2012. július 28., szombat

Kesusajt


Tehát az egész úgy kezdődött, hogy virágzik a cukkini. Régebben több olyan receptet olvastam, amiben a cukkinivirágot megtöltik, mégpedig többnyire sajttal. Az olasz ricotta például gyakori szereplője az ilyen recepteknek. Ez indította el a gondolatmenetet: mi van azokkal, akik nem ehetnek sajtot, mert ekcémásak, autoimmun betegek, vagy egyszerűen csak jó okkal ellenérzésük van a sajttal kapcsolatban. Tudom, hogy a paleósok nagyobbik része használ sajtot, ezért az új szakácskönyvben is szerepelni fog néhány sajtos recept, persze mindig csak opcionálisan. Megértem, hogy ezek a kedvezmények jól jönnek a változatosságot kereső paleósnak, de az kétségtelen, hogy a sajtnak számos hátránya van. A tejfehérje auto-immunizál, és a tejtermékek megnövelik az IGF-1 szintet a szervezetben. A magas IGF szint serkenti a sejtek osztódását, tehát fokozza a tumorok növekedését. Nagyon sok ráktípussal hozták kapcsolatba, pl. az IGF magas szintje hétszeres mellrákkockázatot jelent. Elgondolkodtató tehát, hogy a zab után érdemes-e elkezdeni magunkat leszoktatni a sajtról is. Ha másképp nem megy, akkor szép fokozatosan.

12 dkg natúr kesudió  
1,5 dl víz
2 ek. pirított szezámmag
1 ek. szárított hagyma
½ tk. fokhagymapor
½ kk. csípős paprikakrém
1 kk. só  
1 ek. citromlé

1 ek. útifűmaghéj

A kesudiót beáztatjuk, és minimum 6 órát állni hagyjuk. Leszűrjük, és másfél deci tiszta vízzel turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a pirított szezámmagot, a szárított hagymát, a fokhagymaport, a paprikakrémet, a sót, a citromlevet és az útifűmaghéjat. Simára turmixoljuk. Krémsajtként akár rögtön fogyasztható, de én egy éjszakára hűtőbe tettem egy szűrőben, reggelre kicsit megkötött az állaga, és szeletelhetővé vált. Ebből a mennyiségből legalább 25-30 dkg "sajt" lesz.



2012. július 27., péntek

Képriport a kertből






Megpróbáltam megörökíteni az almafát a sok-sok almával, nem tudom, mennyire érzékelhető a képen a mennyiség. A nagy sárga virág a cukkini virága, erről eszembe jutott valami, amit nemsokára kikísérletezek és jelentkezem az eredménnyel. Az utolsó képen a kis dinnye látszik, aminek remélem jót tesz a meleg, de esős idő. Szóval a hétvégén számíthattok egy receptbeszámolóra valami érdekességről!

2012. július 22., vasárnap

Grillezett kápia paprika


Nagyon élvezem, hogy süt a nap, fúj a szél, nincs dögmeleg, de éppen kellemes kint lenni. A kertben izgalmas dolgok történnek, ma a sok levél alatt felfedeztünk néhány növekvő dinnyét. Férjem, aki Észak-Angliában nőtt fel, teljesen el van ettől ájulva, hiszen azon a klímán senki nem termeszt dinnyét. A szép kis padlizsánunk a csigák áldozatául esett, akik csaknem teljesen megették mielőtt meg tudott volna nőni szegény. Nem képzeltem volna, hogy egy csiga ekkora falatokat képes kienni valamiből. Azért a paradicsomok és a paprikák növögetnek és érnek, és az almafa ágai a földig hajlanak a sok almától. A fenti grillezett paprikához nem nálunk termettek a zöldségek, ilyen profizmusnál még nem tartunk...

10 db kápia paprika
5-6 aprított zsályalevél
2-3 szál felkarikázott újhagyma
3 nagy gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj


A paprikákat hosszában kettévágjuk, a zsályával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk és olajjal megkenve szabadtéren meggrillezzük vagy a sütőben 200 fokon megsütjük. A fokhagymát és az újhagymát a sütési idő vége felé adjuk hozzá, hogy ne égjen meg.

2012. július 18., szerda

A nagy halteszt


A szakácskönyv írása közben alapanyag teszteket is csinálok, hogy egyáltalán mi az, amivel érdemes foglalkozni, receptfejlesztéshez felhasználni. Itt sóval és olíva olajjal natúr sült halakat kóstoltunk. A képen látható a bal felső sarokban két amur szelet, mellette egy szép ponty filé, alatta egy pisztráng, egy keszeg és egy kárász. A teszten a pisztráng és az amur volt a két legsikeresebb hal, de a ponty is jó, ha nem zsíros, és nem iszapízű. A keszeg és a kárász annyira szálkás, hogy sajnos nem ítéltem fogyasztásra alkalmasnak. Nem csoda, hogy ezeket az egész halakat irdalják és utána teljesen ropogósra sütik, máshogy ehetetlen a sok ipszilon szálka miatt. Ti melyik halat szeretitek a legjobban? (Kilója nem lehet drágább 2000 Ft-nál.)

2012. július 14., szombat

Mogyorós csokoládétorta málnaszósszal


Ez a gyönyörű fotó nem saját készítésű, mert amikor ezt a receptet utoljára elkészítettem, akkor elfelejtettem megörökíteni. A lényeg látható rajta, bár ezen a képen egy kisméretű, egyadagos tortácska látható, míg a recept egy nagyobb, kerek tortára szól, amit szeletelve szervírozhatunk.

A tortához:
15 dkg xylites étcsokoládé
1 dl kókusztej
10 dkg puha ghí (vagy kókuszzsír)
10 dkg eritrit
4 tojás
12 dkg törökmogyoró liszt
A málna szószhoz:
60 dkg málna
1 dl kókusztej
5 dkg eritrit
a tetejére néhány szem friss málna
A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek a tortaformát. Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét a kókusztejjel. Keverjük ki a ghít az eritrittel és a tojások sárgájával. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd a mogyoróliszt felét. Keverjük bele a tojásfehérje hab egynegyedét, majd a mogyoróliszttel felváltva adagoljuk és óvatosan keverjük.  Öntsük a tortaformába és süssük kb. 25 percig. Akkor jó, ha a közepe még egy kicsit lágy. A málnát átpasszírozzuk, összekeverjük a kókusztejjel, és az eritrittel. A tortát a málnaszósszal és extra friss málnával tálaljuk.


2012. július 12., csütörtök

Mángold



A mángold az egyik legszebb zöldség, különösen a színes szárú fajtája. A Lehel piacon van egy zöldfűszernövényeket árusító stand, oda mentem a minap friss mentáért, és ott láttam meg e gyönyörű példányokat. Nagyon egyszerű elkészíteni, bármilyen sült hús vagy omlett mellé tökéletes köret. Nekem még sorvadozott a hűtőmben egy fél doboznyi fonnyadt rukkola is, azt is belekevertem.

1 nagy csomó mángold
(rukkola, ha van)
3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
3 ek. olíva olaj
só, bors

Az olíva olajon megpároljuk a jól megmosott, lecsöpögtetett és feldarabolt mángoldot. Hozzáadjuk a rukkolát, a fokhagymát és sózzuk, borsozzuk. Az egész pár percet vesz igénybe.

2012. július 8., vasárnap

Meggyes barack fagyi


A meggy az egyik kedvenc gyümölcsöm, de ez a mai eresztés valami egészen csodás, sötétvörös, teljesen érett. Meggyből még sosem csináltam fagylaltot, de ma hirtelen beugrott, hogy hát miért is ne tehetném. Vacsora vendég jön, pont jó lesz desszertnek. Ugyanennél oknál fogva nekiálltam pulykaragut főzni, amitől öt perc alatt olyan hőség lett a konyhában, hogy új értelmet adtam Jamie Oliver valamikori nagysikerű sorozatának a The Naked Chef-nek. Úgy is mondhatnám, hogy én a Really Naked Chef címet kaphatnám meg a mai napon. Biztos vagyok benne, hogy rajtam kívül még sok nő főzött ma fürdőruhában, egy szál bugyiban, (vagy anélkül).

30 dkg sárga- és őszibarack vegyesen (tisztított súly)
30 dkg magozott meggy (tisztított súly)
6 dkg xylit
2 dl kókusztej
A turmixgépben pürésítjük a gyümölcsöt a xylittel és a kókusztejjel. Fagylaltgépbe tesszük és fagyásig hagyjuk keverődni.


2012. július 5., csütörtök

Az első padlizsánunk


Teljesen odavagyok tőle, hogy a kertünkben elkezdtek termést hozni az elültetett palánták. Hihetetlenül terebélyesedik a patisszon, a cukkini, a dinnye, a paradicsomok nőnek, mintha húznák. Ezt a mini padlizsánt muszáj volt ma reggel lefotóznom, mert számomra nagy élmény, hogy nőnek körülöttem a termények. Férjem gondozza a kertet, azt mondja, soha nem gondolta volna, hogy ilyen is lesz egyszer. A szüleim jót nevetnének rajtam, ha látnák, hogy mit művelek a kertben - mondja. (Nyilván amikor épp rock zenész vagy lázadó festő volt, ezt nem hitte volna...). A kis padlizsánról eszembe jutott egy egyszerű nyári ötlet. Ezek kellenek hozzá:

2 padlizsán, hosszában vékony szeletekre vágva
néhány kanálnyi pesto szósz
vékony szelet sajt
olíva olaj
só, bors

A padlizsán két végét levágjuk. A megmaradt részt szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, pestoval megkenjük. Kettőt-kettőt egy-egy sajt szelettel a közepén összerakunk, és 190 fokos sütőben megsütjük. Friss salátával kínáljuk. Ha valaki nem fogyaszt sajtot, akkor egyszerűen a pestoval bekent padlizsánszeleteket sütheti meg.

Pestot nagyon egyszerűen készíthetünk olíva olajból, fokhagymából, pirított mandulából és friss bazsalikom leveleiből. A hozzávalókat turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. (Az eredeti pestoban fenyőmag és parmezán is van, de ezek nélkül sokkal olcsóbb, és így is finom.)