2012. április 27., péntek

Gyümölcsös tiramisu


A képen látható verzió egy olyan tanfolyamon készült, ahol a zöld szín volt előtérben, ezért a kiwi-szőlő díszítés. A mostani időszakban inkább friss eperrel érdemes kínálni, de mint a receptből is kitűnik, az egész évben kapható bogyós gyümölcsök is tökéletesen működnek hozzá. Az én kedvencem a kék áfonya és a málna! Egy nagy adagot is lehet készíteni, de még különlegesebb, ha így, kisebb szufflé edényekben tálaljuk. Ha a hosszú hétvégére terveztek vendégséget vagy különleges családi ebédeket, már nem is kell tovább gondolkodni a desszerten!

kb. 10 adag

A krémhez:
1 liter kókusztejszín
3 dkg zselatin
1,5 dl víz
1-2 ek. gyümölcslikőr vagy aroma (opcionális)
4 szalmonella ellen kezelt tojás
12 dkg porított xylit
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kg vegyes gyümölcs (bogyósok mindenképpen)

A piskótához:
8 tojás
5 dkg mandulaliszt
3 dkg kókuszliszt
10 dkg xylit

A kókusztejbe belekeverjük a vízzel felforralt zselatint. (Ezt egy-két órával előbb kell megcsinálni és hűtőbe tenni, hogy kicsit megdermedjen, de nem teljesen, mert akkor nehezen lehet szépen kikeverni) Amikor félig megdermedt, turmixgépben turmixoljuk, hogy krémes állaga legyen.

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a xylitet, és fehéredésig verjük, majd felverjük a fehérjét. A sárgájába beleforgatjuk a zselatinnal összekevert, krémes kókusztejet, adunk hozzá egy kevés likőrt, a vaníliát, majd a fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Belekeverjük a gyümölcsök felét.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját felverjük 5 dkg xylittel, a fehérjét is 5 dkg xylittel. A sárgájába belekeverünk egy kis felvert fehérjét, majd jöhet az átszitált mandula és kókuszliszt, és végül a többi fehérje. Óvatosan keverjük össze. A tésztát terítsük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük kb. 12 percig. Kihűtjük, csíkokra vágjuk és a krémmel és gyümölccsel rétegezve egy tálba tesszük. Tálalás előtt néhány órára behűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése