2011. június 2., csütörtök

Sonka szerelem

Férjem két hónapig külföldön dolgozott, és annak örömére, hogy túléltük ezt az időszakot, meghívott egy hétvégére Barcelonába. Ilyet már máskor is csinált, akkor párizsi meglepetés hétvégét szervezett Valentin napra. Miután megtudtam, hogy megyünk, egész este a gép előtt ültem és végül kinyomtattam egy hosszú listát Párizs összes lehető delikátesz üzletéről. Becsületére legyen mondva, nem hátrált meg. Ismer, mint a rossz pénzt: Elmirával járni kell a piacokat, élelmiszerboltokat, éttermeket. A barcelonai út előtt már előre örült a szívem, hogy földrajzi távolságban lényegesen közelebb kerülök a világ legjobb sonkájához, a Bellotához. Nemrég ismertem meg személyesen ezt a csodát és azóta kedvenc sonkámmá nőtte ki magát. A spanyol hegyekben élő fekete kis disznócskából (pata negra) készül, amelyik kizárólag makkal (bellotával) táplálkozik. Ezért húsának egész különleges íze van. A sonka először vastag tengeri só rétegbe burkolódik, azután 2-5 évig lóg és érlelődik. Nyáron izzad, süti a nap, télen fújják a hegyi szelek. Húsa az érlelési idővel egyre porhanyósabb, édeskésebb lesz. Az ötéves Bellota sonka ízrobbanás a szájban, elmondhatalan élmény. A pármai, és egyéb ibériai sonkákat fejhosszal veri. Ha bárhol alkalmatok nyílik megkóstolni, ne hagyjátok ki a világért sem! És hogy az se szomorkodjon, aki mostanában nem csámborog spanyol földön, íme egy új budapesti üzlet, ahol mangalicából készült finomságokat, többek között sonkát kóstolhattok!

Mangalica & Társai Húspatika 1111 Bp. Bartók Béla út 50.


Barcelona belvárosában az esti piacon csodálom a sonkákat. A legjobb Bellotát - mint az üzlet vezetőjétől megtudtam - a MALDONADO nevű cég gyártja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése