2012. május 31., csütörtök

Kacsamell saláta


Sholto Gouk

A fenti salátaköltemény anyukám 75 éves születésnapi vacsorájára készült, ez volt az előétel. Alkotója Sholto Gouk, ír származású, Londonban élő séf, aki nagyon kedvesen átvállalta tőlem az ünnepi főzést, mivel én ezerrel a reflexológia vizsgámra készültem, amit azóta hála Istennek sikerrel letettem. Szóval megbeszéltük, hogy mama mit szeret, mit nem, mi lehet benne, hogy paleo legyen és mi nem, ő meg rászabadult a Nagycsarnokra, és bevásárolt mindent. Ehhez a salátához rozéra sütött kacsamellet (aminek a receptje egyébként megtalálható az első szakácskönyvben, 176. oldal) készített. A lényeg az, hogy minden zsiradék nélkül, forró serpenyőben kell elkezdeni sütni a bőrös-hájas oldalával lefelé, aztán öntögetni le a kiolvadó zsírt, majd a másik oldalát is megsütni, végül kis időre a sütőbe tenni. A saláta alapja háromféle salátalevélből, szeletelt újhagymából, valamint sütőben egyben sült, majd felkockázott céklából állt. Erre került a vékonyan szeletelt kacsamell, ropogósra sült bacon szeletek, kicsit lágyra főtt keménytojás felek, és sok friss petrezselyem. A zöldségek kaptak egy citromos-olíva olajos-mustáros-pici xylites öntetet. Mennyei finom volt, és bár első ránézésre nagyon nagy adagnak tűnt, heten percek alatt elpusztítottuk.

És! Megint tanultam valamit! Sholto elkérte a süteményhűtő rácsomat, a baconszeleteket szépen kisimítva ráfektette, beállította egy tepsibe, és a sütőben így megsütötte. Az eredmény: tökéletesen ropogós, zsírtalanított, üvegesen áttesztő, és egyenes baconszeletek.


A hozzávalók tehát:
2 bőrös kacsamell filé (só, bors)
15 dkg szeletelt bacon
3-4 fej cékla
1 csokor újhagyma
kb. 15 dkg vegyes saláta levél
1 csokor petrezselyem
6 tojás
olíva olaj
citromlé
mustár
xylit

2012. május 25., péntek

Fahéjas almatorta


Rég nem tettem közzé Paleofutáros receptet, úgyhogy épp itt van az ideje! Férjem különösen szereti ezeket a rusztikus süteményeket, de ez most nekem is nagyon ízlett. Pont kiegyensúlyozott az édességi fokozata, az alma lédússága megóvja attól, hogy száraz legyen, a mandulaszeletek pedig kellemesen ropogósak benne. Szóval mindent egybevetve, kitűnő reggeli, tízórai vagy uzsonna sütemény, napközben is lehet hurcolászni, mert nem krémes vagy törékeny, jól bírja a gyűrődést. Köszönjük Yvett! (A Paleofutár aranykezű cukrásza)
Almatorta
10 dkg magozott datolya
15 dkg szeletelt mandula
10 dkg őrölt mandula
10 dkg őrölt kókuszreszelék
5 dkg xylit
3 tojás
35 dkg pépesített alma
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. sütőpor
A datolyát kevés vízzel pár perc alatt megfőzzük, összeturmixoljuk. A tojásokat kikeverjük a xylittel, hozzáadjuk a pépesített almát, a fahéjat, a sütőport, a szeletelt és az őrölt mandulát, és a kókuszreszeléket. Elkeverjük, majd  egy sütőformába öntjük a masszát, és 170 fokon kb. 40-45 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.



 


2012. május 21., hétfő

Új belga csokoládék Steviával és erytrittel



A Cavalier nevű belga csokoládé gyártó cég eddig is nyitott volt az alternatív édesítőszerek használatára, évek óta forgalmaznak diabetikus termékeket. Most, hogy a Stevia végre megkapta a hosszú ideig késleltetett biztonságos élelmiszer státuszt az EU-ban is, sok gyártó kapott két kézzel a használata után. Eddig is mindenki tudta, hogy biztonságos és jó lenne használni, mert egy hatalmas egészségtudatos közösség már így is használja, de a rendelkezések nem tették lehetővé a nyilvános marketinget. Szerintem vagyunk egy páran, akik évekig "bőrápolószerként" vásároltuk az édesítőnket, ami egyébként gyulladáscsökkentő hatása miatt annak is nagyon jó :-).

Szóval ma kaptam kézbe az első mintákat. Az összetételben prebiotikus rostok is szerepelnek, ami szintén értéket ad a termékeknek. Sajnos a sokféle csodálatos ízesítés közül, csak három felel meg a paleo elveknek: a sima étcsoki, a kakaóbabtöretes étcsoki, és a liofilizált bogyós gyümölcsökkel ízesített étcsoki. A többiben mind van tejpor. Ezeket a változatokat azért ajándékba adhatjuk cukorbeteg, fogyókúrázó, vagy egyszerűen csak a cukrot kerülni akaró ismerősöknek, akik azonban fogyasztanak tejet. Emulgeáló szerként szójalecitint tartalmaz, ami egy nagy kérdőjel volt az én fejemben, ezért két szakemberrel is megbeszéltem ezt a kérdést. Mindkettő elkötelezett paleós, tehát egyikük sem veszi könnyedén a szója kérdését. Egybehangzó véleményük szerint a szójalecitin olyan mértékben finomított végtermék, amelyben már sem a szója allergizáló fehérjéi, sem lektinek, sem DNS maradványok nincsenek, tehát valójában nem árt nekünk. Abban egyébként biztos vagyok, hogy a Cavalier által használt alapanyag 100%-ban GMO mentes. A termékek a Fair Trade logót is viselik, ami szintén a felelős üzleti magatartás egyik jele.

A képeken látható minták a 6 kockás kis táblák, a 85 grammos táblás kiszerelés, valamint a 300 grammos csokipasztilla, amit főzéshez, sütéshez lehet használni. Aki jön a június 1.-i főzőtanfolyamra, rögtön kóstolhatja az ebből készült édességet. A termékekről bővebb információt a www.stevia.shop.hu honlapon találtok.

2012. május 19., szombat

Kakaós kocka


Ez egy ritka jól sikerült sütemény, nagyon ajánlom, hogy próbáljátok ki. Tele van apró levegő buborékokkal, könnyű, mint a pehely. Egyöntetű tetszést aratott mindenkinél!

10 dkg puha ghí
6 tojás
12-15 dkg eritrit
1 tk. sütőpor
½-1/2 kk. vanília, fahéj
2 ek. kókusztejszín
4-5 ek. kakaó
6 dkg Nature Cookta mandulaliszt
2 ek. Naturbit gesztenyeliszt

A ghít kikeverjük a tojásokkal és at eritrittel. Hozzáadjuk a sütőport, a fűszereket, a kókusztejszínt, a kakaót és tovább keverjük. Végül beletesszük a kétféle lisztet, és ezzel is összekeverjük. Egy előkészített (kizsírozott, sütőpapírral vagy fóliával kibélelt) tepsibe öntjük és 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, és kockára vágva tálaljuk.

2012. május 15., kedd

Almás-banános muffin


Mindig van új nehezítés a nap alatt. Apukám vegatesztje kimutatta, hogy a tojás sárgája jelenleg számára nem ideális táplálék, úgyhogy az eddigi glutén-, cukor-, és tejmentes sütés tovább komplikálódott a tojás sárgája mentességgel. Paleón izmosodott háziasszonyok (és urak) ettől persze nem rettennek meg, de anyukám, aki eddig lelkiismeretesen gyártotta a fent említett paramétereknek megfelelő süteményeket, átmenetileg kissé elcsüggedt. (Megértem.) Gondoltam, segítek neki megadni a kezdeti inspirációt, mert kreativitását ismerve, nem kétséges, hogy hamarosan szárnyakat kap, és egy szakácskönyvnyi receptet kreál tojás sárgától, gluténtól, tejtől, és cukortól mentes remek édességekből. Így született az alábbi muffin, ami pillanatnyilag kiváló reggeli madárétvágyú, és meglehetősen édesszájú apukámnak. Természetesen egész tojással is el lehet készíteni, de én csak a fehérjét tettem bele.

1 érett banán, összenyomva
1/2 alma, reszelve
2 ek. csicsóka szirup
4 ek. erytrit
3 tojás fehérje
3-4 ek. kókusztej
2 ek. Paleolaj
1/2-1/2 tk. vanília őrlemény és fahéj
1/2 kk. szódabikarbóna
2 ek. útifűmaghéj
4 ek. Nature Cookta kókuszliszt

A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében tálba tesszük és összekeverjük. Szilikon muffinsütő formába adagoljuk, és 170 fokon szép pirosra sütjük. (Kb. 35-40 perc). Ebből az adagból kb. 8 muffin lesz.

2012. május 12., szombat

sonka.hu


Imádom, hogy véletlenül mindig felfedezek valami újdonságot! A minap Gödöllő belvárosában sétáltunk, és egyszer csak látom, hogy egy nagyon kecsegtető delikátesz bolt nyílt a főtérhez közel. (Hozzáteszem, már régebb óta ott van, csak számomra volt újdonság.) A honlapjuk címe: www.sonka.hu. Csodás olasz, német, magyar sonkakülönlegességek, pástétomok, szalámik, kolbászok, minden mennyiségben. Olyan termékcsaládjuk is létezik, amelyikben nincs:

színezék
glutén
tejszármazék
ízfokozó.

Ezt külön nagy tábla hirdeti. Nagyon örvendetes tendencia, hogy egyre inkább megjelennek a tudatosan jó minőségű, paleósok számára is jó szívvel fogyasztható termékek. Nálunk a képen látható borsos vaddisznó szalámi vitte a pálmát, de a két és fél évig érlelt olasz sonka is nagyon finom volt. A medvehagymás pástétom nálam volt különösen nyerő, mivel általában imádom a májjal készült dolgokat. Keménytojással, friss újhagymával, paradicsommal, csípős paprikával és hónapos retekkel mennyei reggeli volt! Kiderült, hogy a Fény utcai piacon is van egy üzletük ("A Sonkás", második emelet), szerintem megér egy utat :-)

2012. május 5., szombat

Lazac spenótágyon


Örök kedvencem a lazac. A babatvölgyi biokertészet gyönyörű spenótjából készült "ágyon", egyéb tavaszi zöldfűszerrel körítve igazán kellemes, könnyű ebéd lehet egy meleg napon. Ha tehetitek, egyetek a szabadban, mert mindennek jobb íze van al fresco!

4 személyre
min. 4 db kb. 20 dkg-os lazac filé
1 kg friss spenót
3 gerezd aprított fokhagyma
összesen kb. 1 dl olíva olaj
só, frissen őrölt bors
1 kis cukkini
néhány szelet citrom
2 ek. aprított snidling
2 ek. aprított petrezselyem
2 ek. kerti zsázsa
apró kaliforniai paprika kockák a tálaláshoz

A lazac szeleteket sózzuk, borsozzuk, olívával meghintjük, és megszórjuk a vágott snidlinggel és petrezselyemmel. Mindegyiknek a tetejére egy-egy karika citromot helyezünk és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, leszárítjuk, és az olíva olajon, a fokhagymával és sóval, borssal megpároljuk. Csak addig érdemes párolni, amíg összeesik, de még szép zöld marad. A cukkiniból vékony csíkokat vágunk és ezt is kicsit pároljuk, de csak épp hogy. A lazacot spenótágyon tálaljuk, zsázsával megszórva, paprika kockákkal és cukkini csíkokkal díszítve.

2012. május 1., kedd

Epres csokoládé mousse torta


Vannak jó hírek a táplálkozástudományban: például, hogy az étcsokoládé csökkenti a szorongást és a depressziót! Érdekes, hogy régebben nem voltam csokoládé imádó, aztán megismertem a Rózsavölgyi csokoládét, ami számomra vitathatatlanul a legjobb magyar csokoládé. Igen ám, de még a nagyon magas kakaótartalmú csokoládékban is van cukor, ami bizony kompromisszumot jelent egy paleo táplálkozónak. Londonban már találtam xylites étcsokoládét, fel is használtam sütéshez és nagyon jól működött. Örömmel jelenthetem, hogy végre nálunk is megszületett a paleósok számára is lelkifurdalás nélkül fogyasztható xylittel édesített csokoládé. Hosszútávon a lőrinci Paleolit szaküzlet fogja forgalmazni, addig csak kisebb mennyiségben beszerezhető, pl. a paleo klubban vagy a Kisbuda Gyöngyében a paleo vacsorákon. Van mazsolás-mogyorós, mandulás, vagy sima éttábla, mindegyik nagyon finom. (Többszörösen tesztelve:-)

8 szelethez:
20 dkg étcsokoládé
1,5 dl kókusztej
12 dkg puha ghí
10 dkg eritrit
1 ek. csicsóka szirup
6 db szalmonella ellen kezelt tojás
12 dkg hámozott, őrölt mandula (nem olajtalanított liszt!)
friss eper a tálaláshoz

A sütőt melegítsük elő 160-170 fokra (sütője válogatja). Béleljünk ki sütőpapírral egy kerek tortaformát. Gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét a kókusztejjel. Keverjük ki a ghít az eritrittel, a csicsóka sziruppal és a tojások sárgájával. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét. A sárgájához adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, majd keverjük bele a mandulát. Több részletben, óvatosan adjuk hozzá a tojásfehérje habot. Öntsük a tortaformába és süssük kb. 25 percig. Akkor jó, ha a közepe még lágy. (Ha a formát gyengéden megrázogatjuk, a közepe még ringatózik.) Vegyük ki, és teljesen hagyjuk kihűlni. Friss eperrel tálaljuk.