2011. szeptember 30., péntek

Almás sütemény


Miből lesz a cserebogár? Ez a sütemény úgy született, hogy túl sok mandulát őröltem valamihez, és maradt egy doboznyi (9 dkg). A többi érzésre került a keverékbe, és az eredmény: könnyű, finom sütemény, amely bármilyen évszakban elkészíthető. Egy kis fahéjszórással még ki lehet egészíteni. Kísérőnek csináltam hozzá egy vegyes gyümölcs szószt egy-egy kis kockára vágott almából és nektarinból, kb. 5 dkg málnából és szederből, és 1 tk. erytritből. Egy percig főztem őket, aztán kihűtöttem. Nagyon szép színe lett és finom volt a sütemény mellé.
Almás sütemény
6-8 szelethez

9 dkg őrölt mandula
½ kk. szódabikarbóna
2 dkg kókuszliszt
4-5 dkg erytrit
½ kk. vanília őrlemény
1 bio citrom reszelt héja
6 tojás
2 ek. sűrű kókusztej
1 vékony szeletekre vágott alma

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Az összes szárazanyagot összekeverjük, a sárgákat felverjük a kókusztejjel és beleöntjük a mandula keverékbe. Két nagy kanálnyi tojásfehérje habot is hozzáadunk, és jól összekeverjük. Innentől kezdve fokozatosan hozzáadagoljuk a többi habot és óvatosan, türelmesen kevergetjük. Egy kerek, csatos sütőformába öntjük, és a tetejét kidekoráljuk az almaszeletekkel. 160 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük. A forma peremét óvatosan leválasztjuk, a süteményt kihűtjük, és szeletekre vágva tálaljuk a sötétrózsaszín szósszal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése