2011. november 19., szombat

Még mindig sütőtök...leves és édesség



Sütőtökös gombaleves
4 adag

Ez a leves úgy született, hogy a főzőtanfolyamról maradt egy adag párolt sütőtök, egy kis áztatólé, meg kesutejszín és néhány szem gomba. Ezt mind összekombináltam, és mondhatom, igen elégedettek voltunk az eredménnyel. Hideg napokon kitűnően átmelegít.

1 ek. zsír
1 aprított vöröshagyma
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
20 dkg apróra vágott barna csiperke gomba
2 dkg szárított vargánya
50 dkg puhára párolt, felkockázott sütőtök
só, bors, rozmaring
2 dl kesutejszín (7dkg kesu+ 1,8 dl víz turmixolva)
6-7 dl vargányagomba áztató lé

A szárított vargányát minimum egy órára beáztatjuk. Leszűrjük, feldaraboljuk. Az áztató levet finom szűrőn és gézen (vagy konyhai papírtörlőn) átszűrjük, hogy ne maradjon benne homokszemcse. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, és a gombákat. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a sütőtököt, felöntjük a kesutejszínnel és a vargánya leszűrt áztatólevével. Alaposan sózzuk, borsozzuk, és egy ág rozmaringot is hozzáadunk. Lassú tűzön főzzük kb. 15 percig. Nagyon tartalmas, igazi jó téli leves.


Sütőtök soufflé
7 db-hoz

50 dkg sütőtök (tisztított súly) puhára párolva
3 dkg xylit
½ kk. vanília őrlemény
egy csipet őrölt fahéj
egy csipet őrölt szerecsendió
5 dkg puha ghí vagy kókuszzsír
3 tojás
3 ek. kókuszliszt
1 tk. sütőpor

A párolt sütőtököt konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan turmixoljuk, és mikor már teljesen egynemű, krémes állagú a keverék, akkor kisméretű, hőálló kerámia soufflé  edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Sütés közben szépen felpuffadnak. Mikor kivesszük őket, hamarosan össze fognak esni, ettől nem kell megijedni, ez a recept természete. Melegen vagy langyosan egyaránt nagyon kellemes, könnyű, téli desszert.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése