2011. június 27., hétfő

Töltött csirkemell tekercs pirított zöldségekkel

Tucsek Tünde fotója
A csirkemell tekercsekhez:
4 nagy szelet vékonyra klopfolt csirkemell filé
20 dkg apróra vágott gomba
5 dkg apróra vágott, olíva olajban eltett aszalt paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. friss vágott petrezselyem és bazsaliko
só, bors
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk. A paradicsom olajából kiveszünk két kanállal és megpároljuk rajta a gombát. Hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot, a petrezselymet és a bazsalikomot. Ezt a keveréket egyenletesen elosztjuk a négy csirkemell tetején, és szorosan feltekerjük. Tűzálló edénybe tesszük, és a paradicsom olajával kicsit meglocsolva szép pirosra sütjük. A gyökérzöldségekkel tálaljuk.

A zöldségekhez:
3 sárgarépa, hámozva, hasábokra vágva
2 fehérrépa, hámozva, hasábokra vágva
1 zellergumó, hámozva, hasábokra vágva
1 ek. apróra vágott, friss rozmaring
2 gerezd aprított fokhagym
1 ek. citromlé
1 ek. kókuszzsír
egy pici víz készenlétben

Ezt a köretet mindenképpen egy nehéz, vastag aljú edényben készítsük, mert egy vékony lábasban könnyen leég. Az összes zöldséget vágjuk egyforma nagyságú hasábokra. Forrósítsuk fel a zsiradékot, és dobjuk bele a zöldségeket. Sózzuk, és kevergetve pirítsuk a darabkákat 10 percig. Locsoljuk meg a citromlével, keverjük hozzá a rozmaringot. Fedjük le és takaréklángon pároljuk 15 percig. Közben néha rá kell nézni és megkavarni. Adjuk hozzá a fokhagymát, vegyük le róla a fedőt, és pirítgassuk tovább a zöldségeket.   Akkor jó, amikor a hasáboknak már szép barna szélei is vannak. Ha nagyon muszáj, egy-két kanál vizet önthetünk alá, hogy ne kapjon oda, de anélkül is elkészíthető.




2011. június 19., vasárnap

Gyümölcsök főzése, sütése



Mivel pillanatnyilag megbolondult a rendszer és nem enged válaszolni a gesztenye felfújtra írt egyik bejegyzésre, gondoltam írok egy rövidet erről a kérdésről, ami többszörösen felmerült már itt is, és Szendi Gábor blogján is. Mivel én általában elég komolyan kipróbálom az általam ajánlott dolgokat, nem volt más hátra, csináltam egy házi kísérletet.

Három egymást követő reggelen éhomi vércukor szintet mértem magamon, majd utána az első nap megettem 20 dkg nyers almát, a másodikon pontosan ugyanannyi sült almát, végül a harmadik nap főttet, és utána kb. 1 órával újra mértem. Nem volt lényegi különbség a három érték között, és a sült alma még egy hajszállal kevésbé is emelte meg a vércukor szintemet, mint a nyers. Más módom nem volt bizonyosságot szerezni, mert egyébként csak elmélet marad a dolog. Ezzel persze semmi mást nem ellenőriztem, mint a saját szervezetemet, és természetesen aki cukorbeteg, annak pl. sokkal óvatosabbnak kell lennie a főtt gyümölccsel. A lekvárok problematikája nem csak abban rejlik, hogy megfő a gyümölcs, hanem, hogy sokkal több gyümölcs kerül bele, mint amit nyersen egyszerre el lehetne fogyasztani, főzve viszont könnyedén lecsúszik.

Épp a napokban olvastam egy külföldi paleo oldalon egy felsorolást, ami így kezdődött: Don't kid yourself, these things are NOT paleo. (Ne áltasd magad, ezek a dolgok nem paleók) És következett egy lista: olajbogyó, paprika, paradicsom, padlizsán, cékla, sütőtök, gesztenye, só, kávé, kakaó, bacon, stb... Szigorúan nézve ezek valóban nem paleó élelmiszerek, én mégis mindegyiket használom. Mindenki maga dönti el, hogy milyen mértékben akarja követni és betartani ezt az étrendet.

Én főzök és sütök is gyümölcsöt, és nem érzem ártalmasnak a magam számára, de mindenkit kérek, hogy alaposan figyelje meg a saját szervezete jelzéseit, és annak alapján döntsön ezekről a kérdésekről.

2011. június 15., szerda

Gesztenye felfújt meggy szósszal


Fiam születésnapi vacsorájának desszertje volt ez a finomság. Mivel a családban több paleós, glutén- illetve cukormentesen étkező tag is van, jó ötletnek tűnt ez a könnyen elkészíthető torta alternatíva. (Hozzá kell tennem, hogy fiam tegnap felhívta a nagyanyját, és panaszt nyújtott be, miszerint elmaradt a csokoládé torta, és ez sürgős orvoslást igényel). Ezzel együtt készséggel elismerte, hogy a gesztenye desszert nagyon finom volt...
Xylittel is ugyanolyan jól készíthető. Ha valaki nagyon kényeztetős kedvében van, és nem kell vigyáznia a vonalaira, akkor még egy étcsokoládé szószt is összedobhat mellé.
8 adag
50 dkg natúr gesztenye massza
4 ek. xukor zéró
3-4 csipet vanília őrlemény
1 kk. rum aroma
4 ek. kókusztej
2 egész tojás és 4 tojás fehérje
8 ramekin és 8 méretre vágott sütőpapír korong

A meggy szószhoz:
60 dkg meggy
2 ek. xukor zéró
fél kk. őrölt fahéj

A meggy szószhoz feltesszük főni a kimagozott meggyet a xukor zéróval és a fahéjjal. Addig főzzük, amíg levet ereszt és kicsit besűrűsödik.

A natúr gesztenyemasszát összekeverjük a xukor zéróval, vaníliával, rumaromával, kókusztejjel és az egész tojásokkal. A négy tojásfehérjét felverjük kemény habnak és óvatosan összekeverjük a gesztenye krémmel, vigyázva, hogy könnyűsége megmaradjon. A ramekineket kibéleljük egy-egy korong sütőpapírral. A gesztenye habot belekanalazzuk. A megtöltött formákat egy nagy tepsibe állítjuk, és óvatosan beletöltünk egy ujjnyi vizet, vigyázva, hogy a gesztenye habok ne legyenek vizesek! 170 fokra előmelegített sütőben kb. 22 perc alatt megsütjük. Mikor kicsit kihűlt, vékony pengéjű késsel körbevágjuk, és a soufflékat kiborítjuk. A papírkorong miatt ezt könnyű lesz megtennünk. Visszafordítjuk, úgy, hogy ismét a teteje legyen felül és a meggyszósszal körítve tálaljuk.



2011. június 7., kedd

Grillezett vegyes zöldségtál

A szabad ég alatt enni nyáridőben mindig hangulatos, valahogy az ételnek is jobb íze lesz a napsugaraktól. A képen nem érzékelhető, hogy mekkora mennyiség volt ezen a tálon, de ketten seperc alatt elpusztítottuk azzal a bizonyos mangalica sonkával és még plusz egy hatalmas adag salátával. Mennyei volt! A zöldségek összetételét persze ízlés szerint lehet variálni.

40 dkg tisztított, 3 percig előpárolt zöldspárga
1 piros és 1 zöld kaliforniai paprika
1 nagyobb cukkini, szeletelve
1 padlizsán, karikákra vágva
2 fej vörös vagy lilahagyma, keresztben felkarikázva
só, bors
olíva olaj

A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, olíva olajjal vékonyan megkenjük és mindkét oldalukat szép aranybarnára grillezzük. Nagy mennyiséghez nem árt egy jó nagy grillfelület vagy két kerek grillsütő. Sült húsokhoz is tökéletes köret, de én magában is nagyon szívesen eleszegetem őket.

2011. június 2., csütörtök

Sonka szerelem

Férjem két hónapig külföldön dolgozott, és annak örömére, hogy túléltük ezt az időszakot, meghívott egy hétvégére Barcelonába. Ilyet már máskor is csinált, akkor párizsi meglepetés hétvégét szervezett Valentin napra. Miután megtudtam, hogy megyünk, egész este a gép előtt ültem és végül kinyomtattam egy hosszú listát Párizs összes lehető delikátesz üzletéről. Becsületére legyen mondva, nem hátrált meg. Ismer, mint a rossz pénzt: Elmirával járni kell a piacokat, élelmiszerboltokat, éttermeket. A barcelonai út előtt már előre örült a szívem, hogy földrajzi távolságban lényegesen közelebb kerülök a világ legjobb sonkájához, a Bellotához. Nemrég ismertem meg személyesen ezt a csodát és azóta kedvenc sonkámmá nőtte ki magát. A spanyol hegyekben élő fekete kis disznócskából (pata negra) készül, amelyik kizárólag makkal (bellotával) táplálkozik. Ezért húsának egész különleges íze van. A sonka először vastag tengeri só rétegbe burkolódik, azután 2-5 évig lóg és érlelődik. Nyáron izzad, süti a nap, télen fújják a hegyi szelek. Húsa az érlelési idővel egyre porhanyósabb, édeskésebb lesz. Az ötéves Bellota sonka ízrobbanás a szájban, elmondhatalan élmény. A pármai, és egyéb ibériai sonkákat fejhosszal veri. Ha bárhol alkalmatok nyílik megkóstolni, ne hagyjátok ki a világért sem! És hogy az se szomorkodjon, aki mostanában nem csámborog spanyol földön, íme egy új budapesti üzlet, ahol mangalicából készült finomságokat, többek között sonkát kóstolhattok!

Mangalica & Társai Húspatika 1111 Bp. Bartók Béla út 50.


Barcelona belvárosában az esti piacon csodálom a sonkákat. A legjobb Bellotát - mint az üzlet vezetőjétől megtudtam - a MALDONADO nevű cég gyártja.