2011. január 28., péntek

Lenmag lepény zöldségraguval


2-3 adag
Ha én januárban nekiállok „friss” paradicsomból és bazsalikomból főzni, az azt jelenti, hogy végérvényesen elegem van a télből, mert ezek az alapanyagok a nyár képzetét hozzák magukkal a konyhába. Ez a lepény akár kenyér helyett is fogyasztható, előnye, hogy nem kell hozzá sütő, serpenyőben, akár egy kis villanyrezsón vagy szabad tűzön is megsüthető. (Mondom, hogy a nyár után vágyakozom!) A tetejére lehet darált húsból is készíteni paradicsomos ragut, vagy a zöldségekre még befejezésül rámorzsolni egy tonhalkonzerv tartalmát.
A lepényhez:
4 tojás
5 dkg egész finomra őrölt lenmag
só, durvára darált színes bors
½ tk. oregánó
½ tk. bazsalikom
1 kk. libazsír a sütéshez
A tetejére:
1 nagy kockákra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg felkockázott gomba
3 apróra vágott paradicsom
1 fél hegyes zöldpaprika húsa felaprítva
1 ek. friss vágott bazsalikom és pár szál kakukkfű levelei
só, ízlés szerint
1 tk. libazsír

A tojásokat habverővel felverjük, hozzáadjuk a sót, borsot, fűszereket és végül a lenmaglisztet. Teljesen egyneműre keverjük. Egy kb. 18 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztjuk a libazsírt, és a masszát beleöntjük. Lassú tűzön, óvatosan megsütjük az egyik oldalát, átcsúsztatjuk egy tányérra, majd a serpenyőt a tányérra borítjuk, megfordítjuk, úgy, hogy most a lepény másik oldala kerüljön alulra. Ezt is pár percig sütjük.

A raguhoz a libazsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát, a zöldpaprikát, a fűszereket és pár percig kevergetve pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, letakarjuk, és tíz percig összepároljuk a zöldségeket.  A lepényre kenve, melegen vagy hidegen tálaljuk.

2011. január 25., kedd

Csíkos töltött alma



4 adag

4 közepes méretű piros héjú alma
20 dkg őrölt mandula
2 kis narancs frissen facsart leve
1 púpozott ek. xylit
½ kk. vanília őrlemény vagy 1 rúdból kikapart magok
4 kk. ghí (tisztított vaj), vaj vagy kókuszzsír

A mandulát összekeverjük a narancslével, a xylittel, és a vaníliával.

Az almákat nem hámozzuk meg, viszont a magházat kivágjuk. Ha valakinek van ehhez szerszáma, azzal a legkönnyebb: egy mozdulattal egy henger alakú darabot kiváj az alma közepéből. Éles késsel 4-5 karikára vágjuk az almát és a karikák közé mindig egy vékony réteget nyomkodunk a mandulás masszából. Tűzálló tálba egymás mellé helyezzük őket, a közepén lévő lukba belenyomjuk a ghí darabot és 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben fél óra alatt megsütjük. Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom.

2011. január 24., hétfő

Gesztenyekrém leves pirított baconnal

Somogyi Anita fotója

Ilyentájt már legtöbbünknek bőven elege van a hidegből és jólesnek a melengető, forró levesek. Ez a könnyű, krémes finomság nagyon egyszerűen elkészíthető. Mi borjúcsontból főtt levessel higítottuk, ami nagyon jól működött benne, de bármilyen más húsleves is megteszi.

25 dkg édesítetlen gesztenye massza
1 ek. libazsír
2 szál póréhagyma, vékonyan felkarikázva
3 szál friss kakukkfű
1 l húsleves
só, bors
bacon szeletek és sült gesztenye a tálaláshoz
 
Egy lábasban hevítsük fel a zsiradékot és fonnyasszuk meg a póréhagymát. Adjuk hozzá a levest és morzsoljuk bele a natúr gesztenye masszát. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a kakukkfüvet és keverjük el egyenletesen. Fedő alatt, kislángon főzzük kb. 15 percig. Turmixoljuk, és ha teljesen sima állagot szeretnénk elérni, akkor szűrjük is át a levest.

A bacon szeleteket süssük ropogósra, és a sült gesztenyével együtt, levesbetétként tálaljuk.

2011. január 20., csütörtök

Banántorta fahéjas kókuszkrémmel

Somogyi Anita fotója

Nem csak banán imádóknak ajánlom ezt a könnyű süteményt, de nekik nagyon! A mai paleo főzőtanfolyamon rendkívül ügyes és jókedvű csoport dolgozott, és e finomság méltó koronája volt a vacsorának.

A krémhez:
3 érett banán + 3 a tetejére díszítésnek
1 dl sűrű kókusztej
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. vanília őrlemény
1-2 ek. xylit

Az érett banánokat villával összetörjük, a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük és a kihűlt piskótába töltjük.

A tésztához:
6 tojás
15 dkg darált dió
2 púpozott ek. xylit
1 csapott ek. kakaó

A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a két kanál xylittel, a kakaóval és kanalanként hozzákeverjük a diót. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve (kanállal) fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és rásimítjuk a masszát. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük. A sütemény tetejét banánkarikákkal díszítjük.

2011. január 16., vasárnap

Marharagu kakukkfűvel, gombával és gesztenyével

  
80 dkg marha gulyáshús, 2-3 cm-es kockákra vágva
20 dkg bacon, apróra vágva
15 dkg egész, hámozott gesztenye (a legegyszerűbb a mélyhűtött vagy a vákuum zacskós)
2 dkg valamilyen illatos szárított gomba (shiitake, vargánya, vagy egyéb), előáztatva
15 dkg barna csiperke, mérettől függően felezve vagy negyedelve
1 ek. zsír
1 nagy fej hagyma, felkockázva
3 gerezd fokhagyma, szeletelve
7 dl marhahúsleves (lehet kockából)
3-5 ágacska friss kakukkfű
2-3 babérlevél
só, frissen őrölt bors
kivájt sült sütőtök felek a tálaláshoz (kanadai vagy japán tök)
kakukkfű a díszítéshez

Először hevítsük fel a zsírt és fonnyasszuk meg a felkockázott hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk egy-két percig, majd vegyük ki az edényből és tegyük félre. Ugyanebben az edényben pirítsuk meg a bacon darabkákat és ezt is tegyük félre a hagymával együtt. A benne maradt zsiradékon pirítsuk meg a húskockákat.

Minden összetevőt tegyünk vissza az edénybe, adjuk hozzá a friss és az előáztatott gombát, valamint a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a húslevessel, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük 1 órát. Adjuk hozzá a gesztenyét és további kb. 1 óra alatt főzzük puhára.

A sütőtököt mossuk meg, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magvait és rostjait, és egy vékony szeletet vágjunk le az aljából, hogy billegés nélkül meg tudjon állni a két fél. Előmelegített forró sütőben süssük meg és a kész ragut ebben tálaljuk, friss kakukkfűvel díszítve.

2011. január 4., kedd

Legjobb mákos süti


Az elmúlt hónapokban minden mákszerető paleo háztartásban több tonna mák muffin és mákos sütemény készült. Nálunk is gyakran szerepel a repertoáron, szerencsére most már a férjem is süt, nemcsak én. Eddig mindig kevertem valamivel a mákot, hogy ne legyen „túl mákos”. De ma nagyon kellett sietnem, hát kikaptam a mélyhűtőből az ott csücsülő fél kiló mákot és zutty, beleöntöttem a keverőtálba. Gondoltam, hát mi történhet, kipróbálom csak így magában, semmi kókusz, mandula, dió, csak a fekete finomság. Tepsiben sült, nem muffinként, ez is leegyszerűsíti az ügymenetet. Elmondhatatlanul finom lett, talán az eddigi legjobb mákos recept. És mindezt kb. 5 egész perc alatt.


50 dkg darált mák
1 kk. étkezési szódabikarbóna
3 dkg aszalt vörös áfonya
8-10 dkg xylit
4 tojás
kb. 1 nagyobb pohár víz
25 dkg sűrű, cukor nélküli szilvalekvár
1 ek. olaj a tepsi kikenéséhez
egy 30X25 cm-es tepsi (vagy valami hasonló)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mákot összeverjük a szódabikarbónával és a xylittel. Hozzáadjuk a tojásokat, az áfonyát és a vizet. Alaposan kikeverjük. Ne legyen folyós, de száraz sem, jól keverhető, sűrű, krémes állaga legyen.  A felét a kiolajozott tepsibe simítjuk. A szilvalekvárt egyenletesen rápötyögtetjük, majd a tészta másik felével beborítjuk. Kb. fél óra alatt megsül. Kicsit kihűtjük és kockákra vágva tálaljuk.

2011. január 3., hétfő

Gyors csirke curry


Hat év Angliában (ahol a legnépszerűbb étel a curry), majd két év dél-kelet Ázsiában megtette a magáét, mert nagyon szeretem az egzotikus fűszereket, a csípős, intenzív ízeket. Ez a csirkemell curry nem túl erős, az európai ízlés számára is megfelelően felhasználóbarát. Télen különben is kifejezetten jólesnek ezek a „vérpezsdítő” fűszerek.
80 dkg csirkemell filé, kockákra vágva
1 ek. zsír
2 közepes hagyma, apróra vágva
1 nagy gerezd vágott fokhagyma
2 kisebb sárgarépa, felkarikázva
¼ kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. római kömény
1 kk. madras curry por (lehet közepes vagy enyhe)
kb. 2 dl víz
1 púpos ek. kókuszvaj (creamed coconut)
1 csokor friss, vágott korianderzöld a tetejére
só, őrölt fehérbors

A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst és a fokhagymát. Pár percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, szegfűszeget, gyömbért, római köményt, curry port, sót és a vizet. A kanálnyi kókuszvajat belereszeljük, vagy késsel apróra vagdossuk és a léhez adjuk. Lefedjük és lassú tűzön puhára főzzük. Párolt brokkolival vagy egyéb kedvenc zöldséggel, koriander zöldjével megszórva tálaljuk.



2011. január 1., szombat

Sütőben sült édeskömény fokhagymával


Egyik kedvenc zöldségem az édeskömény. Csodálatosan aromatikus az íze és az illata, nyersen és főzve egyaránt fogyasztható. Gumója és magja értékes gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik. Illóolaja segíti az emésztést, görcsoldó, szelesedést gátló hatása van. Teáját már egészen fiatal csecsemők is fogyaszthatják. A gumó íze ánizsos, húsa ropogós.  Az ókori rómaiak kis szelencében édeskömény magot tartottak, amit nagyobb lakomák előtt és után rágcsáltak az emésztés megkönnyítésére.
Ez a köret pár perc alatt elkészíthető, utána már csak a sütő dolgozik rajta. Mi a húspástétom maradékával ettük, nagyon finom volt!
1 ½ nagy fej édeskömény, vastag csíkokra vágva
2 fej fokhagyma gerezdjei (hámozva vagy héjában egyaránt lehet)
só, frissen őrölt bors
3-4 ek. szűz olíva olaj

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesköményről az egyik felén levágjuk a szárvégeket, az alsó felén pedig egy szeletet, épphogy csak a végét. Fölülről lefelé kettévágjuk a gumót. Kivágjuk a torzsáját középről, és a rétegeket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Vastag szeletekre vágjuk, és egy tűzálló tálban szétterítjük. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fokhagyma gerezdeket. Meghintjük az olíva olajjal és kb. 40 perc alatt megsütjük. Félidőben nem árt átkeverni, hogy mindenhol egyenletesen piruljon. A fokhagymagerezdek teljesen karamellizálódnak és meglepően édesek lesznek!