2012. október 31., szerda

Libatepertőkrémes "pogácsa"


A hétvégi házikónkban nincs sütő, így sütő híján serpenyőben sütöttem belőle korongokat, és így is nagyon jó volt, kenyér gyanánt ettük a reggeli tojásrántottához, mindenféle zöldséggel. A képen lilahagyma, uborkaszeletek és póréhagyma csíra van a tetején. Ezen a témán feltétlenül fogok még dolgozni, mert pre-paleo életemben a pogácsa volt a kedvenc sós rágcsám.

10 dkg libatepertő krém
15 dkg őrölt szezámmag
5 dkg olajtalanított lenmagliszt

2 tojás, ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, átgyúrjuk, kb. 1 ½ cm lapos rétegben szétnyomkodjuk, és kis kerek formákat szaggatunk belőle. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt kisütjük. (Ha serpenyőben sül, akkor mindkét oldalát ropogósra kell sütni. Persze sülés közben "izzadni" fog a tepertőkrém miatt.

 

2012. október 28., vasárnap

Sütőtök leves csípős kolbásszal

 
Általában nagyon szeretem a sütőtököt és a belőle készült ételeket, de idén azon kaptam magam, hogy nem kívánom a sütőtök krémlevest, mert valahogy túl édes. Régebben is készítettem olyan recepteket, amelyekben a fűszerhasználat pikánssá, csípőssé változtatta a sütőtököt: citrommal, gyömbérrel, csilivel. Ez a mostani egy fél szál maradék csípős kolbászból kerekedett, és mivel sem botmixer, sem egyéb turmixgép nem volt a láthatáron, minden apróra vágva került bele. Az általam használt fűszerkeveréket Görögországból kaptam. Persze nem muszáj, hogy mindegyik szerepeljen a levesben, ki lehet választani belőle egyet-kettőt.



3 ek. olíva olaj vagy egyéb zsiradék
1 nagy fej lilahagyma, apróra vágva
4 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
60 dkg sütőtök (tisztított súly), apró kockákra vágva
15 dkg Csabai vagy egyéb kolbász, apró kockákra vágva (a héját húzzuk le)
1 púpozott tk. szárított zöld fűszer keverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű, petrezselyem, menta)
3-4 tekerésnyi frissen őrölt bors
1 tk. fűszerpaprika (ízlés szerint csípős vagy édesnemes)
1,3 l víz
a tetejére egy csokor vágott petrezselyem vagy snidling
 

Minden alapanyagot a fentiek szerint készítsünk elő, mielőtt nekikezdünk a főzésnek. Az olíva olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a sütőtököt, a kolbászt, és a fűszereket. Kevergetve pirítsuk kb. 10 percig. Öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, takaréklángon 15 perc alatt főzzük készre. A zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

   

 


2012. október 23., kedd

Aszalt paradicsomos-vargányás pástétom

Péter Kriszta fotója
 
A múltkori tanfolyamra jelentkezett valaki, aki vegetáriánus, így a csirkepástétom helyett az alábbi receptet készítette el. Szerencsére nagyvonalú volt, és mindenkinek adott belőle kóstolót, mert nagyon-nagyon finom volt! 
3 dkg aszalt paradicsom
2 dkg szárított vargánya
2 dkg reszelt parmezán
1 ek. vágott petrezselyem
1 ek. vágott bazsalikom
5 dkg őrölt mandula
2 ek. olíva olaj
1 tk. dijoni mustár
1 tk. citromlé
A gombát és a paradicsomot minimum 1 órára beáztatjuk, leszűrjük, a levet félretesszük. A paradicsomot apróra vágjuk, az áztatott gombával, a parmezánnal, a petrezselyemmel, a bazsalikommal, a mandulával, az olíva olajjal, mustárral, citromlévelés és az áztatólének egy részével turmixoljuk.
 

2012. október 20., szombat

Bounty szelet


 
A Gastroyal új, bővített paleo étlapja, ami néhány hét múlva már elérhető lesz, tatalmazni fog a legszigorúbb elvek szerint paleózók számára is bőséges kínálatot. Ehhez az ételsorhoz tervezek most desszerteket, és ez a Bounty szelet egyike lesz a finomságoknak. Eritrites csokoládéval készítve nagyon alacsony a szénhidráttartalma (1 adag 3,55 gr), de ezek szép emberes adagok, tehát valójában a fele is elég egyszeri étkezésre. A csokoládét Marton Ildikó, a Paleo bon-bon tulajdonosa készítette. Próbáljátok ki, mert nagyon finom!

8 db méretes szelethez:
A kókusz réteghez:
18 dkg eritrit
1/2 dl víz
4 dl kókusztej
1/2 teáskanál vaníliaőrlemény
20 dkg kókuszreszelék 
5 dkg kókuszzsír
A csokoládés részhez:
2 dl kókusztejszín
15 dkg eritrites étcsokoládé

Az eritritből és a vízből szirupot főzünk. Hozzáadjuk a kókusztejet, a vaníliát, a kókuszreszeléket és a kókuszzsírt. Takarék lángon, kevergetve további kb. 10 percig főzzük. Kerek formába kanalazzuk, ( a legegyszerűbb, ha kiemelhető az alja lesimítjuk, kicsit kihűtjük. A kókusztejet felmelegítjük, a darabokra tördelt csokoládét hozzáadjuk, és megvárjuk, amíg elolvad. Összekeverjük, és a kókuszos rétegre kanalazzuk. Egyenletesen elsimítjuk, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Cikkekre vágva tálaljuk.

 

2012. október 14., vasárnap

Fűszeres csirkemell sült cukkinivel, padlizsánnal és édesköménnyel


Az édeskömény gumója az egyik kedvenc zöldségem, nyersen is, sütve is imádom. Nálunk mindig van a mélyhűtőben egy-két adag csirkemell, mert ezt lehet a leggyorsabban ebéddé, vacsorává változtatni. A kertemben többféle fűszernövény növöget, azokból válogattam ehhez a recepthez: oregánó, sok bazsalikom, friss menta, petrezselyem, és kevés rozmaring volt benne, de bármilyen más zöldfűszernövénnyel készíthető.

2 adaghoz:
40 dkg csirkemell filé, csíkokra vágva
só, bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 púpozott ek. libazsír
1 közepes cukkini
1 kisebb padlizsán
1 fej édeskömény

A cukkinit és a padlizsánt héjastul felkarikázzuk, az édeskömény szárvégeit levágjuk,a gumót kettávgjuk, a torzsáját középről kivágjuk, kidobjuk, és a réteges leveleket hosszúkás csíkokra vágjuk. Az így előkészített zöldségeket az egyik kanál libazsíron, sóval, borssal, fokhagymával együtt megpirítjuk. Egy nagy serpenyőben a legkönnyebb dolgozni. Mikor már félig megpuhultak, hozzáadjuk a csirkét, és többször kevergetve az egészet puhára pároljuk-pirítjuk. Az apróra vágott zöldfűszereket a legvégén hozzáadjuk.


2012. október 10., szerda

Következő paleo klub

Kedves Mindenki!

A következő klub október 19.-én pénteken lesz, délután 5-től kb. 7-ig. Helyszín változatlanul a VIII. ker. Baross utca 3. 12-es kapucsengő, I. emelet 12., Subud van kiírva.

Lesz csokikóstolás, és beszélgetés az izgalmas új tervekről és vállalkozásokról, a szakácskönyvről, a Gastroyal paleo ételkiszállításáról és még sok hasznos és izgalmas témáról. Várunk benneteket szeretettel!

Elmira és Klára

2012. október 8., hétfő

Cukkini-brokkoli lepény



A felső képen látható baby cukkinit néhány hete láttam utoljára, amikor kisujjnyi méretű volt. Aztán tegnap leszüreteltük, és elájultam, hogy mekkorát nőtt. (A másfél literes üveg az arányok végett...) Ebből muszáj volt valamit gyártani! Lett belőle lepényke, amelyet késői reggelire fogyasztottunk el, de főétkezésnek is megállná a helyét.

30 dkg reszelt cukkini
20 dkg párolt, apróra vágott brokkoli
só, bors
1 kis, apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd áttört fokhagyma
3 tojás
2 ek. kókuszliszt (vagy más magliszt)
1 ek. libazsír
És ami még volt itthon, illetve készült hozzá:
sok lilahagymával sütött rántotta
egy kis maradék paradicsomszósz

A zöldségeket összekeverjük a sóval, borssal, hagymával, fokhagymával, tojással, kókuszliszttel, és kis lepénykéket formázunk belőle, majd a zsíron mindkét oldalán kisütjük. Mmm!