2012. április 27., péntek

Gyümölcsös tiramisu


A képen látható verzió egy olyan tanfolyamon készült, ahol a zöld szín volt előtérben, ezért a kiwi-szőlő díszítés. A mostani időszakban inkább friss eperrel érdemes kínálni, de mint a receptből is kitűnik, az egész évben kapható bogyós gyümölcsök is tökéletesen működnek hozzá. Az én kedvencem a kék áfonya és a málna! Egy nagy adagot is lehet készíteni, de még különlegesebb, ha így, kisebb szufflé edényekben tálaljuk. Ha a hosszú hétvégére terveztek vendégséget vagy különleges családi ebédeket, már nem is kell tovább gondolkodni a desszerten!

kb. 10 adag

A krémhez:
1 liter kókusztejszín
3 dkg zselatin
1,5 dl víz
1-2 ek. gyümölcslikőr vagy aroma (opcionális)
4 szalmonella ellen kezelt tojás
12 dkg porított xylit
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kg vegyes gyümölcs (bogyósok mindenképpen)

A piskótához:
8 tojás
5 dkg mandulaliszt
3 dkg kókuszliszt
10 dkg xylit

A kókusztejbe belekeverjük a vízzel felforralt zselatint. (Ezt egy-két órával előbb kell megcsinálni és hűtőbe tenni, hogy kicsit megdermedjen, de nem teljesen, mert akkor nehezen lehet szépen kikeverni) Amikor félig megdermedt, turmixgépben turmixoljuk, hogy krémes állaga legyen.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a xylitet, és fehéredésig verjük, majd felverjük a fehérjét. A sárgájába beleforgatjuk a zselatinnal összekevert, krémes kókusztejet, adunk hozzá egy kevés likőrt, a vaníliát, majd a fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Belekeverjük a gyümölcsök felét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük 5 dkg xylittel, a fehérjét is 5 dkg xylittel. A sárgájába belekeverünk egy kis felvert fehérjét, majd jöhet az átszitált mandula és kókuszliszt, és végül a többi fehérje. Óvatosan keverjük össze. A tésztát terítsük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük kb. 12 percig. Kihűtjük, csíkokra vágjuk és a krémmel és gyümölccsel rétegezve egy tálba tesszük. Tálalás előtt néhány órára behűtjük.

2012. április 24., kedd

Újabb szuper hentesüzlet!




Múlt szombaton részt vettünk a Millenárison megrendezett Könyvfesztiválon. Dr. Tóth Csaba beszélt frissen megjelent, Paleolit orvoslás c. könyvéről, én néhány szóban összefoglaltam a következő általam írt szakácskönyv koncepcióját, amelyben kísérletet teszek "takarékos paleo" receptek kreálására. Szendi Gábor hamarosan megjelenő Napfény vitamin c. könyvéhez kapcsolódóan mini előadást tartott a D vitamin jelentőségéről, majd újabb érdekes információkat osztott meg velünk az evolúciósan korrekt bélflóra szerepéről, ami messze túlmutat azon, amit eddig tudtunk. Nagyon hálás vagyok neki, amiért fáradhatatlanul dolgozik értünk, újabb és újabb információkon át kezünkbe adva az egészségünk és életminőségünk javításának lehetőségét.

A könyvek dedikálása után kedves meghívást kaptunk a közeli Fény utcai piac egyik hentesétől, aki két hónapja áttért a paleolit táplálkozásra, és nagyon jól érzi magát. Ő Radics Zoltán (a felső képen balra), a Tőzs-ért Kft. tulajdonosa. Üzlete a Fény utcai piac 2. emeletén található, egy mangalica és egy szürkemarha fej között :-). Hungarikum hússzaküzletnek nevezik magukat, hiszen legfőképpen a hagyományos magyar fajták húsát árulják. A kép jobb oldalán Rados Richárd, a Jaffa kiadó tulajdonosa látható, akivel abban a szerencsében volt részünk, hogy Zoltán három hétig érlelt mangalica karajából kaptunk kóstolót. A húst mindenféle zsiradék és só nélkül sütötte meg nekünk, belül kicsit rószaszínre hagyva. Olyan váratlanul gazdag ízanyagok robbantak a szájban, hogy ahhoz a húshoz semmit nem kellett vagy lehetett hozzátenni, így volt tökéletes, a maga egyszerűségében. Zoltán filozófiája szerint a jó minőségű alapanyag nem igényel manipulációt, ő a legegyszerűbb, gyors főzési technikákat alkalmazza. Sajátkezűleg készített csevapcsicsájából is kaptunk kóstolót, sok friss salátával. E tüneményről sem tudok mást mondani, minthogy isteni volt! 

A fenti malackát is ott vásároltam, a jópofa csomagolás paprikás mangalica szalámit rejt. Szeretettel ajánlom mindenkinek az üzletet, végre a budaiaknak sem kell Pestre zarándokolni egy kis minőségi húsért...

2012. április 22., vasárnap

EtyekM paleo vacsora





Egy újabb remek alkalom az együttlétre, beszélgetésre, élő zenehallgatásra és nem utolsó sorban finom paleolit ételek kóstolására, egy végtelenül romantikus környezetben, az etyeki EtyekM lakásvendéglőben! Illés Mátéval, az M vendéglő egyik pillérével főzünk április 28.-án, szombaton. A menü a következő:

Meglepetés üdvözlő falatok
Spárgaleves kesutejszínnel
Szivárvány saláta nílusi sügérrel
Libamájas kacsacomb tavaszi zöldségekkel
Dupla csokoládétorta eperrel


Lehetőség lesz kóstolni saját készítésű, könnyű etyeki fehérbort és szőlőpálinkát is.

Helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre. Jelentkezés a 70-316-8385 vagy 30-3655752 számon. Szerintem a legjobb kezdés a hosszú hétvégére!

2012. április 21., szombat

Szezámmagos kenyér

Sokáig ez a kenyér volt a kedvencem, csak azért nem osztottam meg a blogon, mert a tanfolyamok anyagában szerepelt, és ezt nem éreztem volna korrektnek a tanfolyamok résztvevőivel szemben. Elnézést kérek, hogy nincs hozzá kép, de többé-kevésbé ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik formakenyér. Jóízű, finom, rusztikus jellegű kenyér, és mivel jóval kevesebb tojás van benne, talán azoknak is ízlik, akik nem szeretik a kenyereinkben az intenzív tojás ízt.

12 dkg őrölt lenmag
10 dkg őrölt mandula
3 dkg szezámliszt (olajtalanított magliszt)
2 dkg kókuszliszt (olajtalanított)
1 gr sütőpor
1 kk. só
1 csipet őrölt kömény
1 csipet őrölt koriander
2 tojás
3 ek. Olajessimo + a kenéshez
2 dl víz
kb. 1 ek. szezámmag a tetejére

Az őrölt lenmagot összekeverjük az őrölt mandulával, az átszitált szezámliszttel és kókuszliszttel. Hozzáadjuk a sütőport és a sót, az őrölt köményt és koriandert. Egy másik tálban habverővel kikeverjük a tojásokat a vízzel és az olajjal. Beleöntjük a lisztkeverékbe és kanállal egyenletesen elkeverjük. A masszát enyhén kiolajozott, hosszúkás sütőformába kanalazzuk, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük. A kész kenyeret a formából óvatosan kivesszük, és ha igazán ropogós héjat szeretnénk, akkor még kb. 15 percre visszatesszük sülni.






2012. április 15., vasárnap

Négymagos kenyér


Egész pontosan négymaglisztes kenyér lenne a megfelelő elnevezés, merthogy itt erről van szó. Nagyon elégedett vagyok ezzel a recepttel, főleg azért, mert nincs benne őrölt mag. A paradicsomos lepénykenyerem tésztáját is sokan szeretik és rendszeresen használják, de van, akinek nem tetszik, hogy olyan lapos, inkább formakenyérre vágyna. Ez kimeríti a formakenyér kritériumát, és igen kellemes, finom. Tudom, hogy vannak olyan paleósok, akik egyáltalán nem sütnek kenyeret. Le a kalappal előttük, én azonban nem tartozom közéjük. Mint híres kenyérimádó, nekem szükségem van valamiféle kenyérpótlékra. Ez az élelmiszer annyira mély gyökeret vert a táplálkozásunkban, hogy sokan azon buknak el a paleózásban, hogy nem tudnak elég finom kenyeret sütni maguknak. Ezért is olyan fontos a jó kenyérreceptek kikísérletezése, mert ezen állhat vagy bukhat egy jó szándékú illető  paleóra való áttérése.

Hozzávalók egy kb. 40 dkg-os kenyérhez:
6 tojás
2 ek. olaj
1 tk. só
2 csipet szódabikarbóna
2 csipet őrölt kömény (opcionális)
2 dkg napraforgómag liszt
2 dkg szezámmag liszt
2 dkg tökmagliszt
2 dkg mandulaliszt
egy marék pirított szezám és tökmag (opcionális)

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük az olajjal, a sóval, a szódabikarbónával, és a köménnyel. A négyféle maglisztet alaposan összekeverjük. A fehérjét felverjük kemény habnak. Adagonként elkezdjük kikeverni a sárgáját, egy-egy kanál fehérjehabbal és maglisztkeverékkel. Egyszerre soha ne zúdítsunk bele túl sok maglisztet, mert akkor összeesik a habszerű tészta. A végén óvatosan keverjük bele a pirított magvakat is. A keveréket tegyük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába és 180 fokon süssük kb. 40-45 percig. Ekkor óvatosan vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a papírt és további 15 percig süssük "meztelenül". Így jó ropogós héja lesz. Jól szeletelhető.

2012. április 12., csütörtök

Fokhagymás kakukkfüves sült libamell


Általában minden libaételt nagyon kedvelek. Anyukám sült libacombja verhetetlen, gyerekkorom óta egyik kedvencem, bár az utóbbi években inkább áttértünk a kacsára. Szerintem mindkettő mennyei. Húsvét hétvégére vettem egy szép nagyocska libamellet, aminek a zsíros felét először bekockáztam és a serpenyőben a zsíros felével lefelé elkezdtem sütni. Mikor már szép piros volt, akkor a zsír nagy részét leöntöttem alóla, és a húsos felével lefelé is sütöttem néhány percig. Két felkarikázott lilahagymát, 1 fej fokhagyma hámozott, egész gerezdjeit, pár ágacska kakukkfüvet melléhelyeztem, és felöntöttem egy nagy pohár vízzel. Sóztam, borsoztam és fedő alatt puhára pároltam. A szaft biztonságba helyezése után a végén még át lehet sütni a zsíros felét, hogy ropogós is legyen. Egy jó nagy citromos vegyes salátával ettük, és mindketten nagyon elégedettek voltunk vele!

Tehát hozzávalók 2 személyre:
1 egész libamell
2 lilahagyma
1 fej fokhgyma
néhány ágacska friss kakukkfű
só, bors, víz

2012. április 8., vasárnap

Sonka és tojás


Ezeket a sonkákat a piacon vettem egy kedves nénitől. Nagyon meg voltam velük elégedve, mert igazinak látszottak. Nem szeretem a gyorspácolású dolgokat, ezért inkább megyek saját készítésű dolgokat áruló kistermelőkhöz. Pár órára beáztattam, a vizet leöntöttem és új vízben kezdtem főzni. Több órán keresztül főtt, közben sokszor öntöttem fel tiszta vízzel, a végén mégis majdnem ehetetlenül sós volt. És rágós is, túl sovány, szálas hús. Szóval ez a sonka nem az a sonka volt, amire vágytam. Viszont a töltött tojás nagyon finom lett. A főtt sárgákhoz hozzákevertem 1 érett avokádót, 20 dkg olíva olajon párolt leszárazott spenótot meg egy csokor petrezselymet, sót, borsot. A friss, ropogós zöldségek üdesége némileg ellensúlyozta a sonka sósságát, de csak jelzésszerű mennyiséget ettünk belőle. Azóta folyamatosan iszom. Remélem, nálatok sikeresebb volt a sonka hadművelet!

Húsvét vasárnap


A Londonban beszerzett 100% equadori bio csokoládé fantasztikusan finom volt. Az 5 dkg-os táblát kb. 1 dl kókusztejben 3 csapott evőkanál porxukorral és egy bio narancs reszelt héjával felolvasztottam, ebből lett az öntet. (A gödöllői piacon szombatonként kint van a babatvölgyi biokertészet, ott sikerült narancsot vennem.) A palacsinta a már korábban posztolt gesztenyés palacsinta receptje, egy kicsit több és hígabb kókusztejjel, így vékonyabbak lettek. Mivel az egész húsvéti hétvégénknek ez az egyetlen édes szereplője, így nagy becsben tartottuk és minden morzsája elfogyott!

2012. április 6., péntek

Kacsamájas "pogácsa"




Ezt a kis gyöngyszemet a Mediline hűtőpultjában leltem a minap. Imádom a pástétomokat, de sajnos gyakran tele vannak különböző adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, tejszínnel, szóval csupa olyasmivel, amit nem feltétlenül szeretnék elfogyasztani. Ezért örültem meg annyira ennek a guszta kis kacsamájpástétomnak. Az összetevői: sült pecsenye-kacsamáj, libazsír, tengeri só, pirított hagyma, fokhagyma, szárított zöldségek (sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, petrezselyemlevél, zellergumó, pritaminpaprika, póréhagyma), őrölt bors, természetes antioxidáns (rozmaringkivonat), kurkuma, őrölt kömény. Jól hangzik, igaz? Én is úgy gondoltam. A 25 dkg-os kiszerelés kettőnknek kicsit soknak bizonyult, mert felnyitás után pár napon belül meg kell enni, ezért sütöttem belőle egy kis sós húsvéti rágcsát. Ha épp van kéznél friss snidling, az is nagyon finom lehet bele.

Kb. 18 db-hoz:

15 dkg házias kacsamájpástétom (zsírjával együtt)
2 tojás
1/4 kk. só
10 dkg Nature Cookta napraforgóbél liszt
5 dkg hámozott, őrölt mandula
3 dkg lenmagliszt (vagy kókusz- vagy szezámliszt ízlés szerint)
2 csipet szódabikarbóna
1/2 kk. szárított kakukkfű
1 ek. szezámmag

Egy tálban kikeverjük a pástétomot a tojásokkal, és a sóval. Összekeverjük a liszteket, a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, majd a májas-tojásos alaphoz adjuk. Egyneművé gyúrjuk. Kisebb gömböket formázunk belőle, kicsit kilapítjuk, a tetejét megszórjuk pár szem szezámmaggal és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Melegen a legfinomabb.

Immunerősítő koktél


A múltkor ígértem, hogy bemutatom a vitamin koktélomat, ami külleme alapján a Harry Potter boszorkány főzetei között is megállta volna a helyét. (Egyébként elég finom volt!)

2 marék fagyasztott kék áfonya
10 szem fagyasztott eper
2 kk. zöld algapor
2000 mg kapszulából kiszórt C-vitamin
2 ek. aloe vera zselé
1 kk. Cukoressimo
2 dl hideg víz
1 dl forró víz

A hozzávalókat mind beletettem a turmixgépbe és simára turmixoltam. Két nagy pohárnyi ital lesz belőle.




Bezárt a Jókai utcai bio zöldséges

Ma délelőtt sajnálattal tapasztaltam, hogy bezárt a Jókai és Zichy Jenő utca sarkán évek óta működő bio zöldséges. Elgondolkodtam rajta, hogy mennyire szomorú, hogy egy kétmillió lakosú nagyváros nem tud eltartani egy szem bio zöldségest. Maradnak Oszlánszki Enikőék, akiknek a Herbaház bejáratánál van egy állandó standjuk, a biopiacok, és... Ha tudtok még ilyen helyet, kérlek, tegyük közzé! Nekem főleg a citrus gyümölcsök bio változata miatt volt fontos ez az üzlet, de amúgy is fontos, hogy mindenből legyen bio opció. Arra az estre, ha van még ember, aki meg tudja fizetni :-(

2012. április 3., kedd

Korianderszószos csirke



Nagyon szeretem a friss koriandert! Ez nem volt mindig így, amikor először kóstoltam, izzadtságszagúnak éreztem és nem ízlett. Aztán belenőttem, végül kifejezetten megszerettem. Ma már jóleső borzongás fut végig rajtam, amikor megérzem az illatát. Ebben a tavaszi hangulatú, gyorsan elkészíthető szószban más zöldfűszert is el tudok képzelni, ha esetleg valaki még nem barátkozott volna meg az ízével: petrezselyemzölddel vagy bazsalikommal is kiváló lehet. Csirke helyett sült hal mellé is nagyon jó kísérő ez a szósz.

2 személyre:
2 nagyobb csirkemell filé csíkokra vágva

kókuszzsír a sütéshez
2 nagy maroknyi madársaláta
A szószhoz:
2 dl kókusztej
1 gerezd aprított fokhagyma
1 nagy csokor friss korianderzöld
1 pici csili paprika magok nélkül
1 ek. citromlé

A húst besózzuk és egy nagy serpenyőben mindkét felén szép pirosra sütjük. A kókusztejet a  fokhagymával, korianderzölddel, csilivel és a citromlével turmixoljuk. A csirkedarabokat egy halom saláta tetejére helyezzük és a szósszal tálaljuk.

2012. április 1., vasárnap

Áfonyás kókuszos szelet


Ez a recept lényegében úgy született, hogy imádom a pandan levelet, és nemrég Londonban egy thai élelmiszer boltban vettem egy csomaggal. Nagy becsben tartom, mert itthon nagyon nehezen beszerezhető alapanyag, bár a Culinarisban már láttam. Ezeknek a hosszú, fényes, zöld leveleknek különleges aromája van. Indonéziában fekete rizsből kókusztejben főzött édes pudinghoz használják, én ott találkoztam vele először.  Persze nyugodtan lehet helyettesíteni, mondjuk egy vanília rúddal. A kaffir lime egy rücskös héjú, általában kisméretű zöld citrom, aminek nagyon kevés leve, viszont annál több aroma anyaga van. Nyugodtan lehet sima zöld citrommal készíteni, de inkább a héja fog kelleni, nem a savanyúsága. A kóstoló nagy sikert aratott a paleo klubban, mert könnyű és üde sütemény. A beszélgetésben felmerült a kókusztej ára, ami a Tescoban pl. nagyon megemelkedett. 300 valamennyiről 780 Ft lett a kékpapíros konzerv kókusztej. Nem semmi kétszeresére emelni valaminek az árát egyik napról a másikra. Nincs erre valami törvény, hogy csak bizonyos fokú áremelés megengedett? Vagy ne legyek naív? Lényeg, hogy a Corában pontosan ugyanaz a kókusztej 410 Ft, és van egy saját márkájú, kis piros dobozosuk is.

Egy 35X39 cm-es tepsihez:
8 dl kókusztej
2-3 kockára vágott pandan levél
1 négybe vágott kaffir lime
8 tojás
1 tk. sütőpor
15 dkg xylit
10 dkg őrölt manula
10 dkg Nature Cookta kókuszliszt
10 dkg friss (fagyasztott) kékáfonya

A kókusztejet felmelegítjük, és beletesszük a pandan leveleket (vanília rudat), és a lime-ot. Kb. 1 órát hagyjuk állni, hogy a kókusztej átvegye az ízeket. (Persze lehet ez az idő hosszabb is.) Leszűrjük, a kókusztejhez hozzáadjuk a nyolc tojást, a sütőport és a xylitet. Habverővel alaposan kikeverjük. Beletesszük a mandulát és a kókuszlisztet, ezzel is kikeverjük. Kb. palacsinta tészta sűrűségű tésztát kapunk. Egy kibélelt tepsibe öntjük, megszórjuk az áfonyával, és 180 fokon (nem légkeverés) 50-55 percig sütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, felkockázzuk és tálaljuk. A képen látható adag aszalt tőzeg áfonyával készült, de szerintem a friss kékáfonyás változat az igazi!