2011. szeptember 16., péntek

Diós répatorta


 Kedves blogolvasók!

Ígéretemhez híven itt a második recept a Paleofutár (www.paleofutar.hu) ételkiszállítótól. Ez a csodás répatorta Andrejszky Ivett varázslatos kezeinek a munkája. Könnyen szeletelhető, csomagolható sütemény, munkahelyre vagy iskolai tízórainak is kiváló opció. Én a reggeli kávémhoz majszolgattam el egy adagot, pont kellemes, könnyű kezdése volt a napnak!

20 adaghoz:
8 egész tojás
15 dkg xylit
kb. 2,5-3 dl víz
50 dkg darált dió
10 dkg darált mandula
10 dkg őrölt szezámmag
1 tk. szódabikarbóna
50 dkg reszelt sárgarépa
1 ek. reszelt narancshéj
a díszítéshez gyümölcs

A tojásokat kikeverjük a xylittel, hozzáadjuk a vizet, majd az összekevert darált diót, mandulát és szezámmagot, szódabikarbónát és narancshéjat. Elkeverjük, majd beletesszük a reszelt sárgarépát. Ha túl sűrű a massza, tegyünk bele még egy kis vizet, ha túl híg, tegyünk bele még egy kevés valamilyen tetszőleges darált magot. Ezt a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon (légkeverésen) kb. 50 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, kockázzuk fel, és friss és aszalt gyümölccsel díszítve tálaljuk.




9 megjegyzés:

  1. Kedves Elmira!

    Megsütöttem és ficocoval (füge megfőzve mézzel+ kakaóporral) megettem, ez valami isteni sütemény!
    Köszönöm!
    Kati

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű sütemény! Megcsináltuk tortá(k)nak, csokoládébevonattal.
    Az anyag rengeteg. Két kisebb torta kijött belőle.

    VálaszTörlés
  3. Imádom, hogy mindenki továbbfejleszti a recepteket! Ez a változat is szuperül hangzik. Hát igen, a Paleofutáros receptek nagyüzemi mennyiségek...

    VálaszTörlés
  4. Tényleg hatalmas adag. Egy tepsi + egy püspök kenyér sütő tepsivel lett. Házi szilvalekvár és kakaós banánnal ettük. De nagyon könnyű és finom sütemény.

    VálaszTörlés
  5. Végre, újra süthettem tegnap .. :-)

    A múlt héten először az izzasztó hő tartott vissza, aztán elragadott az Élet néhány más dolga.

    Na, de újra itt!

    Ismét a kreatív megoldásoké lett a fő szerep, mert az a helyzet, hogy nem volt épp sárgarépa itthon :-)… és emellett befolyásolt az is, hogy élénken élt bennem a pénteki kakaós-kávés-krémes paleofutár süti MENNYEI élménye, azzal a vastag, lágy csokikrém réteggel a tetején, hmmm….. (köszönet érte)!

    Így répa nélküli és kicsit „kakaós” irányba fordult a süti összeállítása. Volt még a mélyhűtőben a legutóbbi avokádós csokikrémből egy kis porció – az pont jó lett krémnek a tetejére….

    A recept összetevői így alakultak: több őrölt dió (majdnem fele-fele a mandulával), őrölt kókuszreszelék a szezám helyett, sok kakaópor, kis gesztenyeliszt, fahéj, vanília őrlemény és a vízben kávét oldottam fel.
    (A 20 adagos mennyiségeket tizedeltem, mert most 1 napra készült a süti, max. 2-3 adag fog elfogyni, pont egy mini-sütőformányi. Szeretem a mini sütőformákat, kb. annyi süti készül velük, mint 2-3 kis muffin forma mennyisége).

    Van egy sütéstechnikai jelenség, amivel nem tudok mit kezdeni. Ez most is előjött. Amikor légkeveréssel sütök akkor a sütési idő első harmadában gyorsan, dinamikusan megemelkedik, megduzzad a sütemény/tészta – ám nem egyenletesen. Azaz: púpos, vagy hepe-hupás lesz a felszíne és - amitől még szomorúbb leszek :-(, - hogy annyira megemelkedik a massza egy része, hogy meghasad az egész, hogy emelkedni tudjon. Így a végén egy púpos és hasadozott felszínű süti „tetőt” kapok – mint valami, amit „túl töltöttek” tartalommal és kihasadt. Itt most jól kezelhető volt a helyzet, mert éles késsel levágtam egyenletes felszínűre a pukklit és a tetejét sütitészta vastagságú tömör rétegben felhordtam „csoki” krémmel, így esztétikailag a végeredmény tökéletes lett – de más esetekben ez púposság ilyen módon nem kezelhető.
    Pedig, mindig igyekszem jól elkeverni a masszát, hogy az összetevők egyenletesen keveredjenek, de lehet mégsem elég homogén a massza? (Ha nem „légkeverek”, akkor kevésbé púpos és nem hasad, de akkor is a massza közepe általában magasabb, tehát domború lesz az egész.)

    Mit érdemes ilyenkor tenni?

    A lényeget el ne feledjem: a süti nagyon ízletes lett; a tészta kicsit rusztikus, de azért egységes állagú, puha és a tetején vele harmóniában lévő fenséges, krémes felső réteg. :-)
    Nagy volt a boldogság.

    VálaszTörlés
  6. :-)))

    A cukrászok egy lapáttal kihúzzák a sütőforma szélére a még nyers tésztát, úgy, hogy a pereme körben magasabban legyen, mint a közepe, és így sütik meg. Ezáltal a végére egyenletes lesz, nem púposodik fel középen.

    VálaszTörlés
  7. :-)Köszönöm. Kipróbálom így.

    VálaszTörlés
  8. Igen :-), sokkal jobb lett. Mákos-sárgabarackos süti készült, kevés/vékony tészta egy kicsi tartelette formában, majdnem olyan vékony, mint egy lepény. De a teteje ezúttal egyenletesebb lett.

    VálaszTörlés