílusi sügér)
só, frissen őrölt bors
15 dkg őrölt mandula
1 tojás
1 fél citrom reszelt  héja + leve
1 csokor aprított petrezselyem és snidling (bazsalikommal is isteni!)
1 gerezd zúzott fokhagyma
kókuszzsír a sütéshez

A fehér halat felkockázzuk és konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadunk sót, borsot, a mandulát, a tojást, a citrom héját és levét, a zöld fűszereket és a zúzott fokhagymát. Egyneműre turmixoljuk. A lazacot négy szeletre, majd vízszintesen kettévágjuk. A két-két szeletet megtöltjük a halpürével, szendvicsszerűen összeragasztjuk és kókuszzsírral kikent tűzálló tálba helyezzük. A tetejére is teszünk egy-egy mokkáskanálnyi kókuszzsírt és 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 30 perc alatt megsütjük.

Köretnek biztos lesz mellé egy kis baconnel pirított kelbimbó, vagy ha ezt nem szeretitek, brokkoli is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése