2012. december 8., szombat

Darált húsos ragu cukkini-sütőtök ágyon

 
Múlt hétvégén készítettem ezt az ínycsiklandozó és lélekmelegítő ételt. A pirított darált húst a megszokott olaszos, paradicsomos szósz helyett egy indiai jellegű szósszal kevertem össze. A sajttal és a zöldségekkel jó kis "fúziós" étel kerekedett belőle. Tudjátok, amikor Kelet és Nyugat találkozik a tányéron :-). Nálam mindig sokféle fűszer van itthon, tehát egyikért sem kellett külön szaladni sehova, de ha nálatok épp nincs ekkora választék, akkor csökkentsétek a számukat 3-4-re. Egyébként mindig, mindenkit biztatok a sokféle fűszer tartására, mert így a "nincs itthon semmi" állapotában is mindig lehet valami érdekeset az asztalra varázsolni.


50 dkg sertés-marha vegyes darált hús
1 cukkini és egy fél kanadai sütőtök, hámozva
1 ek. kókuszzsír
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. pirospaprika vagy egy pici csilipor
1/2 tk. őrölt koriander
1/2 tk. őrölt kurkuma
1/2 tk. őrölt gyömbér
2 csipet őrölt kardamom
2 csipet őrölt fahéj
só és bors, ízlés szerint
1 ek. citromlé
2 dl sűrű kókusztejszín
3 dkg parmezán vagy más, érett sajt

A cukkinit és a sütőtököt szeletekre vágjuk és 180 fokos sütőben megsütjük (minden zsiradék nélkül). Közben apróra vágjuk a hagymát, és a kanál kókuszzsíron szép aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a darált húst. Néhányszor kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk az összes fűszert, a citromlevet és a kókusztejszínt. Kb. 15 perc alatt elkészül a szósz. A sült zöldség szeleteket tálra tesszük, nyakon öntjük a szósszal, ráreszelünk egy kevés sajtot és forrón tálaljuk. A képen még egy kis brokkolicsíra is díszíti a tetejét, de zöldpetrezselyemmel vagy koriander zöldjével is megszórhatjuk.


4 megjegyzés:

  1. Elmira, próbáld ki ugyanezekkel a fűszerekkel meg a darált hússal, kókusztejjel a "spitskool"-t (ha nincs otthon, akkor kínai kelt), némi répával, valami isteni!! Kb. dupla mennyiségű fűszer, plusz kömény és esetleg "fenegriek"!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Elmira, elkészítettük, mennyei lett, kardamom és gyömbér hiányában egy kis szerecsendióval :) köszi a receptet, Kati&Peti

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy ízlett, Kati és Peti! Köszi a visszajelzést!

    VálaszTörlés