2010. december 3., péntek

Karácsonyi menü javaslatok

Az elkövetkezendő hetekben megosztok veletek különböző háromfogásos karácsonyi menü javaslatokat. Mindenki kedve, és családja ízlése szerint mazsolázhat belőlük. Remélhetőleg segítséget nyújtanak majd az ünnepi ételválasztásban. Az első menü a legutóbbi tanfolyamon alkotott finomságokat tartalmazza. Többen azzal az elhatározással mentek el, hogy ezt fogják megfőzni a nagy napon.

Tehát:

- Lazactatár avokádó krémmel, paleo ropogóssal
- Vörösáfonyával töltött pulykamell
- Vegyes zöldköret
- Gesztenyekrémes rolád mandarin zselével

Lazac tatár avokádó krémmel (fotók: Somogyi Anita)
6 adag
35 dkg friss lazacfilé
3 ek. olívaolaj
1 ek. egész apróra vágott lilahagyma
1 ek. aprított édeskömény levél
1 ek. aprított metélőhagyma
1 ek. aprított petrezselyem
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint
2 érett avokádó
2 ek. friss grapefruit lé
2 ek. + 1 ek. friss citromlé
kaviár a tálaláshoz

A lazacfilét éles késsel egészen apróra vagdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük az olíva olajjal, lilahagymával, és a zöldfűszerekkel. Meglocsoljuk a grapefruit és citromlével és hideg helyen minimum 2 órát érni hagyjuk.

Az avokádó kikapart húsát kevés citromlével, sóval, borssal összekeverjük.

Tálalás előtt közepes méretű tányérokon tetszőleges formára alakítva tálaljuk a tatárt és mellé adunk egy kanál avokádókrémet. (Lehet két evőkanállal is formázni). Kaviárral és zöldfűszerekkel, citrommal díszítve tálalhatjuk.

Egy másik nagyon szép tálalási mód, ha egy nagyobb, kerek fém pogácsa szaggatót vagy kekszkivágót leteszünk a tányér közepére, kb. 1 1/2 cm magasan megtöltjük lazactatárral, szépen elsimítjuk a tetejét. Erre egy réteg ugyanolyan vastag avokádó krémet kenünk, majd a formát óvatosan lehúzzuk róla. A tetejét ugyanúgy kaviárral, snidling szálakkal díszítjük.


Paleo ropogós
20 dkg őrölt szezámmag
20 dkg vegyes őrölt mag (tökmag, napraforgó, fenyőmag, mandula)
2 tojás
kb. 1,5 dl víz
1 kk. szárított bazsalikom
1-2 csipet szárított csili
1 kis gerezd zúzott friss fokhagyma vagy egy csipet szárított
só, ízlés szerint

Az összes hozzávalót összekeverjük és a masszát egy sütőpapírral vagy fóliával kibélelt, előkészített tepsire kenjük, kb. másfél cm vastagságban. Valószínűleg az a legegyszerűbb, ha kézzel rányomkodjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben, kb. 35-40 perc alatt ropogósra sütjük. Vastag csíkokra vágva kínáljuk a tatárhoz.


Vörösáfonyával töltött pulykamell (fotók: Somogyi Anita)

Mi a tanfolyamon édeskömény gumókat is sütöttük az almával, nagyon jól illett a pulykához.

6 adag
6 nagy kiklopfolt pulykamell filé szelet
1 fej apróra vágott vöröshagyma
min. 6 vékony szelet bacon
1 ek. vágott friss petrezselyem
só, bors
1 tojás
15 dkg őrölt mandula
1 tk. kakukkfű levélke
1 tk. aprított zsályalevél
5 dkg aszalt vörösáfonya
1 ek. libazsír
alma gerezdek
édeskömény szeletek
Az áfonya szószhoz:
50 dkg friss vörösáfonya
1 ek. reszelt narancshéj
ízlés szerint xylit
kb. 1,5 dl víz

A vöröshagymát megfuttatjuk a libazsíron, kihűtjük. Összekeverjük a tojást az őrölt mandulával, a fűszerekkel, sóval, borssal, aszalt áfonyával. A pulykamell szeleteket sózzuk, borsozzuk és a töltelékből egy-egy evőkanálnyit teszünk rá. Feltekerjük, és bacon szeletbe csavarjuk. Kizsírozott tepsiben, az alma és az édeskömény szeletekkel együtt szép pirosra sütjük.

A szószhoz: A friss áfonyát a vízzel, xylittel és narancshéjjal feltesszük főni. Mikor a szemek már megpuhultak és kicsit kipattognak, eloltjuk a lángot. A pulyka tekercsek és a sült alma mellé tálaljuk.

Vegyes zöldköret
½ kg apró, párolt brokkoli rózsa
2 szál felkarikázott póréhagyma
½ kisebb fej felkockázott kelkáposzta
2 gerezd fokhagyma
1 ek. libazsír
 só, bors

A libazsírt egy nagyobb serpenyőben felhevítjük. A póréhagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk az előpárolt brokkoli rózsákat, a fokhagymát és a kelkáposztát. Sózzuk, borsozzuk és néhány percig együtt pirítjuk. A kelkáposzta még legyen szép élénkzöld, amikor eloltjuk a lángot.


Gesztenyekrémes piskóta rolád (fotó: Somogyi Anita)
A piskótához:
6 tojás
2 csapott ek. xylit vagy Prime Sweet
8 ek. hámozott, finomra őrölt mandula
 ½ kk. vanília őrlemény

A töltelékhez:

75 dkg natúr gesztenyemassza
kb. 2 dl kókusztej vagy zabtejszín (amit használtok)
2 ek. reszelt narancshéj
ízlés szerint  3-5 ek. xylit a massza édesítéséhez
5 dkg étcsokoládé

A gesztenyemasszát összekeverjük a kókusztejjel, a narancshéjjal és a xylittel. Ha valaki akar, tehet bele egy pici rumot, vagy cherry brandyt is. Jól kenhető állaga legyen, de ne legyen túl folyós.
A piskótához a tojásokat gondosan kettéválasztjuk, vigyázva, hogy a fehérje teljesen tiszta maradjon. Először a fehérjét verjük kemény habbá. A sárgákhoz hozzáadjuk a xylitet és a vaníliát. Habverővel alaposan kikeverjük. Kanállal hozzákeverjük a mandulát. A fehérje habot kanalanként hozzákeverjük a sárgákhoz, és óvatosan fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a habkönnyű masszát. 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla, majd hagyjuk teljesen kihűlni, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.

A piskótalapot megtöltjük a gesztenyekrémmel, szorosan feltekerjük, és kívülről is bekenjük. A csokoládét megolvasztjuk és vékony, cikk-cakkban rálocsoljuk a rolád tetejére. Mandarin szeletekkel díszítjük és tálalásig hideg helyen tartjuk.

A mandarin zseléhez:

½ liter frissen facsart mandarinlé
1 csapott tk. agar-agar

Az agar-agart elkeverjük a mandarinlében és néha kevergetve felmelegítjük. Mikor egyet forr, már el lehet oltani. Tetszőleges formába öntjük, hagyjuk megdermedni és kiborítva a gesztenye rolád mellé tálaljuk. Itt azt a levelket formázó szilikon formát használtuk, amivel a minap a csokoládé bonbonokat is csináltam.




7 megjegyzés:

  1. Szerinted van bármi gond a zselatinnal? Az is természetes anyag. Vagy csak gondoltál a vegetáriánusokra is?

    VálaszTörlés
  2. szerintem ha kipróbálod mindkettőt, magad is megtapasztalod a különbséget.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Elmíra, nagyon jó a blog!!!
    Itt egy másik blog ihletadónak:

    Egy észrevétel: lehetne cimkézni a bejegyzéseket, mert ha már sok lesz belőle akkor ne kelljen végignézni az összeset. Pl: leves, muffin, édesség, stb...én most paleo muffin receptet keresek, és végig kell görgetnem az összes bejegyzést.
    Köszönet a további remek receptekért.
    Ági

    VálaszTörlés
  4. szóval itt a blog:
    http://gittarawfood.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat, hogy csak most reagálok, eddig rejtélyes technikai okok miatt nem tudtam. A zselatin is jó, de én jobb szeretem az agart, mert könnyű és finom eredményt produkál. Ezen kívül könyvkötői múltam miatt a zselatinról mindig az enyv jut eszembe, amivel ragasztottunk...

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, de nekem nagyon kevés a tészta mennyisége egy tepsihez.

    VálaszTörlés
  7. Nem kevés, pont jó, ez egy vékony piskóta lap.

    VálaszTörlés