2012. december 31., hétfő

Zseniális avokádós tojáskrém a la Viszt Éva

 
Akik azon szerencsések közé tartoznak, hogy az év utolsó paleo klubján részt vettek, kóstolták Viszt Éva ihletett alkotását, az avokádós tojáskrémet. Na de, Ti, többiek miért maradjatok ki a jóból?! Mindenkinek boldogságos, inspirációval teli Új Évet kívánok!
Hozzávalók:
1 puha avokádó
4 kemény tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál citromlé
kacsazsír
fűszerek:

gyömbér
szerecsendió
(bors)
petrezselyemlevél
Az avokádót kikaparjuk, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát szeleteljük.
Minden hozzávalót – kivéve a kacsazsírt – egy tálba tesszük és botmixerrel addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. A zsírból fokozatosan annyit teszünk bele, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
Uborka szeletekre, paleo kenyérre kenve fogyasztható.
Alkalmas töltött tojáshoz is. Díszíthető pl. kacsatepertővel, olajbogyóval, vagy kaviárral.
 
 
 

2012. december 29., szombat

A narancsszín jegyében


 
Olyan jó, hogy még folytatódik az ünnep, még lehet vendégeskedni, családdal, barátokkal együtt lenni. Ma meghívtam néhány nagyon közeli barátunkat és az öcséméket, akik itthon vannak az ünnepekre. Rég nem ettünk curryt, ezért úgy döntöttem, a fűszerek jegyében készítem az ebédet. Volt csirke curry és uborkasaláta, valamint sárgarépából készült dhal. Mivel ez a hagyományos indiai étel lencséből készül, manapság már nem szoktam főzni, de most megcsináltam sárgarépával, és így is nagyon finom volt. Az alsó képen látható remekművet Gizke barátnőm hozta: mákkrémes sütőtök "torta". Pont jól illeszkedett az ebéd végéhez, bár nem beszéltük meg előre a menüt.
 
A sárgarépa dhalhoz:
(Guszti barátom ötlete alapján)
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1-2 ek. reszelt, friss gyömbér
1 ek. kókuszzsír
1 kg reszelt sárgarépa
1 ek. garam masala fűszerkeverék
1 tk. őrölt kurkuma
1 csipet fahéj
só, bors
1-1 ek. citromhéj és lé
1,5 dl kókusztejszín
 
A zsíron megfuttatjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a répát, és kevergetve tovább pirítjuk. A fűszerekkel és a citrommal ízesítjük, és felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. Lefedjük, és kb. 10 percig főzzük. Hozzákeverjük a kókusztejszínt és tálaljuk.
 
A sütőtökös desszert fantasztikusan komplex recept alapján készült: a sült tök kehely körtével, zselével, lekvárral, pirított magokkal a közepén, kókuszsírból, mákból, xilitből, és tojásfehérjehabból készült krémmel. Kandírozott narancshéj darabok és ehető virágok is kerültek a tetejére. Szóval egy költemény volt. Nagyon jó ötlet, mindenki elkészítheti a maga verzióját.
 


2012. december 24., hétfő

Nigella karácsonyi csokitortája

 
a kép a Nigella Christmas című szakácskönyvből való

Kedves régi és új olvasóim! Ezzel a pompás Nigella Lawson recepttel kívánok mindnyájatoknak békés, boldog karácsonyt! Nálunk ennek a paleósított változata lesz a ma esti desszert.

10 szelethez:
A tortához:
15 dkg paleo étcsokoládé
15 dkg puha ghí vagy kókuszzsír
6 tojás
15 dkg eritrit
1 kk. vanília őrlemény
10 dkg őrölt mandula
1 kk. őrölt fahéj
1 mandarin reszelt héja
3 kk. instant kávépor
A tetejére:
a mandarin leve
1,5 dkg ghí vagy kókuszzsír
1 ek. kókuszcukor vagy méz
1/4 tk. őrölt fahéj
5 dkg hámozott, szeletelt mandula

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki gy 23 cm-es kerek tortaformát sütőpapírral és az oldalát kenjük ki zsiradékkal. Forró vízgőz fölött olvasszuk meg a csokoládét és a választott zsiradékot. Verjük a tojásokat az eritrittel és a vaníliával amíg kifehéredik és megsűrűsödik. Óvatosan keverjük bele az őrölt mandulát, a fahéjat, a mandarinhéjat és a kávét, majd az olvasztott csokoládét. Öntsük az előkészített formába és süssük kb. 35 percig.

A tetejéhez tegyük a mandarin levét és a ghít, a cukrot és a fahéjat egy kisebb serpenyőbe, hagyjuk forrni egy percig, és mikor már kezd karamellizálódni, akkor adjuk hozzá a mandulát. Még pár percig hagyjuk a tűzön, állandóan mozgatva, hogy a mandulát minden oldalról bevonja a mandarinos karamell. Tegyük tányérra és hűtsük ki. A tortát vegyük ki a formából (az alját érdemes rajta hagyni) és szórjuk a tetejére a mandulát.



2012. december 22., szombat

Rántott hal karácsonyra


A halászléban kb. minden paleo, ezzel nincs semmi gond, de a klasszikus főfogáshoz ragaszkodóknak itt egy nagyon egyszerű recept a hagyományos karácsonyi rántott hal kiváltására:

fejenként két szelet fehér húsú hal (lehet pontyfilé, afrikai vagy magyar szürke harcsa, tilápia, ki, mit szeret)
só, bors
10 dkg szezámliszt (újra kapható!)
4-5 felvert tojás
20 dkg őrölt mandula
3-4 dkg reszelt parmezán (vagy egy kis kókuszreszelék)
1 ek. reszelt citromhéj
2 ek. apróra vágott petrezselyemzöld
zsír a sütéshez
citrom gerezdek a tálaláshoz

Az őrölt mandulát összekeverjük a parmezánnal, a citromhéjjal, és a petrezselyem zölddel. A halfiléket sózzuk, borsozzuk, szezámlisztben, tojásban, és a mandula keverékben megforgatjuk és egy ujjnyi forró zsiradékban, mérsékelt lángon, mindkét felükön megsütjük. Több réteg konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a feleslges zsiradékot felitassa, és frissen tálaljuk. Házi majonézzel, zellerpürével, vagy hasábra sütött gyökérzöldségekkel, salátával tálalhatjuk.

2012. december 16., vasárnap

Karfiol püré - ketogén étrend


A közelmúltban többen kérték, hogy a blogon gondoljak azokra is, akik valamilyen betegség miatt ketogén étrendre kényszerülnek, így elhatároztam, hogy ezentúl ketogén recepteket is megosztok. Ennek az étrendnek a hosszútávú betartása bizony nem könnyű dolog, mert egyrészt sok minden hiányzik, másrészt nehéz pontos tápanyagérték számolás nélkül biztosan tudni, hogy jól csinálja-e valaki. A legszigorúbb formájában napi 20, maximum 30 gramm szénhidrátot szoktak engedélyezni, és a zsír-fehérje aránya 4:1. Ennél egy fokkal megengedőbb, de még mindig napok alatt ketózist létrehozó arány a 3:1-hez, amivel például a Gastroyal ketogén étlapjának a tervezésénél is dolgoztunk. Nagy kihívás volt változatos, ízletes ketogén ételeket tervezni a magas zsírtartalmú tejtermékek beiktatása nélkül, amit a klasszikus ketogén étrendekben előszeretettel használnak.

Idővel tápanyagérték táblázatokat is fel fogok tüntetni, bár a szorgalmas kereső ezeket megtalálja az interneten. Onnantól kezdve már csak egy kis matematika a tápanyag arányok helyes betartása. A gyümölcsfogyasztást ilyenkor tanácsos teljesen kizárni, mert olyan minimális mennyiséget lehet naponta enni, ami talán nem is éri meg. Zöldséget viszont lehet és kell is enni, mert a zöldségek kitűnő "hordozói" lehetnek elég nagy mennyiségű zsiradéknak, és segítenek élvezhetővé tenni a fogyasztását. Ilyenek lehetnek pl. a zöldségpürék. Itt csak az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek jöhetnek szóba, tehát a répafélék pl. lényegében kiesnek. A következő zöldségekből nyugodtan készíthető köretnek püré:

zeller 5gr ch/100gr
cukkini 5 gr ch/100gr
brokkoli 2 gr ch/100gr
karfiol 4 gr ch/100gr
spenót 2 gr ch/100gr
sóska 2 gr ch/100gr

A puhára párolt zöldséghez sót, borsot, szerecsendiót, vagy gyömbért, leheletnyi fokhagymát adhatunk, és az egészet turmixoljuk 1 dl kókusztejszínnel és egy púpozott evőkanál kókusz- zsírral vagy állati zsírral. Nagyon finom köret lehet valamilyen zsírosabb húshoz, pl. sült oldalashoz. A sóskát eritrittel vagy steviával lehet édesíteni, mindkettőnek 0 a (ch) szénhidráttartalma.





2012. december 15., szombat

Sütőtök krémes piskóta


 
 
Hű, lehet, hogy valakit elriaszt a sütőtök, de ígérem, olyan finom, hogy mindenki megnyalja a tíz ujját utána! Ha a fűszereket szereted, akkor ízleni fog. Szerintem simán lehet "a" karácsonyi sütemény, de persze mindenkinek szíve-joga bejglit sütni. Én biztosan nem fogok.

A tésztához:
12 dkg őrölt mandula
1 dkg kókuszliszt
egy csipet szódabikarbóna
2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
½ tk. őrölt szerecsendió
½ tk. őrölt szegfűbors
egy csipet só
8 dkg xilit vagy eritrit
15 dkg turmixolt, párolt (vagy sült) sütőtökhús
6 tojás
2 ek. Paleolaj
A töltelékhez:
10 dkg pirított dió
20 dkg puha kókuszzsír (ha nem teljesen lágy, jobban járunk, ha megolvasztjuk)
10 dkg kókusztejszín
15 dkg párolt sütőtökhús
1 narancs reszelt héja
6-8 dkg xilit vagy eritrit

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Keverjük össze a mandulát a kókuszliszttel, a szódabikarbónával, az összes fűszerrel, a sóval és az édesítővel. Adjuk hozzá a sütőtök felét, a tojásokat, és az olajat. Alaposan keverjük ki, és simítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. (A massza híg, olyan, mint egy palacsintatészta, nem kell megijedni!) Süssük kb. 15 percig, majd hűtsük ki. A töltelékhez turmixoljuk össze a pirított, héjától ledörzsölt diót, a kókuszzsírt, a kókusztejszínt, a narancshéjat, a sütőtökpüré másik felét, és az édesítőt. A tésztalapot vágjuk három egyforma darabba, az alsó lapot kenjük meg a töltelékkel, borítsuk rá a második lapot majd ezt is kenjük meg a krémmel, végül fedjük le a harmadik lappal. Az egészet vonjuk be krémmel, a tetejét tetszés szerint díszítsük, és tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. Szépen szeletelhető, igazi karácsonyi hangulatú sütemény.

 


Ünnepi nasik - pogácsa mizéria


 
Nálam már hetek óta tart a pogácsasütés, eddig kb. 10 verziót sütöttem, de egyik sem volt olyan, amire egyértelműen azt mondhatnánk, hogy na, ez a tökély. A tanfolyamon a gesztenyelisztes verziót készítettük el, sokaknak ízlett, de volt olyan is, aki ehetetlennek minősítette. A legnagyobb problémát azt látom a paleo pogácsákkal, hogy képes száraz lenni, miközben nagyon zsíros. Ez egy fizikai képtelenség, de mégis. Volt olyan változat is, amit csak egy pohár víz kíséretében lehetett megenni: egy korty víz, egy harapás pogácsa...

Szóval itt tartott a dolog, amikor is találkoztam Mártival, népszerűbb nevén BB-vel, a Paleovital blog tulajdonosával. Elmondtam neki a problémát, mire ő javasolta, hogy próbáljam ki az ő jól bevált receptjét, ami "Tepertős pogácsa - az igazi" néven megtalálható a blogján. Uccu, másnap reggel meg is sütöttem, és iszonyú finom lett. Ahhoz képest, hogy elvileg tisztán szezámból készült, valami édeskéset éreztem benne, és utólag rájöttem, hogy a szezámos zacskóba egy kis őrölt kesut is beletettem, annak az édeskés ízét éreztem. Na de így éppen tökéletes volt! A képen felváltva látjátok ezeket a pogácsákat és egy másik receptet, ami ritka finom darab. Sajt és aszalt paradicsom is van benne, úgyhogy ez csak a megengedő paleósoknak való, de ezek nélkül is készíthető.

A krémhez turmixoltam áztatott vargányát és aszalt paradicsomot olíva olajjal, mandulával, és reszelt sajttal. Avokádókrémmel, tojáskrémmel, padlizsánkrémmel, májpástétommal is tálalhatjátok, jó kis borkorcsolya, vendégségbe sós nasi.

15 db pogácsához:
8 dkg őrölt szezám
5 dkg darált kesudió
1 tojás
só, bors
1 kk. őrölt kömény
2 dkg darált libatöpörtyű
2 dkg libazsír
a nyújtáshoz lenmag vagy napraforgóbélliszt

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, kb. két cm vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.

Sajtos ropogós
10 dkg őrölt kesudió
10 dkg őrölt mandula
10 dkg őrölt szezámmag
2 csipet szódabikarbóna
8 dkg libazsír
só, őrölt bors
1 gerezd zúzott fokhagyma
8 dkg reszelt parmezán jellegű sajt
2 tojás
3 dkg apróra vágott, előáztatott aszalt paradicsom
1-2 ek. friss, aprított bazsalikom


Az őrölt magvakat keverjük össze a szódabikarbónával, a libazsírral, sóval, borssal, fokhagymával, reszelt sajttal, két tojással, az aszalt paradicsommal és a bazsalikommal. A tésztát nyújtsuk-lapítsuk ki egy kb. fél centis lappá. Pogácsa szaggatóval vágjunk ki belőle kis korongokat és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 12-14 percig.

 

 



Tészta


Tegnap a klubban szó esett a száraztésztákról. Mondtam, hogy nagyon vicces, hogy mekkora misztikum övezi a paleo tészta témát, mintha ez valami különösen nagy kihívás, nehezen megoldható feladat lenne. Nem így van. Az arányok pontosan ugyanúgy működnek, mint a hagyományos lisztes variációnál: 1 tojáshoz 10 dkg liszt és egy kis só. A legfinomabb tésztát gesztenyelisztből lehet csinálni. Kicsit édeskés, illetve elég magas a szénhidráttartalma, úgyhogy ezt nem árt figyelembe venni. A képen látható tésztát én egy kis eritrittel kikevert cukormentes csipkelekvárral és darált dióval ettem, és igen meg voltam vele elégedve. Lehet vegyes lisztekből is gyúrni (lenmag, napraforgóbél, tökmag), a lényeg, hogy nagyon finom őrlésű legyen.

2 szerényebb vagy 1 nagy adaghoz:
10 dkg gesztenyeliszt (én a Nature Cooktásat használtam)
1 tojás pici só
a nyújtáshoz még liszt, hogy ne ragadjon

A lisztet a tojással és a sóval alaposan összegyúrjuk, és lisztezett deszkán, liszttel megszórva egész vékonyra kinyújtjuk. Akkor jó, ha a lap kb. 2 mm vastag. Éles késsel vékony csíkokra vágjuk, és lobogó, sós vízben kb. 3 perc alatt megfőzzük.

2012. december 13., csütörtök

Rakott zöldség csirkemellel



Nagyon vidám kis főzőesten vettem részt ma este. Tizenketten voltunk, és közösen megalkottuk ezt az ínycsiklandozó egytálételt. Volt benne bőven zöldség, hús és mindenféle jó fűszer. Sajt nélkül is készíthető! Az alábbi mennyiségből ennyi ember jóllakott, igaz, előtte még volt egy könnyű karfiol leves, utána meg almás muffin. A felső képen látható a tepsibe rétegezett étel nyersen, a másodikon már a tányéron, némi lilakáposzta salátával tálalva.

   1/2 közepes kanadai sütőtök
   1 cukkini
   1 szál póréhagyma
   2 zellergumó
   3 gerezd fokhagyma
   1 csokor petrezselyem
   25 dkg barna csiperke gomba
   1kg csirkemell filé
   6 tojás
   2 dl mandulatejszín
   1 dl sűrű kókusztej
   10 dkg parmezán jellegű sajt
   2 evőkanál libazsír
   kurkuma, provance-i fűszerkeverék, só, bors

1. Meghámoztuk a zöldségeket, és vékony szeletekre vágtuk a sütőtököt, a cukkinit, a póréhagymát és a gombát. Felaprítottuk a petrezselymet, daraboltuk a húst és a zellert.

2. A zellert félpuhává főztük, és ezután vágtuk vékony szeletekre, a póréhagymát pedig megfuttattuk egy kis libazsíron.
 
3. Kizsírozott tepsibe raktuk le a finomságokat: legalulra tököt, aztán cukkinit, erre következett a póré, majd a hús, gomba, s végül a zeller (és még a maradék sütőtök).

4. A mandulatejszínt és a kókusztejet a tojásokkal, kurkumával, sóval, borssal, provance-i fűszerkeverékkel és petrezselyemmel jól elkevertük, és a rakottra öntöttük. Közvetlenül ezelőtt elszórva rákerült a libazsír, legvégül pedig a reszelt sajt is.

5. Egy óra alatt isteni finomra sült (180 fokon).


2012. december 8., szombat

Darált húsos ragu cukkini-sütőtök ágyon

 
Múlt hétvégén készítettem ezt az ínycsiklandozó és lélekmelegítő ételt. A pirított darált húst a megszokott olaszos, paradicsomos szósz helyett egy indiai jellegű szósszal kevertem össze. A sajttal és a zöldségekkel jó kis "fúziós" étel kerekedett belőle. Tudjátok, amikor Kelet és Nyugat találkozik a tányéron :-). Nálam mindig sokféle fűszer van itthon, tehát egyikért sem kellett külön szaladni sehova, de ha nálatok épp nincs ekkora választék, akkor csökkentsétek a számukat 3-4-re. Egyébként mindig, mindenkit biztatok a sokféle fűszer tartására, mert így a "nincs itthon semmi" állapotában is mindig lehet valami érdekeset az asztalra varázsolni.


50 dkg sertés-marha vegyes darált hús
1 cukkini és egy fél kanadai sütőtök, hámozva
1 ek. kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. pirospaprika vagy egy pici csilipor
1/2 tk. őrölt koriander
1/2 tk. őrölt kurkuma
1/2 tk. őrölt gyömbér
2 csipet őrölt kardamom
2 csipet őrölt fahéj
só és bors, ízlés szerint
1 ek. citromlé
2 dl sűrű kókusztejszín
3 dkg parmezán vagy más, érett sajt

A cukkinit és a sütőtököt szeletekre vágjuk és 180 fokos sütőben megsütjük (minden zsiradék nélkül). Közben apróra vágjuk a hagymát, és a kanál kókuszzsíron szép aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst. Néhányszor kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk az összes fűszert, a citromlevet és a kókusztejszínt. Kb. 15 perc alatt elkészül a szósz. A sült zöldség szeleteket tálra tesszük, nyakon öntjük a szósszal, ráreszelünk egy kevés sajtot és forrón tálaljuk. A képen még egy kis brokkolicsíra is díszíti a tetejét, de zöldpetrezselyemmel vagy koriander zöldjével is megszórhatjuk.


2012. december 3., hétfő

Újra paleo wellness hétvége - most Sárváron!

 
 
DANUBIUS HEALTH SPA RESORT SÁRVÁR ****
 
 
Paleo hétvége a királyi parkban
 
Paleolit terápia & táplálkozás az egészségtudatosság jegyében
előadásokkal, mozgással, főzőbemutatóval, személyes tanácsadással
 
Vendégeink Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó és Dr. Tóth Csaba paleo orvos

2 éjszakás tartózkodás bővített paleo-félpanzióval (reggeli, déli leves, vacsora), paleo-programmal és Danubius kényeztető szolgáltatásokkal. (Késői elutazás lehetősége, a recepcióval történő előzetes egyeztetéssel.)
2013. január 18-20.

31.200,- Ft / fő / 2 éj kétágyas szobában
38.200,- Ft / 2 éj egyágyas szobában
+ idegenforgalmi adó

A paleo hétvége csak megfelelő létszámú jelentkező esetén kerül megrendezésre,
jelentkezési határidő: 2013. január 4.

Paleo receptverseny!
Hozza el kedvenc paleo receptjét, a legötletesebbeket jutalmazzuk!
 
Paleo-program:
pénteken 19.30 órakor:  köszöntés, dr. Tóth Csaba előadása a paleolit terápia újdonságairól, könyvbemutatóval
Szombaton 11.00 órakor: A mozgás szerepe a paleolit életmódban Mezei Elmira segítségével
szombaton 14.30 órakor:  Paleolit receptek hétköznapokra: főzőtanfolyam és könyvbemutató Mezei Elmirával
szombaton 20.00 órakor: Paleo receptverseny eredményhirdetés, nyereménysorsolás
vasárnap 10.00 óráról: Paleohamm termékbemutató, egyéni tanácsadás, beszélgetés, könyvvásár

Danubius kényeztető szolgáltatások:
a szállodai fürdőrészleg, szaunavilág, fitness stúdió korlátlan igénybevétele

                        Wellness akció:
min. 2 kezeléstől 20% engedmény az alábbi kezelésekből:
Relaxációs vagy frissítő aromamasszázs 20’
Talpreflexmasszázs 30’
Relaxáló aromafürdő 20’
Sóbarlang 45’


Szobafoglalás és részletes információk:
Danubius Health Spa Resort Sárvár****
H – 9600 Sárvár, Rákóczi u.1. 
Tel: +36 95 888 400
Fax: +36 95 888 499
sarvar.reservation@danubiushotels.com
danubiushotels.hu/sarvar

2012. december 2., vasárnap

Ártalmatlan Finomságok Boltja - új paleo szaküzlet és cukrászda a III.-ik kerületben!



A november 29-én megnyílt  "Ártalmatlan finomságok" paleo üzlet-kávézó (Budapest , 3. kerület, Bécsi ut 57-61. minusz 1. emelet,a Régi Sípos étterem mögött) hivatalos  megnyitója  december 6-án este 18 órakor lesz. Várunk minden érdeklődőt.

Paleo alapanyagokat, étrendkiegészítőket, saját kézműves cukrász műhelyben készült sós és édes cukrászsüteményeket, hidegkonyhai termékeket találhat,aki betér.
FB oldal: 

2012. december 1., szombat

Az új szakácskönyvből kimaradt képek



Ígértem, hogy azt a néhány képet, ami végül nem került a könyvbe, megosztom itt Veletek. Fent látható a 68.-ik oldalon található Citromos kókuszcsók és a 67.-ik oldalon található Vaníliás-csokoládés piskótarolád. Mindkettő nagyon finom és szépen tálalható édesség, a karácsonyi asztalra is kiváló opció. Már kezdek gondolkozni, hogy mi legyen idén az ünnepi menü? Jön haza a lányom és öcsémék is, ami persze a legszebb ajándék az egész ünnepben, hogy mind együtt lehetünk. Amúgy nem szoktam sok aszalt gyümölcsöt enni, de több hete motoszkál a fejemben, hogy az angol karácsonyi puding mintájára készítek egy paleo variációt.

Más:

Idén december 14.-én pénteken lesz az év utolsó paleo klubja, ahol a mozgásról fogunk beszélgetni. Egyre jobban érdekel engem ez a téma, és szívesen mélyednék el a tanulmányozásában, hogy ne csak úgy edzzek, hanem tudatosan építsem fel az edzéstervemet. A helyszín változatlanul a VIII. ker. Baross utca 3. 12-es kapucsengő, I. em. 12. Subud egyesület. Ha nem akartok ottani papucsot húzni, légyszíves hozzatok sajátot, és valami kis kóstolót. A múltkori alkalmon megbeszéltük, hogy semmilyen kompromisszumos alapanyag nem szerepelhet a kóstolókban, csak szigorú paleo, hogy senkinek ne okozhasson utólag problémát. Előzetes bejelentkezés szükséges Szabó Kláránál gszabok@gmail.com Mindenkit várunk szeretettel!