2010. november 20., szombat

Áfonyalekvárral töltött mákos-mandulás süti


Pár napja beszereztem egy új szilikon sütőformát, amiben 10 db kisméretű, ovális süteményt lehet sütni. A tetején van egy bemélyedés, pont ideális egy kis lekvár tölteléknek…  Régi rajongója vagyok Papp Miklós vácrátóti lekvár készítőnek, az ő édesítetlen, csodálatosan gyümölcsös áfonya lekvárját használtam.
10 darabhoz:
10 dkg őrölt, hámozott mandula
8 dkg darált mák
1 ek. kókuszliszt (vagy kávédarálóban őrölt kókuszreszelék)
½ kk. étkezési szódabikarbóna
3 ek. Prime Sweet
3 ek. olvadt, folyékony kókuszzsír
3 tojás
10 tk. natúr fekete áfonya lekvár

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A mandulát összekeverjük a mákkal, a kókuszliszttel, a szódabikarbónával és a Prime Sweet-tel. A kókuszzsírt felolvasztjuk egy kis lábosban, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A tojásokat habverővel felverjük, vékony sugárban hozzáöntjük az olvasztott kókuszzsírt, és a szárazanyagokhoz adjuk. Jól keverhető, krémes állagú legyen a massza. Ha túl száraznak látjuk, kicsi vizet hozzá lehet adni. A szilikon formákat kikenjük a lábos alján maradt kevéske kókuszzsírral, és az ovális mélyedéseket megtöltjük a masszával úgy, hogy kb. egy fél centivel a perem alatt legyen a sütemény. (Meg fog emelkedni sütés közben.)

Kb. 25 perc alatt kész. Hagyjuk hűlni, majd alulról óvatosan kinyomkodjuk a sütiket. Megfordítva tálra tesszük úgy, hogy ami a sütőben a teteje volt, az most az aljára kerül. A tetején lévő mélyedésbe egy-egy teáskanálnyi lekvárt teszünk.


A Prime Sweet egy vadonatúj természetes édesítő szer, csupán néhány hete kapható a Mediline üzletházban, illetve megrendelhető a nutrivitalsystem honlapon keresztül. 100%-ban növényi anyagokból készül, 0 kalóriás, 0 glikémiás indexű, nincs energia tartalma, egyáltalán nem emeli meg a vércukor és az inzulin szintet. Nincs mellékíze, jól hevíthető, sütéshez kiváló. Ideális paleo édesítőszer, és cukorbeteg ismerősöknek is bátran ajánlható. Eddigi tapasztalataim nagyon jók vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése